![]() |
Tasavvuf Edebiyatı Nazım Türleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tasavvuf Edebiyatı Nazım TürleriTasavvuf Edebiyatı Nazım Türleri TEKKE EDEBİYATI NAZIM TÜRLERİ Din ve tasavvufla ilgili kavramı duygu, düşünce, ilke ve kuralları halka yaymak amacıyla bir tarikata bağlı şairlerce yazılan şiirlerdir ![]() İLAHİ: Din ve tasavvuf konularının işlendiği şiirlere ?ilahi? denir ![]() ![]() ![]() ![]() Cennet cennet dedikleri Birkaç köşkle birkaç huri İsteyene ver sen anı Bana seni gerek seni Yunus Emre NEFES: Bektaşi şairlerinin yazdıkları tasavvufi şiirlere denir ![]() ![]() ![]() ![]() Pir Sultan Abdal şâhımız Hakk?a ulaşır yolumuz On iki imam katarımız Uyamazsın demedim mi Aleviler, bu türde yazılmış olan şiirlere ?DEME? adını verirler ![]() İlahi, nefes ve demeler, bestelenerek söylenir ![]() ŞATHİYÂT-I SOFİYÂNE: İnançlardan alaylı bir dille söz eder gibi yazılan şiirlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Yücelerden yüce gördüm Erbabsın sen koca Tanrı Âlem okur kelâm ile Sen okursun hece Tanrı Asi kullar yaratmışsın Varsın şöyle dursun deyü Anları koymuş orada Sen çıkmışsın uca Tanrı Kaygusuz Abdal yaradan Gel içegör şu cür?adan Kaldır perdeyi aradan Gezelim bilece Tanrı Kaygusuz Abdal |
![]() |
![]() |
|