Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
farkları, ile, siparişe, stoğa, üretim, üretimin

Stoğa Üretim İle Siparişe Üretimin Farkları Nedir ?

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Stoğa Üretim İle Siparişe Üretimin Farkları Nedir ?

Stok için Üretim yapmakla (Make To Stock, MTS) Siparişe Üzerine Üretim yapmanın (Make To Order, MTO) farklarını ve firmaların içinde bulunduğu pazar koşullarını gözlemlediğimizde nelerin daha önemli olduğu ve planlama parametreleri ortaya çıkar Burada bahsedilen planlama sadece üretimin kendi içinde planlanması değil, tüm firma faaliyetlerinin koordinasyonudur
Diğer yandan aşağıdaki farklılıklar ERP yazılımının seçimi ve uygulama sürecini doğrudan etkiler
Yeşil satırlar = Stok için Üretim yapan firmalar

Mavi Satırlar = Sipariş Üzerine Üretim yapan firmalar
Ürünler
Genellikle tanımları standart,daha az çeşit veya daha büyük üretim partileri Ürün tanımlarındaki değişme pazar trendine bağlı
Bir çok farklı standart, daha fazla çeşit, tanımlar hem pazar trendine bağlı hemde müşteriler tarafından değiştirilebiliyor Standart parti büyüklüklerini yakalayabilmek tesadüflere bağlı
Üretim Kaynakları
Üretilen çeşitler yavaş değiştiği için özel tezgah, aparat ve işgücü kullanabilme imkanı
Standartların ve isteklerin çeşitliliğinden dolayı çok amaçlı tezgah, aparat kullanma mecburiyeti, esnek iş gücü kullanımı
Talep
Ürünlerin çoğu standart olduğu için istatiski yöntemler ile tahminler yapabilme imkanı
Müşteri sipariş ve spesifikasyonlarına bağlı olan bir talep yapısı Tahmin yöntemlerinin ihtiyaç duyduğu verilerin toplama zorluğu
Kapasite Planlama
İmalat Planı tahmini talep eğrilerine göre önceden yapılabilir Tahmin ve Planlama arasında genellikle yeterli süre vardır

Genellikle önceden tahmin edilemez Müşteri taleplerine göre planlama yapılır Plan sık sık değişebilir Alınan siparişle, planlama çalışması arasında zaman farkı yoktur, bir arada yapılmalıdır
Hammadde Planlama
Üretim planları daha uzun dönemler için yapılabilir, ani değişiklikler pek az olur Hammadde alım planlarında ani değişiklikler olmaz
Üretim planları uzun dönemler için tahmin üzerine yapılamaz, dolayısı ile hammadde ihtiyaçları aktifteki işlere bağlıdır, ani değişikler olabilir Satın Alma bölümünün reaksiyon süresi ve imalat planı ile bağlantısı son derece düzenli ve hızlı olmalıdır

Fiyat
Genellikle pazar koşullarına bağlı olarak üretici tarafından belirlenir
Müşteri ile yapılacak pazarlık sonucu karar verilir, teslim süresi pazarlık konularından birisidir
Finansal Dengeler
Üretimde önceden planlanmayan ani artışlar pek olmaz, eksilişler ise pazar trendine bağlıdır Bu nedenle dengeleri korumak daha kolaydır
Üretim planlarında ani artış veya eksilişler olabilir (büyük bir siparişin alınması veya iptali gibi) dolayısı ile harcamalarda dalgalanma ihtimali daha fazladır
Teslim Süresi
Müşteri talepleri stoktan karşılandığı için müşteri tarafından bilinmez
Müşteri ile beraber karar verilir, işin alınabilmesi, için pazarlık unsurudur

cengizpakcomtr

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com