Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fotometre, fotometri

Fotometre Ve Fotometri

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fotometre Ve Fotometri

Fotometre ve Fotometri

Işık ölçen araç (fotometre) ve ışık şiddeti ile aydınlanma miktarının ölçülmesi (fotometri)

Işıkölçer ve ışıkölçüm adlarıyla da anılırlar Fotometride ya insan gözünün değişik ışık şiddetlerini karşılaştırabilme özelliğinden yararlanılır ya da fotometri ölçümleri fotosel, ısılpil gibi fiziksel aygıtlarla yapılır Ayrıca ışınımı enerji ya da güç birimleri cinsinden elde eden radyometreler kullanılır Işık şiddetini ölçen fotometrelerde şiddeti ölçülecek lamba, standart bir lambayla karşılaştırılır

En yaygın yöntem, her iki lambanın aynı şiddette bir aydınlanma yapıncaya değin bir ekrana olan uzaklıklarını ayarlamaya dayanır Bu durumda her iki lambanın ışık şiddetleri, ekrandan olan uzaklıklarının karesine bağlıdır Bazen ekran yerine ortasında bir yağ lekesi bulunan ve yağ lekesi görünmez olunca her iki yüzü eşit miktarda aydınlanmış olan bir kâğıt kullanılır (Bunsen fotometresi) Bazı ışık kaynaklarının şiddeti özel yapımlı fotometrelerle ölçülür Ayrıca ışık kaynağının yöne bağlı özelliklerini gösteren fotometreler ve küresel fotometreler de vardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com