Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
pil, üreteç

Pil - Üreteç

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Pil - Üreteç

Pil - Üreteç
pillerin karışık bağlanması - pillerin seri bağlanması - pillerin paralel bağlanması

Elektrik yüklerinin devre içinde akışı pil (üreteç) ile sağlanır Pilin iki kutbu arasındaki potansiyel farkı ne kadar büyük olursa elektrik akımı da o kadar fazla olur

-Seri devrelerde akım:

Seri ve paralel bağlı pillerden oluşan düzeneğe batarya adı verilir
Bir pulun negatif kutbunun, ikinci pilin pozitif kutbuna gelecek biçimde bağlanmasına, seri bağlama adı verilir

Üç pilin seri olarak bağlanması

Seri devrelere bağlanan pil sayısı artarsa ampulün parlaklığı da artar Seri devrenin her yerinden geçen akım şiddeti aynıdır

-Paralel devrelerde akım:

Birden fazla pilin pozitif kutuplarının birbiriyle, negatif kutuplarında birbiriyle bağlanmasına, paralel bağlama adı verilir Piller paralel bağlandığında devrenin potansiyelinde bir değişme olmaz Potansiyeli değişmeyince devrenin akım şiddeti de değişmez

Bazı durumlarda aynı devre içinde hem seri hem de paralel bağlama yapılabilir Bu biçimde yapılan bağlamaya, karışık bağlama adı verilir

Özdeş ampuller seri bağlandığında hepsi aynı parlaklıkta ışık verir Ampullerden biri devreden çıkartılırsa tümü söner Paralel bağlı ampuller özdeşse hepsinin parlaklığı aynı olur Ampullerden biri çıkartıldığında diğer ampullerin ışık vermesi sürer Işık veren ampullerin parlaklığı artar Karışık bağlamada ise paralel kollardaki ampuller aynı parlaklıkta ışık verir Ana koldaki paralel kollardakinden daha parlaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com