Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kalsedon, mineraller

Mineraller - Kalsedon Nedir?

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mineraller - Kalsedon Nedir?

Kalsedon
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kalsedon bıçak, MS 1000-1200

Kalsedon, kimyasal formülü SiO2, kuvars mineralinin kriptokristalin çeşitlerinden biridir Yağımsı bir parlaklığa sahiptir Saf kalsedon çok ince tabakalar halinde dizilmiş çok ince kuvarsakikoniks, jasp ve krizopras Kalsedonun özgül ağırlığı 259-261'dir Jeodlarda liflerinden oluşur Saf kalsedonun rengi yarı şeffaf gri veya beyazdır Grimsi mavi veya kahverengi gölgeli hatta siyahımsı olanları da vardır Safsızlıklar sebebiyle şeritlerde farklı renk ve desenler olur Bu renk ve desenlere göre ise kalsedonun farklı çeşitleri tanımlanır: (kornelian), bulunan az sayıdaki minerallerdendir

Etimolojisi

Hititlerden beri kalsedon taşı, anadoludaki yataklardan çıkartılıp kullanılmaktaydı Romalılarİstanbul, Kadıköy'deki limandan ihracat için sevkiyatı yapılmaya başlandı O dönemlerde Kadıköy küçük bir Antik Yunan kasabasıydı ve adı da Chalkedon idi Kalsedon taşı adını bu küçük liman kasabasından almıştır

Kültürel ve tarihi özellikleri

Eskişehir, Mayıslar köyü bölgesindeki mavi kalsedon madeni

Eski kültürlerde kalsedonun ruhu ve inancı olumlu şekilde etkilediğine, uyku sorunlarını tedavi ettiğine inanılırdı Bunun dışında her kalsedon çeşidine farklı bir tedavi edici güç ve önem atfedilmiştir

Anadoludaki, bugünkü Eskişehir, bölgesindeki kalsedon yataklarından binlerce yıldır taş çıkarılmaktadır Kalsedon Hitit ve Urartu dönemleri boyunca buradan çıkarılan kalsedonu ihraç etmiştir Daha sonra Romalılar döneminde ise taşın ihracı çok yüksek seviyelere ulaşmıştır Taş genelde mühür halkası, mücevher ve oymalarda kullanılırdı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com