Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cana, edersin, handan, rakibi

Cana Rakibi Handan Edersin

Eski 03-31-2013   #1
Warrior

Cana Rakibi Handan Edersin

Câna râkîbi hândan edersin
Ben bî nevâyi giryân edersin
Bigânelerle ünsiyyet etme
Bana cihâni zîndan edersin
Griftzen Asım Bey

"Câna râkîbi hândan edersin" Câna, sevgili anlamında "hândan etmek" ise güldürmek anlamında fakat, rakîb konusu enteresan , bildiğimiz "rakip", veya "düşman" demek asla değil Çok daha ince bir anlam saklı Eskiden evlerin küçük hanımları, güzel kızları, yolda sokakta, çarşıda pazarda yalnız dolanmazlarmış Yanlarında bir arkadaşları olurmuş O arkadaş ki, yaşı küçük hanımdan biraz büyükçe bir nevî arkadaş-dadı rolünde olurmuş Kendisi ile gezer, tozar, eğlendirir bir yandan da yanlış yapmaması gereken konularda kendisine akıl-fikir kaynağı olurmuş Etraftaki tehlikelere ve yazılmaya çalışan delikanlılara karşı da dikkat etmesi de misyonlarından biriymiş İşte bu arkadaş-dadıya eskiden "rakîb" denirmiş Şarkımızın ilk mısrasında diyor ki : "câna rakibi hândan edersin" yani; sevgilim, canım,senin yüzünden öyle bir durumdayım ki, şu rakîb olacak cadoloz halime gülüyor, "handan oluyor

"Ben bî nevâyı, giryan edersin"
Nevâ, ses seda demek, bî neva ise, sessiz, sedasız, sakin,anlamına gelmekte
Giryan etmek ise ağlamak
Diyor ki delikanlı, benim gibi sessiz birini ağlatırsın, inletirsin

Bîgâneler, yabancılar; ünsiyyet etmek ise, arkadaşlık, dostluk kurmak demek Yabancılarla dostluk etme be güzelim diyor Aksi halde bana dünyayı zindan edersin

Harika bir güfte harika bir beste ve harika bir manâ Ne varsa eskilerde var galiba

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com