Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatım, arasındaki, farklar, konuşma, yazılı

Konuşma Ve Yazılı Anlatım Arasındaki Farklar

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Konuşma Ve Yazılı Anlatım Arasındaki Farklar

Konuşma

ve Yazılı Anlatım Arasındaki Farklar

konuşma ile yazılı anlatımın farkı - konuşmada dilin önemi - yazılı anlatımın özellikleri - konuşma tarzı - konuşma üslubu

Konuşmada ve yazmada bir dilin sözcükleri, terimleri, deyimleri, cümle kurma kuralları benzer bir biçimde yer alır Ancak, konuşma ve yazma farklı süreçlerdir Bu farklılıklar kısaca şöyle dile getirilebilir:

- Konuşma, bir kez işitildiğinden dolayı (özellikle hazırlıksız konuşmalarda) dinleyicilerin ilgi duymaması durumunda önemini hemen yitirebilir Yazılı metinleri ise, geriye dönüp tekrar okumak mümkündür Ya da ilgili bölüm yeniden gözden geçirilebilir

- Konuşmacı, dinleyicinin dikkatini sağlama gereğini her zaman göz önüne almalıdır Yazar ise, yazdığı sürece okuyucu kitlesinden uzaktır ve yazdığı metin üzerinde okuyucu kitlesini düşünerek düzeltmeler yapabilir Oysa konuşmacı, dinleyicilerin sayısını, kültür düzeyini, öğrenim derecesini, ilgilerini vb göz önünde bulundurmalıdır

- Konuşma tarzı, yazı tarzından (üslup) farklıdır; çünkü dinleyenler, konuşulanı anlamak için konuşma anında konuşulanlara ilişkin uzun uzun düşünemez Bu nedenle konuşmacının cümleleri kısa; anlatımı basit ve yazı dilinden daha açık olmalıdır

- Yazılı anlatım türlerinin hiçbirinde önemi olmayan ancak, konuşmada büyük önem taşıyan konuşmacının sesi, dikkate alınması gereken bir noktadır

- Yazılı anlatım türlerinde önemli olmayan ancak konuşmada son derece önemli bir diğer öge de beden dilidir Konuşmacının söylediklerini beden dili ile desteklemesi, anlatımın daha açık ve etkili olmasında çok önemlidir

- Bir konuşmacınınkonuşurken dilin söyleyiş özelliklerini bilmesi dinleyenleiletişiminin etkili olmasını sağlar Yazar ise bu durumu, yazım yanlışlarını önleyerek giderebilir Konuşmada sesin, yazıda harfin önemli olduğu unutulmamalıdır

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com