Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
havanın, kuvveti, sürtünme

Havanın Sürtünme Kuvveti

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Havanın Sürtünme Kuvveti

Havanın Sürtünme Kuvveti Nedir

Sürtünme Kuvveti Nedir

Cismin hareketine karşı koyan, harekete zıt yöndeki kuvvete Sürtünme Kuvveti denir

Havanın Sürtünme Kuvveti (Hava Direnci)

Yerden belli bir yükseklikten serbest bırakılan cisimlere havanın sürtünme kuvveti etki eder
Aynı yükseklikten serbest bırakılan bir metal bilye plastik tarağa göre daha çabuk yere düşerBunun nedeni iki cisme etkiyen hava direncinin farklı olmasıdır

Hava ortamında aynı yükseklikten serbest bırakılan biri açık ve diğeri buruşturulmuş iki kağıdın eşit zaman aralıklarındaki eş hareketleri şekildeki gibidir Buruşturulmuş kâğıt parçasına etkiyen sürtünme kuvveti daha azdır Bu nedenle yere açık kâğıda göre daha kısa sürede daha hızlı düşer
Atmosfer içindeki cisimlere (tüm akışkanlarda olduğu gibi) hava tarafından hareketine zıt yönde bir sürtünme kuvveti uygulanır İçinde hava bulunan bir cam fanusun üst kısmından bir yüzük ve kuş tüyü serbest bırakılıyor Kuş tüyüne etkiyen sürtünme kuvveti daha büyük olduğundan yüzük daha çabuk düşer

Cam fanus vakum edilerek içindeki hava alındığı halde yüzük ve kuş tüyü serbest bırakıldığında iki maddeye de kaldırma kuvveti etkimez Böylelikle ikisi de aynı şekilde ve aynı hızla düşerler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com