![]() |
Tüketim Teorisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tüketim TeorisiTÜKETİM TEORİSİ Geleneksel talep kuramının amacı;tüketicilerin davranışlarını incelemektir ![]() ![]() ![]() *Ordinal yaklaşım:faydanın ölçülemeyeceğini savunmaktadır ![]() ![]() *Kardinal yaklaşım:faydanın ölçülebileceğini kabul ettiği için marjinal fayda kavramıyla ilgilenmektedir ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() 5 ![]() ![]() Marjinal fayda toplam faydadaki en son değişme olarak kabul edilebilir ![]() ![]() Marjinal fayda iki yasa ile açıklanır; *Birinci gassen yasasına göre:bir gereksinime doyum sağlayan maldan tüketilen miktar arttıkça her bir yeni birimden elde edilen doyum azalır ve tüketim devam ederse üst sınıra ulaşıldığında tüketim sabit bir değerde kalır ![]() *İkinci gassen yasasına göre:tüketici maksimum doyuma ulaşmak için bütçesini gereksinimi olan mallar arasında öyle paylaştırmalıdır ki malların yararı eşit olsun ![]() ![]() –Her yeni birimin toplam faydaya yaptığı ilavenin azalışına “marjinal faydanın azalışı yasası” denir ![]() –Bir çok kullanım alanına sahip bir malı tüketici bu yerler arasında öyle bir oranda dağıtır ki her gereksinim için ayırdığı son maldan sağlanan marjinal fayda birbirine eşit çıksın ![]() ![]() Tüketici dengesi:malların marjinal faydalarının fiyatlara oranının eşitliği gerçekleştiğinde tüketici dengesi de gerçekleşir ![]() |
![]() |
![]() |
|