![]() |
Mikro İktisattan Makro İktisada Geçiş |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mikro İktisattan Makro İktisada GeçişBüyük Bunalım: Çok büyük bir ekonomik daralmanın ve yüksek işsizliğin yaşandığı 1929’da başlayan 1930’lu yıllar boyunca devam eden süreçtir ![]() *istihdamı belirleyen temel faktör taleptir ![]() ![]() ![]() ![]() MAKRO İKTİSADIN İLGİ ALANI 1-İşsizlik ve İstihdam Düzeyi 2-Enflasyon 3-Üretim Artış Oranı 1- İŞSİZLİK VE İSTİHDAM DÜZEYİ İşsizlik: Çalışma istek ve kabiliyetine sahip olan ve cari ücret haddinde çalışmak isteyip de iş bulamayanların oluşturduğu istihdam düzeyidir ![]() İstihdam: Çalışma ve gelir sağlama kararında olan bireylerin hizmetlerinden yararlanılmak üzere çalıştırılmasıdır ![]() İşsizlik Oranı: Toplam işgücü içerisinde işsiz olanların oranıdır ![]() a) Frisiyonel (Arızi) İşsizlik: Yer ve meslek değiştirme sırasında belirlenip olumsuz etkisi en az olan işsizlik türüdür ![]() ![]() b) Konjonktürel İşsizlik ![]() ![]() ![]() c) Mevsimsel İşsizlik:Tarımsal yapılı ülkelerde görülen bir işsizlik türüdür ![]() ![]() d) Bölge ve Sektör İşsizliği: Belli bir sektörün veya bölgenin çekici bir alan olmaktan çıkması durumunda sektörün üretiminin daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan işsizliktir ![]() e) Teknolojik İşsizlik: Uzun süre emek yoğun üretim metodu uygulanmaktan sermeye yoğun tekniklere geçilmesi durumunda bir kısım emeğin işsiz kalması ile ortaya çıkan işsizliktir ![]() f) Yapısal İşsizlik: Ekonominin bütün sektörleri ile toplu ve devamlı olarak durgun bir düzeyde kaldığı dönemlerde ortaya çıkan işsizlik ![]() g) Gizli İşsizlik: Belli bir üretim sektöründe istihdam edilenlerden bir kısmının faaliyetten çekilmesi durumunda üretim hacminde bir daralma meydana gelmemesi sonucu görülen işsizliktir 2- ENFLASYON Bir ekonomide fiyatlar genel düzeyinde ortaya çıkan artıştır ![]() Hiperenflasyon: Fiyatlar genel düzeyinde çok hızlı artışların yaşadığı dönemdir ![]() Ekonomik Büyüme: Ekonominin mal ve hizmet üretme kapasitesindeki artıştır ![]() konjonktür denir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|