Disakkaritler - Maltoz Nedir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Disakkaritler - Maltoz Nedir?Disakkaritler - MaltozMaltoz Vikipedi, özgür ansiklopedi ![]() α-Maltoz Maltoz (malt şekeri veya di-glikoz olarak da bilinir), C12H22O11 moleküler formüllü bir disakkarittir Sistematik ismi α-D-Glukopiranozil-(1→4)-α-D-Glukopiranoz'dur![]() Diğer karbonhidratlar gibi maltozun da hidrojen-oksijen oranı 2:1'dir Glikozidik bağ ile bağlanmış iki α-glikoz molekülünden oluşur, bu bağ birinci glikozun 1 karbon atomuyla ikincinin 4 karbon atomu arasındadır İkinci glikoz grubu üzerinde bir aldehit olduğu için maltoz indirgeyici şeker olarak tanımlanır Birinci glikozun indirgeyici grubu ise glikozidik bağı oluşturmakta kullanılmıştır![]() Maltoz, biyokimyada glikozdan oluşmuş polimerler serisinin ikincisidir Maltoza bir glikoz daha eklenince elde edilen bileşik malto-trioz olarak adlandırılır, dört glikozlu zincir malto-tetrozdur, vb Daha çok maltoz eklenmesiyle malto-dekstrin diye de adlandırılan deskstrinler oluşur, eklemelerin en sonunda da nişasta oluşur![]() Nişasta, diastaz enzimi tarafından maltoza parçalanır ![]() Maltoz hidroliz yoluyla iki glikoz molekülüne ayrışır Canlı organizmalarda maltaz enzimi bu reaksiyonun çok hızla gerçekleşmesini sağlar Kuvvetli asitle birkaç dakika kaynatmak da aynı sonucu sağlar![]() Çimlenen tahıl tohumlarında maltoz oluşumu alkol üretiminin önemli bir parçasıdır ![]() |
|
|
|