![]() |
Dul ve Yetim Aylığında Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Dul ve Yetim Aylığında Püf NoktalarıDul ve Yetim Aylığında Püf Noktaları Okurumuz Emrullah Taş “Resul bey, ben eniştem ile ilgili bir soru soracaktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sigortalının ölümü ile birlikte geride kalan eş ve çocukları ile bazı durumlarda anne-babası için hem manevi hem de maddi anlamda sıkıntılar yaşanıyor ![]() ![]() ![]() Sigortalının ölüm tarihinin 1 Ekim 2008 tarihinden sonra olması durumunda, 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre 4-1/a bendi (SSK) kapsamındaki sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekmektedir ![]() ![]() 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat edenlere 5510 sayılı Kanuna göre değil, ölen sigortalının tabi olduğu sigorta kanunlarına göre aylık bağlanmakta olup, borçlanma süreleri istisna edilmeksizin en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması yeterlidir ![]() ![]() Okurumuzun yakını 1 Ekim 2008 tarihinden sonra olması vefat ettiğinden dolayı borçlanma süreleri hariç 5 yıl ve 900 gün şartı aranacaktır ![]() ![]() İş kazası engellisine maaş bağlanır mı? Okurumuz Hakan Tuna; “1999’da iş kazası geçirdim ve sol gözümü kaybettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sürekli iş göremezlik geliri alan sigortalılar, halk arasında bilinen adıyla emekli olmayıp, iş kazası maaşı almaktadır ![]() ![]() ![]() Eğer sigortalının malulen emeklilik şartlarını taşıması veya engelli vergi indiriminden yararlanması durumunda yaş şartı aranmaksızın prim gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamlayarak da emekli aylığı bağlanabilecektir ![]() Malulen emeklilik için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödemesi ve yüzde 60 oranında çalışma gücü kaybı gerekmekte olup, bu şartlar sağlandığında malulen emekli olunabilir ![]() Engelli vergi indirimi ile emeklilik için de öncelikle Maliye Bakanlığından engelli vergi indirimi belgesi alınması ve işe giriş tarihine göre değişen (ve artan oranla) en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün sayısının tamamlanması gerekmektedir ![]() ![]() RESUL KURT / STAR
![]() |
|