Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anayasa, atanır, mahkemesi, tarafından, üyeleri

Anayasa Mahkemesi Üyeleri Kim Tarafından Atanır

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Anayasa Mahkemesi üyeleri kim tarafından atanır
Anayasa Mahkemesi üyeleri kim tarafından atanır FrmSinsi Anayasa Mahkemesi üyeleri kim tarafından atanır Hakkında

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 12-20-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Anayasa mahkemesi üyelerini kim seçer?

kpssCumhurbaşkanı(14 üyeyi) ve TBMM(3 üyeyi) seçer

*Türkiye Büyük Millet Meclisi;

-2 üyeyi Sayıştay Genel Kurulunun kendi başkan ve üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden,

-1 üyeyi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden

yapacağı gizli oylamayla seçer Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılacak bu seçimde, her boş üyelik için ilk oylamada üye tam sayısının üçte iki ve ikinci oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü oylama yapılır; üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilmiş olur

*Cumhurbaşkanı;

-3 üyeyi Yargıtay,

-2 üyeyi Danıştay,

-1 üyeyi Askerî Yargıtay,

-1 üyeyi Askerî Yüksek İdare Mahkemesi genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden;

-3 üyeyi (en az ikisi hukukçu olmak üzere) Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri arasından göstereceği üçer aday içinden;

-4 üyeyi üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, birinci sınıf hâkim ve savcılar ile en az beş yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçer

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com