Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
annem, etti, hesabına, kızılot, miyim, ortak, vergi, yıl, öder, önce, şükrü

Üç Yıl Önce Annem Hesabına Ortak Etti Vergi Öder Miyim? / Şükrü Kızılot

Eski 01-30-2013   #1
Şengül Şirin

CUMARTESİ günü yayınlanan “Eş ve çocuğu banka hesabına ortak etmenin vergisi” başlıklı yazımız, büyük ilgi gördü
Sorular, yağmur gibi yağıyor
Önce tek tek yanıtlamayı denedim ama baktım ki birini yanıtlarken, 10 tane daha soru geliyor En çok sorulanları, bu köşeden yanıtlamaya karar verdim

ÜÇ- BEŞ VEYA ON YIL ÖNCESİ

En çok aldığımız sorular:
· Üç yıl önce annem beni banka hesabına ortak etti Vergi öder miyim?
· 10 yıl önce, eşimi banka hesabıma ortak ettim Hesabımda, 2 milyon dolar vardı Bunun vergisi zamanaşımına uğradı mı?
· Evlilikte, aksine bir sözleşme yoksa edinilen mallar ortak değil mi? O zaman bu vergi neyin nesi?
· Yazdığınız gibi bir vergi var mı yoksa gelecek mi?
· Eş ve çocuğu banka hesabına ortak etmenin vergisini yazmışsınız Ben sevgilimi ortak ettim O vergiden muaf mı?
Sorular uzayıp gidiyor

ZAMAN AŞIMI YOK

Öncelikle, bir konunun altını çizelim
15 Haziran 1959 tarihi itibariyle yani okuyucularımızın büyük kısmının daha dünyaya gelmedikleri tarihte, Veraset ve İntikal Vergisi vardı Halen de yürürlükte Bu vergi eş ve çocuğu banka hesabına ortak etmeyi de kapsıyor
O tarihten bu yana, eşi banka hesabına ortak etmek 1/2’sinin “ivazsız intikali” yani karşılıksız para aktarımı sayılıyor Eş ve çocuk ortak ediliyorsa o zaman kişi başına 1/3’ü intikal etmiş sayılıyor Aynı anda iki kişi adına açtırılan hesaplarda ise “Nereden buldun?” sorgulaması yapılamadığı için sorun yok
Vergide zamanaşımı süresi beş yıl Ancak Veraset ve İntikal Vergisi’nde olay değişiyor ve mükellefiyet, intikal eden paranın veya malın, “idarece tespit edildiği tarihte” başlıyor (VİV Kanunu, Md20/b)
O nedenle, vergi idaresi 3-5 yıl önce veya bundan da öncesine ait yıllarda, banka hesabına ortak edilme olayını tespit ederse, vergisini ister

EVLİLİKTE EDİNİLEN MALLAR

Aksine bir sözleşme yoksa, “evlilikte edinilen malların ortak olduğu” görüşü doğru değil
“Boşanma halinde” bu durum geçerli Evlilik devam ederken, edinilen mallar ortak değil

SEVGİLİYİ ORTAK ETMEK

Bir okuyucumuz, banka hesabına ortak etmeyi, “eş ve çocuklar” arasındaki bir olay gibi algılamış ve “ben sevgilimi ortak ettim o muaf mı?” diye soruyor
Ne muafı!
Tam aksine, sevgilinin ödeyeceği verginin oranı, eş ve çocuğun bir kat fazlası!
Aman dikkat sevgilinizi falan, banka hesabınıza ortak etmeyin

SINIR NE?

Her yıl değişiyor
2013 yılında, her defasında 3244 liralık karşılıksız para intikali vergi dışı
Ancak şu anda mevcut olan bir Gelir Vergisi Kanunu taslağı var Buna göre, vergi dışı bırakılan para verme veya hediye verme, yıllık toplam 2500 lira olarak belirleniyor
Henüz yasalaşmadığı için endişe etmeye gerek yok Ancak mevcut şekliyle yasalaşırsa, çocuğun okul parasından tutun da eşe, anne babaya verilen paraya kadar, ciddi sorunlar yaşanır
Paranın banka sistemi dışına çıkması, kredi kartı kullanımının ve belge almanın azalması, buna bağlı olarak kayıt dışılığın artması gibi olumsuz yansımalar yaşanabilir
Bu konuda makul olan neyse, orada birleşileceğine ve gerekli düzeltmelerin yapılacağına inanıyoruz
Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com