![]() |
Fuzuli Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fuzuli Hakkında BilgiFuzuli Hakkında Bilgi Fuzûlî Vikipedi, özgür ansiklopedi FuzûlîFuzuli Tam adı Fuzûlî Doğumu 1483 Ölümü 1556 Çağı 15 ![]() Bölgesi Irak Okulu Divan şairi Önemli fikirleri divan, mesnevi, hamse, tarih, kaside, gazel, felsefe, astronomi bilimi, şiir Etkiledikleri[göster] Türk Edebiyatı, İslam Mehmed bin Süleyman Fuzûlî (Fużūlī (فضولی))(d ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Azerbaycan Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosu nın önünde bulunan Fuzuli heykeli (1962, Bakü) ![]() ![]() 1 Yaşamı 2 Seçkin eserleri 2 ![]() 2 ![]() 2 ![]() 2 ![]() 2 ![]() 3 Notlar 4 Kaynakça 5 Dış bağlantılar Yaşamı [değiştir] Ailesi göçebe hayatı bırakıp günümüzdeki Irak bölgesine yerleşmiş olan Oğuzların Bayat boylarındandır ![]() ![]() Fuzûlî iyi bir eğitim almak için ilk önce Hillah şehirinde müftü olan babasından, ve daha sonra Rahmetullah adındaki bir öğretmenden eğitim görmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Leyla ile MecnunTürkçe Divanı'nın önsözünde; ? "İlimsiz şiir temelsiz duvar gibidir, temelsiz duvar da değersizdir" ? demektedir ![]() Türkçe, Arapça ve Farsça divan şiirlerini yazmıştır ![]() ![]() ![]() Bedensel zevklerden ziyade tasavvufî bir aşk, Ehl-i Beyt'e duyulan özlem, ayrılık acısı şiirlerinin konusunu teşkil etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() İran şiirinden Hâfız, Türk şiirinden ise Nesimî ve Nevai çizgisini en başarılı şekilde kemâle erdirmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Irak'ta yaşamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fuzuli şiirlerinde Tek Varlık görüşünü en fazla işleyen şairdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib Kılma derman küm helaküm zehri dermanımdadır ![]() Fuzuli derin ve samimi bir aşk şairidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seçkin eserleri [değiştir] Türkçe [8], Arapça ve Farsça olmak üzere üç dilde de eser veren Fuzuli'nin eserlerini şu şekilde sıralayabiliriz; Türkçe manzum eserleri [değiştir] Divan, Beng ü Bade (بنگ و باده; Beng ü Bâde); 444 beyitlik Türkçe mesnevi, 1956 Leyla ile Mecnun (داستانِ ليلى و مجنون; Dâstân-ı Leylî vü Mecnûn); 3 bin 96 beyitlik mesnevi ![]() یا رب بلایِ عشق ايله قيل آشنا منى بر دم بلایِ عشقدن ايتمه جدا منى آز ايلمه عنایتوکى اهلِ درددن يعنى كه چوح بلالره قيل مبتلا منى Yâ Rab belâ-yı aşk ile kıl âşinâ meni Bir dem belâ-yı aşkdan etme cüdâ meni Az eyleme inâyetüni ehl-i derdden Yani ki çoh belâlara kıl mübtelâ meni[9] Risale-i Muammeyat (رسالهٔ معميات; Risâle-i Muammeyât); Kırk Hadis, Su kasidesi Hz ![]() Şikâyetnâme (شکايت نامه; Şikâyetnâme) kafiyeli nesir türündedir; Kanuni'nin Bağdat'ı fethinden sonra (1534) padişaha kasideler (Arapça: قصيدة, oğul qasā'id, قــصــائـد; Farsça: قصیده) sunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Şikâyetnâmesinde Fuzuli şöyle der: ? Selam verdim rüşvet değildir diye almadılar ![]() Hüküm gösterdim faydasızdır diye mültefit olmadılar[10] ? Türkçe mensur eserleri [değiştir] Hadikatü's-Süeda (حديقة السعداء; Hadîkat üs-Süedâ); Kerbela olayını anlatan düzyazı, 1837 Mektuplar Farsça manzum eserleri [değiştir] Divan, Enis'ül-Kalb (انیس القلب; Anîs ol-qalb); Heft Cam (sâkinâme) (هﻔﺖ جام; Haft Jâm); tasavvuf içerikli, 327 beyitlik Farsça mesnevi Resale-e Muammeyat (رسال ﻤﻌﻤيات; Resâle-e Muammeyât); Sehhat o Maraz (صحت و مﺮض; Sehhat o Ma'ruz) Farsça mensur eserleri [değiştir] Rind ü Zahid (رند و زاهد; Rend va Zâhed); Risale-i Muamma Basımları [değiştir] Hadikatü's-Süeda (1837, Kerbela olayını anlatan düzyazı) Türkçe Divan (1838, 1958) Sıhhat u Maraz (1940, tıp bilgileri) Enis'ül-Kalb (1944) Fuzuli'nin Mektupları (1948) Terceme-i Hadis-i Erbain (1951) Rind ü Zahid (1956) Arapça Divan (1958) Matlau'l İtikad (1962) Saki name (tasavvuf içerikli mesnevisidir) Su kasidesi ? Ger ben ben isem nesin sen ey yâr Ger sen sen isen neyim men-i zâr ? Alıntı |
![]() |
![]() |
|