Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
brom, elementler

Elementler - Brom Nedir?

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Elementler - Brom Nedir?

Brom (Br), Antoine Balard tarafından 1826 yılında keşfedilen halojen ametal

Doğada Na, K, be Mg bromürler halinde bulunda bulunur Deniz suyunda az miktarda bulunan bromürlere deniz bitkilerinde, bazı maden yataklarında rastlanır Oda koşullarında koyu kızıl renkli sıvıdır

Eldesi

Brom, yaygın olarak deniz sularında elde edilen bromürlerin Cl2 ile reaksiyonundan elde edilir

2 Br- + Cl2 → 2 Cl- + Br2

Diğer bir elde edilişi ise, katı sodyum bromürün sülfürik asit ile reaksiyonu sonucunda elde edilen gaz formdaki HBr?in yine sülfürik asit ile yükseltgenmesi ile gerçekleşir

NaBr (k) + H2SO4 (s) → HBr (g) + NaHSO4 (k)

2 HBr (g) + H2SO4 (s) → Br2 (g) + SO2 (g) + 2 H2O (s)

Bundan başka, laboratuvarda çeşitli bileşiklerinin bozunması ile veya yan ürün olarak da elde edilmesi mümkündür

Bileşikleri

Brom bileşikleri, sanayide ve laboratuvarda geniş kullanım alanına sahiptir Elektronegatif yapısı nedeniyle, brom elektropozitif elementlerle kolayca tuz oluşturur Doğada da en çok alkali ve alkali toprak metallerinin tuzları olarak bulunur Brom, elektronegatif yapısı sayesinde organik sentezlerde de kullanılmaktadır

Önlemler

Moleküler brom oldukça reaktif olduğu için, sıvı halde cilde temasından kesinlikle kaçınılmalıdır Ete temas halinde kısa bir süre içinde temas bölgesi tamamen erir ve bölgedeki tüm dokular geri dönüşümsüz olarak kaybolur Gaz haldeki bromun solunmasından kaçınmak gerekir Solunum sistemini tahriş eder Erkeklerde uzun süre broma maruz kalınması kısırlığa neden olabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com