![]() |
Anlatım Yanlışları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım YanlışlarıAnlatım Yanlışları konuşma yanlışları - yanlış konuşma - anlatımda sesin yanlış kullanılması - söyleyiş bozuklukları Konuşma yanlışları çevreye, eğitime, dilin kurallarını bilme düzeyine göre değişmekle birlikte, dersimizin içeriğine uygun olan belli başlı konuşma yanlışlarını şöyle sıralayabiliriz: Söyleyiş yanlışları: Etkili ve güzel bir konuşmada konunun içeriği kadar söyleyiş de önemlidir ![]() ![]() - Sözcük içindeki seslerin eksik çıkarılması: Örnek: saat yerine sat hayvan yerine ayvan havlu yerine avlu dağa yerine daa daha yerine daa geliyor yerine geliyo kahvaltı yerine kavaltı - Sözcük içindeki sesin değiştirilmesi: Örnek: arı yerine ayı toprak yerine torpak yanlış yerine yalnış yalnız yerine yanlız - Sözcüklere ses eklenmesi: Örnek: saat yerine sahat artık yerine artıkın şimdi yerine şimdik gelirken yerine gelirkene Yukarıda sözünü ettiğimiz söyleyiş yanlışları, yetişkinlerde görülüyorsa bunlar çocukluk dönemlerindeki yanlış öğrenmelerden kaynaklanan yanlışlardır ![]() ![]() Sesin doğru kullanılmaması: Sesin şiddetinin duyulabilirlik açısından (alçak ya da yüksek oluşu) uygun olmaması; sesin tizlik ve peslik bakımından konuşanın cinsiyetine, yaşına, beden yapısına uygun olmaması; sesteki tizleşme ve pesleşmelerin doğruluğu; seslerin çıkarılmasında tonların doğruluğu konuşmayı etkilemektedir ![]() Konuşma içinde, konuşma hızının dinleyenin izleyebilme gücünden daha hızlı ya da yavaş olması da bir tür ses bozukluğudur ![]() ![]() ![]() Konuşmada olağan dışı duraklamalar yapılması konuşmayı bozar ![]() ![]() ![]() Ses titreşimlerinin alçalıp yükselmesi olan tonun, cümle akışında uygun bir biçimde ayarlanması gerekir ![]() ![]() Şimdi geliyorum diyorum, anlamıyor musun? Daha fazla bekleyemem; ya şimdi ya da hiçbir zaman! Anlamadım, şimdi mi diyorsun? Sonra değil, şimdi! Ne! Şimdi söyleyen sen değil misin? Şimdi mi, kesinlikle olmaz ![]() Sen şimdi onu bırak da ötekinden söz et ![]() Şimdi buradaydı ![]() |
![]() |
![]() |
|