Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
neutrino

Neutrino

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Neutrino

Neutrino
Neutrino Hakkında - Lepton - Neutrino Nedir - Temel Parçacık - Parçacık Fiziği

Neutrino
İçerik: Temel Parçacık
Ailesi: Fermiyon
Grubu: Lepton
Etkileşim: zayıf kuvvet ve yerçekimi
Antiparçacık: Antinötrino (muhtemelen nötrino ile özdeş)
Teori: 1930, Wolfgang Pauli tarafından
Keşif: 1956, Clyde Cowan, Frederick Reines, F B Harrison, H W Kruse, and A D McGuire tarafından
Sembol: νe, νμ and ντ
Tip sayısı: 3 - elektron, müon ve tau
Elektrik yükü: nötür
Renk yükü: 0
Spin: 1/2

Nötrino, ışık hızına yakın hıza sahip olan, elektriksel yükü sıfır olan ve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebilen temel parçacıklardır Bu özellikleri nötrinoların algılanmasını oldukça zorlaştırmaktadırNötrinoların çok küçük, ancak sıfır olmayan durgun kütleleri vardırYunan alfabesindeki ν (nü) ile gösterilir

Nötrinolar elektriksel yüklerinin olmaması haricinde elektronla benzeşirlerNötrinolar elektriksel olarak yüksüz olduklarından elektronlar etkilenirken, onlar elektromanyetik kuvvetlerden etkilenmezlerNötrinolar sadece menzili elektromanyetik kuvvetten çok çok küçük olan 'zayıf' kuvvetten etkilenirler, bu sebeptem maddelerin içinden çok etkileşime girmeden geçebilirlerNötrinoların kütlesi olduğundan yerçekimi kuvvetiyle diğer kütleli parçacıklar gibi etkileşir; ancak yerçekimi kuvveti bilinen dört kuvvetin arasında en zayıf olanıdır

Nötrinolar belirli atom bozunmalarında veya güneşteki, nükleer reaktörlerdi ya da kozmik ışınlar atamlara çarptığında oluşan nükleer reaksiyonlar sonucu gibi belirli olaylarda açığa çıkarlarÜç tip nötrino vardır:elektron nötrino,müon nötrino ve tau nötrinoHer tip nötrinonun birer tane de karşı nötrino adı verilen parçacık vardır Elektron nötrinosu(ya da elektron karşı nötrinosu) protonun nötrona dönüşmesinde orataya çıkar ya da tersi olarak - beta bozunmsının iki formuNötrinoyu içeren etkileşimler zayıf kuvvet tarafından oluşturulmmmuş sistemlerdir

Güneşten yayılan çoğu nötrino Dünya'ya ulaşırlarSaniyede dünya yüzeyinin güneşe dik olan santimetre başına yaklaşık 65 milyar nötrino ulaşır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com