![]() |
Üç Yıl Önce Annem Hesabına Ortak Etti Vergi Öder Miyim? / Şükrü Kızılot |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Üç Yıl Önce Annem Hesabına Ortak Etti Vergi Öder Miyim? / Şükrü KızılotÜç Yıl Önce Annem Hesabına Ortak Etti Vergi Öder Miyim? / Şükrü Kızılot CUMARTESİ günü yayınlanan “Eş ve çocuğu banka hesabına ortak etmenin vergisi” başlıklı yazımız, büyük ilgi gördü ![]() Sorular, yağmur gibi yağıyor ![]() ![]() Önce tek tek yanıtlamayı denedim ama baktım ki birini yanıtlarken, 10 tane daha soru geliyor ![]() ![]() ÜÇ- BEŞ VEYA ON YIL ÖNCESİ En çok aldığımız sorular: · Üç yıl önce annem beni banka hesabına ortak etti ![]() · 10 yıl önce, eşimi banka hesabıma ortak ettim ![]() ![]() · Evlilikte, aksine bir sözleşme yoksa edinilen mallar ortak değil mi? O zaman bu vergi neyin nesi? · Yazdığınız gibi bir vergi var mı yoksa gelecek mi? · Eş ve çocuğu banka hesabına ortak etmenin vergisini yazmışsınız ![]() ![]() Sorular uzayıp gidiyor ![]() ![]() ZAMAN AŞIMI YOK Öncelikle, bir konunun altını çizelim ![]() 15 Haziran 1959 tarihi itibariyle yani okuyucularımızın büyük kısmının daha dünyaya gelmedikleri tarihte, Veraset ve İntikal Vergisi vardı ![]() ![]() ![]() O tarihten bu yana, eşi banka hesabına ortak etmek 1/2’sinin “ivazsız intikali” yani karşılıksız para aktarımı sayılıyor ![]() ![]() ![]() Vergide zamanaşımı süresi beş yıl ![]() ![]() ![]() O nedenle, vergi idaresi 3-5 yıl önce veya bundan da öncesine ait yıllarda, banka hesabına ortak edilme olayını tespit ederse, vergisini ister ![]() EVLİLİKTE EDİNİLEN MALLAR Aksine bir sözleşme yoksa, “evlilikte edinilen malların ortak olduğu” görüşü doğru değil ![]() “Boşanma halinde” bu durum geçerli ![]() ![]() SEVGİLİYİ ORTAK ETMEK Bir okuyucumuz, banka hesabına ortak etmeyi, “eş ve çocuklar” arasındaki bir olay gibi algılamış ve “ben sevgilimi ortak ettim o muaf mı?” diye soruyor ![]() Ne muafı! Tam aksine, sevgilinin ödeyeceği verginin oranı, eş ve çocuğun bir kat fazlası! Aman dikkat ![]() ![]() ![]() SINIR NE? Her yıl değişiyor ![]() 2013 yılında, her defasında 3 ![]() ![]() Ancak şu anda mevcut olan bir Gelir Vergisi Kanunu taslağı var ![]() ![]() ![]() Henüz yasalaşmadığı için endişe etmeye gerek yok ![]() ![]() Paranın banka sistemi dışına çıkması, kredi kartı kullanımının ve belge almanın azalması, buna bağlı olarak kayıt dışılığın artması gibi olumsuz yansımalar yaşanabilir ![]() Bu konuda makul olan neyse, orada birleşileceğine ve gerekli düzeltmelerin yapılacağına inanıyoruz ![]() Kaynak: Hürriyet Gazetesi
![]() |
|