Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bozon

Bozon

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bozon

Bozon
Bozon Nedir - Satyendra Nath Bose - Bozon Elementleri

Parçacık fiziğinde, bozonlar Bose-Einstein istatistiklerine uyan parçacıklardır; Satyendra Nath Bose ve Einstein'a atfen isimlendirilmişlerdir Fermi-Dirac istatistiklerine uyan fermiyonların tersine, farklı bozonlar aynı kuvantum konumunu işgal eder Böylece, aynı enerjiye sahip bozonlar uzayda aynı mekanı işgal edebilirler Bu nedenle her ne kadar parçacık fiziğinde her iki kavram arasındaki ayrım kesin belirgin değilse de, fermiyonlar genelde madde ile bileşikken, bozonlar sıklıkla güç taşıyıcı parçacıklardır

Bozonlar ya fotonlar gibi elementer, ya da mezonlar gibi karşıt olabilirler Buçuklu tamsayılı spinlere sahip olan fermiyonların aksine; tüm gözlenen bozonlar tamsayılı spinlere sahiptir

Spin-istatistik teoremine göre; herhangi bir mantıklı Relativistik Kuantum Alan Teorisinde, buçuklu-tamsayılı parçacıkları olan spinler fermiyonken, tam sayılı spinlere sahip olan parçacıklar bozondurlar

Çoğu bozonlar bileşik parçacıklar olmakla birlikte, Standart Model içinde beş temel bozon vardır:

* dört ayar bozonu (γ ? g ? W± ? Z);
* Higgs bozonu (H0)

Ayar bozonlarının aksine, Higgs bozonu henüz deneysel olarak gözlemlenmemiştirSuperakışkan lık ve diğer Bose-Einstein yoğunlaşmaları uygulamalarında bileşik bozonlar önemlidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com