Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kaynama

Kaynama Nedir?

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kaynama Nedir?

Sıvı içinde kabarcıklar oluşmasıyla başlayan, sıvı evreden gaz evreye (buhar) geçiş olayı Sıvının dibinde oluşan kabarcıklar yükselerek sıvı yüzeyini terk ederler Isıtılan bir sıvı, ısının uygulandığı noktada molekülsel faaliyetini artırır Normal olarak sıvı içinde bir miktar mikroskopik hava kabarcıkları bulunduğundan sıvı molekülleri bu kabarcıklar içine geçerek bir buhar basıncı oluşturmaya başlar Bu kabarcıklar içindeki buhar doymuş buhar hâline geldiğinde basınçları, başlangıçtaki mikroskopik büyüklükten çıkarak gözle görünür kabarcıklar hâline gelmelerine yol açar Sıvının kaldırma kuvveti kabarcıkların yukarı doğru çıkmasını sağlayarak sıvı yüzeyini terk etmelerine neden olur

Kaynama, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğunda, sıvının her yerinden gaz kabarcıklarının çıkması Saf maddelerin kaynama noktası sabittir Kaynama süresi boyunca sıcaklık değişmez Sıvı bir maddenin içinde katı bir madde çözünmüşse karışımın kaynama noktası yüksektir Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselir Kaynama süresince sıcaklık sabit değildir Aynı ortamda bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir Maddenin cinsine, saflığına ve ortamın basıncına bağlıdır

Kaynama sıcaklıkları:
- SU: 100
- ALKOL: 78
- CIVA: 357
- ETER: 35

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com