![]() |
Bağ-Kur’lu Olmak Zorunda Değilsiniz |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Bağ-Kur’lu Olmak Zorunda DeğilsinizBağ-Kur’lu olmak zorunda değilsiniz SORU: Sigortalıydım, kıdem tazminatımı verip işten çıkardılar ![]() ![]() Can Yeşiltay CEVAP: 1 Ekim 2008 tarihinden sonra, çıkarılan reform yasasına göre, kişilerin kendi işyerlerinde ya da ortak oldukları işyerlerinde 4-a’lı yani sigortalı olmalarının önü tıkandı ![]() ![]() ![]() Diğer yandan o dönemde Meclisten geçen Torba Yasa uyarınca, 1 Mart 2011 sonrasında, 4-b’lilere, eski adıyla Bağ-Kur’lulara başka bir işyerinde sigortalı çalışarak 4-a şartlarıyla sigortaya prim ödeme imkanı tanındığından, bu 4-a sigortanız devam ettiği müddetçe şirket ortaklığından dolayı Bağ-Kur’lu yani 4-b’li olmanız gerekmiyor ![]() Askere giden esnaf prim ödeyecek mi? SORU: Önümüzdeki aylarda askerlik görevini yapacağım ![]() ![]() Aziz Toprak CEVAP: Bu konu oldukça tartışmalı konulardan bir tanesi ![]() ![]() ![]() ![]() Yetim aylığında kritik nokta… SORU: Maliye Bakanlığı’ndan yani Emekli Sandığı’ndan emekliyim ![]() ![]() ![]() Ayşe Titiz CEVAP: Eğer Emekli Sandığı değil de, SSK veya Bağ-Kur emeklisi olsaydınız, sandıktan yetim aylığı almanız mümkündü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ‘Eşimden boşandım, babamı kaybettim…’ SORU: Ben sigortadan yeni emekli oldum ![]() ![]() ![]() ![]() CEVAP: Bağ-Kur, sosyal güvenlik kurumlarından kendi çalışmaları sebebiyle emekli aylığı bağlanmış kız çocuklarına, ana veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz ![]() ![]() Hem anne hem babadan aylık alabilir miyim? SORU: Babam iki yıl önce vefat etti, ondan dolayı bana SSK’dan yetim aylığı bağlandı ![]() ![]() ![]() CEVAP: Hem annesinden hem babasından aylık almaya hak kazanan çocuğa, yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı bağlanacaktır ![]() ![]() ![]() Kaynak: http://ekonomi ![]() ![]() ![]()
![]() |
|