![]() |
Anlatım Türleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım TürleriAnlatı Türleri anlatı nedir - anlatım - anlatının özellikleri - roman - öykü - deneme Anlatı türlerinin oluşmasının nedenleri nelerdir? Anlatmaktan gelen anlatı?nın sözlük karşılığı olarak, ?Roman, masal, öykü, oyun gibi, gerçek ya da düşlemsel olaylar dizisinin, durumlarının yazınsal düzeyde anlatılmasını, öyküleme?yi buluyoruz ![]() Tahsin Yücel, ?Bilim, bilgi, söylem ya da öykü, hangi biçim altında, hangi düzlem üzerinde olursa olsun, temelinde söz bulunan her bildirişim bir anlatı sayılabilir ![]() ![]() Mahir Ünlü?de ?Sanatsal ağırlıklı düzyazılara anlatı denir ![]() ![]() ![]() Cevdet Kudret, anlatı tanımına hayal ürünü olayları da katarak ?Anlatı gerçek ya da hayal ürünü olayların anlatılmasıdır ![]() ![]() Cevdet Kudret Örnekleri daha da arttırabilecek değişik tanımlar, anlatı türlerinin temelinde, insanların bir şeyler anlatma gereksinimlerinin yattığını gösteriyor ![]() İnsanların duygu ve düşüncelerini başkalarına da duyurmak istemeleri anlatı türlerinin doğmasına yol açmıştır, diyebiliriz ![]() ![]() Anlatı türlerinin en eski örneği destanlardır ![]() ![]() ![]() Eski çağların ürünü olan destanlar, daha sonraki dönemlerde halk öyküleri ve masal aşamasını geçtikten sonra yerlerini roman, öykü, deneme, tiyatro gibi türlere bırakmıştır ![]() Öykü ve roman, en yaygın olarak kullanılan ve en önemli anlatı türleridir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|