Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çocuğa, formül, geliyor, kurt, resul, süper

3 çocuğa Süper Formül Geliyor – Resul KURT

Eski 09-16-2013   #1
Şengül Şirin

3 çocuğa Süper Formül Geliyor – Resul KURT

3 çocuğa süper formül geliyor – Resul KURT

Okurlarımızdan son günlerde kamuoyunda 3 çocuk olarak bilinen doğum ve kadın istihdamını teşvik kapsamında çok sayıda soru alıyoruz TBMM’nin açılmasıyla birlikte öncelikle görüşülüp yasalaşacağını düşündüğüm paketle birlikte bir çok önemli yenilik ve hak gelecek Henüz kesinleşmemekle birlikte doğum öncesi ve sonrası uzun süreli izin, yarı zamanlı çalışma, sigorta priminin devlet tarafından karşılanması, nakit desteği, evlenmenin teşvik edilmesi, kadınlara esnek çalışma modeli getirilmesi gibi önemli düzenlemeler getiriliyor
Özellikle kadın istihdamını olumsuz etkilemeyecek ve nüfus artışını hızlandıracak şekilde düzenleme yapılması öngörülüyor Getirilen yeniliklerin kadın çalıştırılmasının önüne geçmesi de arzulanmayan bir sonuç olduğu için dikkatli adım atılması gerekiyor
Doğum sonrasında kadınların sigorta primi yatarken özel sektörün prim yükü hafifletilecek ve ayrıca doğum iznini kullanan personelin yerine özel istihdam bürolarından kısa süreli eleman temin edilebilecek Esnek çalışma modelinin takibi özel sektörde özel istihdam bürolarında olacak Kamu kurumlarındaysa bu görevi İş-Kur yürütecek Yeni dönemde İş-Kur’un çok daha başarılı çalışmalar yapacağını düşünüyorum
Yapılacak düzenleme kapsamında 16 hafta olan analık izni 18 hafta olacak İznin doğum öncesi veya sonrası kullanımı anneye bırakılacak Yine en büyük sorun olan doğum sonrası işten çıkartılma için çalışan annelere işe dönüş garantisi verilecek
0-6 yaş arası çocuğu olan ebeveynlere okul çağına kadar kısmi süreli çalışma imkânı verilecek 0-1 yaş arasında çocuğu olan anneye gece işi verilmeyecek
18 haftalık analık izninin ardından ilk çocuk için 2, ikinci çocuk için 4, üç ve üzeri çocuk için 6 ay olmak üzere yarı zamanlı çalışıp tam zamanlı maaşı alınacak
Annelerin çalıştıkları kurumlardan alabildiği doğum borçlanması hakkı 2’den 3’e yükseltilecek Böylece bizim de bu köşeden eleştirdiğimiz doğum borçlanması zorunu kısmen de olsa çözülmüş olacak
Tüm bunlar nüfusun yaşlanmasının önüne geçilmesi ve çalışan annelerin sorunlarının azaltılması için yeterli olmasa da çok büyük haklar sağlanmış olacak
Bebeğine bakana kıdem tazminatı ödenir mi?
Okurumuz Dilek T “Merhaba Resul Bey, araştırma yapıyorum ama bulamıyorum 6 yıldır aynı şirkette çalışmaktayım Hamileyim, doğum iznine çıktıktan sonra işyerine bebeği bahane ederek çıkmak istediğimi bildireceğim Kendimi çıkartılmış gibi göstererek işsizlik maaşından da faydalanmak istiyorum
Ancak, geçmişe yönelik doğum izninde olduğum sürece sanırım sigorta primim ödenmiyor Ben doğumdan sonra işten çıkarılırsam, işsizlik maaşı alabilir miyim? Ve ne kadar süre alabilirim?
Şu anda doğum olmadığı için 300 gün işsizlik maaşını almayı hak kazanıyorum ancak, doğumdan sonra olursa tabi, doğum izninden dolayı ödenmeyen günlerimden dolayı kaç gün işsizlik maaşı almayı hak ederim” diyor
Normal şartlarda doğum yapan kadın çalışanların, “bebeklerine bakmak için” işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı ödenmesi mümkün olmayacaktır Kıdem tazminatı alabilmek için ya 15 yılını ve 3600 günü doldurup emeklilik yaşının bekleyeceğinizi gerekçe göstermeniz, ya evlilikten itibaren bir yıl geçmemiş ise evlilik nedeniyle yada işveren tarafından işten çıkartılmanız halinde kıdem tazminatı almanız mümkündür
Doğum izni bitimi sonrası işten çıkarıldığınız takdirde son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmiş olması halinde işsizlik maaşı ödenmesi mümkündür Doğum izin döneminde prim ödenmediği için son 3 yıl içinde 1080 günden az prim ödeneceği için alınabilecek işsizlik maaşı süresi 240 gün yani 8 ay olacaktır
stargazete

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com