Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fiziğin, fizikte, ilişkisi, matematikle, matematiksel, yöntemler

Fizikte Matematiksel Yöntemler (Fiziğin Matematikle İlişkisi)

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fizikte Matematiksel Yöntemler (Fiziğin Matematikle İlişkisi)

Fizik ve Felsefe İlişkisi

Fizik ve felsefe birbiriyle yakından ilişkilidir Newton'dan Heisenberg'e, Max Born'dan David Bohm'a kadar birçok fizikçi aynı zamanda iyi birer filozof idiler Yazık ki filozoflar arasındaki iyi fizikçilerin sayısı bu kadar çok değildir (Bu yüzden bazı fizikçiler felsefeden uzak durmayı tercih ederler)
17 yyda Descartes'in, şüpheciliğiyle "düşünüyorum öyle ise varım"ı temel alması ve bunun üzerine felsefesini kurması; mekanik evren anlayışını oluşturması ve Newton'un öğrenciliği sırasında Descartes'in görüşleriyle tanışıp daha sonra mekaniğin o üç temel yasasını ortaya atması; fizik-felsefe ilişkisinin başlamasıdır ve güzel bir örneğidir Zaten fizik, felsefe, matematik ve bugünkü diğer doğa bilimlerinin bir arada olması ancak, Rönesans tan sonra ayrılmaya başlamaları; aralarında sıkı bir ilişki olmasının doğal bir sebebidir Bu yüzden felsefe incelenmelidir Çünkü felsefe tarihi, insanlığın geçirdiği düşünce aşamalarıdır ve bu aşamaların belli bir yerinde pozitif bilimler doğmuştur; çünkü epistemoloji, bilme sürecini sorgular ve bu süreç tüm pozitif bilimler için kaçınılmazdır, oysa pozitif bilimler bu süreci sorgulamaz Çeşitli zamanlarda, bazı filozoflar ellerinden geldiğince pozitif bilimler ve özellikle fiziği kullanıp bunun üzerine felsefelerini kurmuşlardır
Fakat bu filozoflar kendi zamanlarındaki fiziği ne kadar iyi biliyorlardı? Örneğin, entropi kavramını ya da kuantum fiziğini gerçekten hazım sayabilmişler miydi yoksa bunlardan birer ikişer cümle okuyup felsefelerini bunlar üzerine mi temellendirmişlerdi?
Bu durumda yapılanlar spekülasyon dan öteye geçemez Ya da doğa bilimleri -Marx'ın yaptığı gibi- doğrudan topluma veya insanlara uygulanabilir mi? (Felsefe açısından fizik-felsefe ilişkisi ve sorunları bu durumdadır) Sonuçta fizik (ve genelde doğa bilimleri) temel alınarak bir felsefenin kurulması ancak bir fizikçinin yapabileceği iştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com