![]() |
E-Fatura ve E-Defter'e Dikkat! / Yahya Arıkan 30.05.2013 |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() E-Fatura ve E-Defter'e Dikkat! / Yahya Arıkan 30.05.2013E-Fatura ve E-Defter'e Dikkat! / Yahya Arıkan 30 ![]() ![]() Maliye Bakanlığı e-defter ve e-fatura uygulama ayrıntılarını belirlemek üzere kanuni yetkiyi çok önce almıştı ![]() ![]() Ancak bu düzenlemeler yeterince anlaşılır olmadığı için konuya ilişkin bir de sirküler yayımlandı ![]() ![]() Uygulama gerekçesi tebliğlerde şöyle ifade edilmiş: “Mükelleflerin vergi kanunlarına uyumlarının artırılması ile kayıt dışılığın izlenerek önlenmesi amacıyla, elektronik fatura kullanma ve elektronik defter tutma zorunluluğu getirilmesi…” Ancak uygulama o kadar kapsamlı ki kayıt dışılığı izlemek neredeyse mümkün değil ![]() ![]() 1- 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip mükellefler ![]() 2- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükellefler ![]() 3- Birinci maddedeki mükelleflerden 2011 takvim yılı içinde mal alışı yapanlar, satın aldıkları malın türüne, fiyatına, miktarına veya herhangi bir özelliğine bakılmaksızın, 2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hasılatı rakamları 25 milyon lira veya daha yüksek ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dahil olacak ![]() ![]() 4- 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflerden 2011 takvim yılı içinde mal alışı yapanlar, satın aldıkları malın türüne, fiyatına, miktarına veya herhangi bir özelliğine bakılmaksızın 2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hasılatı rakamları 10 milyon lira veya daha yüksek ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dahil olacaklar ![]() ![]() Görüyoruz ki 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı durum, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflerden 2011 takvim yılı içinde mal alışı yapanlar için de geçerli ![]() ![]() ![]() Uygulama ilk planlandığında bu kadar kapsamlı olacağını belki de kimse düşünmemişti ![]() ![]() ‘Kurul’da Kim Olacak? İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası başta işverenler ve işyeri sahipleri ve çalışanlar olmak üzere, meslek mensupları, apartman ve binalarda kat malikleri gibi çok sayıda kişiyi doğrudan etkiliyor ![]() Yasayla, özellikle iş kazalarının azaltılması ve işletmelerde iş güvenliği önlemlerinin uygulanması için İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu oluşturulmuştu ![]() ![]() İş sağlığı ve güvenliği kurulunu oluşturmayan işveren veya işveren vekiline her aykırılık için 2013 yılında 2 bin 156 lira para cezası uygulanacak ![]() ![]() İki yerde çalışılabilir mi? Bir işyerinde mühendis olarak çalışıyorum ![]() 4/a yani SGK sigortalısı, aynı dönem içinde birden fazla yerde çalışabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi
![]() |
|