Gıda Katkısı (Gıda Katkı Maddesi) Nedir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gıda Katkısı (Gıda Katkı Maddesi) Nedir?Gıda katkıları, gıda endüstrisinin gıdanın üretimi, hazırlanması, ambalajlaması ve/veya depolamasında gıdaya dayanıklık, yoğunluk, renk vermek için katılan madde veya madde karışımlarıdır ![]() Katkı maddeleri veya onların bozunma ürünleri genellikle gıda içinde kalır Bazı hallerde işlem sırasında uzaklaştırılabilir![]() Kullanılma amaçlarına göre katkı maddeleri şu şekilde gruplandırılabilir:
![]()
Örneğin hazır pudingleri istenilen kıvamda katılaştırmak, meyveli yoğurtlara daha akıcı bir yumuşaklık vermek için katılaştırıcı kullanılır Algin salata sosunu koyulaştırmak için cilt kremlerininin kıvamıni düzenlemekte sıklıkla kullanılan bir katılaştırıcıdır Daha ucuz meyveli yoğurt elde etmek için üreticilerin uyguladığı yöntemlerden biri, yoğurdun içindeki meyvenin yanında, renk ve aroma maddesiyle meyve görünümü verilmiş mısır nişastası da kullanmaktır![]()
Stabilizatörler de bu normalde kimyasal olarak ayrışmaya meyilli ürünlerin üretim zinciri boyunca ayrışmadan aynı kıvam içinde mevcut olmalarını sağlar![]()
Salata soslarında ve hazır içeceklerde sıklıkla kullanılır![]()
Ama daha doğal renklerdeki bir çok gıda da da renklendirici madde kullanılmaktadır Antep fıstıklı dondurmanın yemyeşil olması gerektiğini zannedebiliriz Oysa antep fıstığı karıştırılmış dondurmanın doğal rengi grimsi açık yeşildir Ama bir çoğumuz fıstıklı dondurmayı yemyeşil görmeye alışık olduğumuz için gerçek rengini bilmiyoruz bile Bu yapay renk E141 ve E100 renk maddelerinin ıspanakla karıştırılmasıyla elde edilmiş bir renktir![]()
Yılda dünyada 15bin ton tatlandırıcı yapay madde tüketilmektedir Mu maddelerden en tanınmışı aspartamdır Gıda endüstrisi her yıl 1 milyar dolarlık aspartam satın almaktadır Diğer tatlandırıcılara örnek olarak sakarin ve HFCS verilebilir Tatlandırıcılar günümüzde jambon, ekmeğe sürülebilen peynirler gibi tatlı olarak algılamadığımız gıdaların içinde de yer almaktadır![]()
Böyle azalmalar pigmentler, tat ve koku bileşikleri ile düzeltilebilir veya yeniden ayarlanabilir Yağların oksidasyonundan kaynaklanan tat bozulmaları antioksidanlarla giderilebilir (bastırılabilir) Gıda yapısı mineraller veya polisakkaritler katmakla ve birçok başka şekillerde istenen özelliklere kavuşturulabilir Özellikler et, balık ve tavuk gibi et ürünleri hazırlandıktan sonra tat artırıci maddelerle iyileştirilir En bilinen tat artırıcı madde mono-sodyum-glutamattır![]()
Doğal bir tadı yapay şekilde elde etmekte kullanılır Aroma maddeleri en kontrolsüz kullanılan katkı maddeleridir Avrupa Birliği gıda yönetmeliğince katkı maddesi olarak bile ele alınmayan bu maddelerin herhangi bir E-numarası da yoktur![]()
Üstelik dünya üretim durumu mümkün olduğu kadar bozulmaların önüne geçmeyi yani korumayı gerektirmektedir Raf ömrünü uzatma, mikrofloranın büyümesine etki eden katkıları kullanmak ve istenmeyen kimyasal ve fiziksel değişmeleri geciktirici ve bastırıcı aktif ajanlar kullanmakla oluşturulur![]() Gıda katkıları ve onun parçalanma ürünlerinin kullanıldıkları miktarlarda kesinlikle zehirsiz olmaları gerekir Bu zehirsizlik; akut, kronik, özellikle kanserojenik potansiyel, mutajenik etkileri kapsamalıdır Genellikle katkılar yalnız besleyici değer ve tadı etkileyici değeri arttırmak için veya işlem sırasında gerekli olduğu zaman kullanılır Katkıların kullanılması ülkelerin çoğunda gıda, ilaç ve sağlığı koruma idareleri tarafından düzenlenir Düzenlemeler ülkeden ülkeye değişir Hepsinde toksikolojik ve teknolojik uygulamalar açısından uyum mevcuttur En önemli katkı maddeleri grupları aşağıdaki çizelgede gösterilmiştir![]() |
|
|
|