![]() |
Anonim Türk Halk Edebiyatı Ve Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anonim Türk Halk Edebiyatı Ve ÖzellikleriAnonim Türk Halk Edebiyatı Ve Özellikleri Anonim Türk Halk Edebiyatı Ve Özellikleri - Anonim Türk Halk Edebiyatı Hece ölçüsünü esas alan ürünlerle, atasözü, destan, masal, hikâye, efsane, fıkra, ninni, türkü, bilmece, mani, ağıt gibi söyleyenini genellikle belirleyemediğimiz sözlü ürünler ?anonim halk edebiyatı? adı altında toplanmaktadır ![]() Tamamen sözlü bir edebiyattır ![]() ![]() Sözlü olarak aktarılan, söyleyeni belli olmadığı için halkın malı olan edebi ürünler, Anonim Halk Edebiyatı'nı oluşturular ![]() Manzum Eserler Anonim Halk Edebiyatı'nın şiir özellikleri taşıyan ürünleridir ![]() Mani Yaratıcısı adsız halk sanatçıları olan dörtlük biçimindeki şiir türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkü Ezgiyle okunan ve bentlerden oluşan, genellikle yaratıcısı belli olmayan bir şiir biçimidir ![]() ![]() ![]() Nakarat, bazen bentlerle aynı kalıpta bazen farklı kalıplarda olur ![]() ![]() ![]() Baz türküler, mani biçiminde dörtlüklerle kurulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Bir türkü, zaman boyunca türlü degişmeler uğrayarak yaşamasını sürdürür ![]() ![]() ![]() Ninni Çocukları uyutmak için söylenen ağır ve tekdüze şarkıdır ![]() ![]() ![]() Dizelerin ya da dörtlüklerin sonunda "ninni", "e yavruma e e e", "hu, hu, hoppala" gibi sözler yinelenir ![]() ![]() Anne ninnisinde, yavrusunun uslu durmasını, kolayca uyumasını ister ![]() ![]() Anne, bebeğini uyuturken harekete uygun bir ritimle, bebeğin huysuz ya da uysal davranışına uyacak biçimde sesini düzenler ![]() ![]() Tekerleme Masalın uygun yerlerinde kullanılan basmakalıp sözlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Bilmece Birşeyi üstü örtülü sözcüklerle betimleyerek, dinleyeni, ne olduğunu bilmeye davet eden küçük şiirdir ![]() ![]() ![]() Kimi bilmeceler ise aşınıp değişerek başlangıçtaki manzum şeklinden uzaklaşmıştır ![]() ![]() Destan Gerçeküstü ile gerçeğin, efsane ile tarihin birbirine karıştığı, bir kahramanı ya da önemli bir tarihsel olayı övüp yücelten, uzun manzumedir ![]() ![]() ![]() Ağıt Ağıt, diğer halk şiiri türlerine göre biraz daha özgürce uyaklanır ve ilk söyleyeni, bir süre geçtikten sonra unutulur ![]() ![]() Ağıt'a, İslamiyet'ten önce "sagu", Azerbaycan'da da "ağı", Kerkük Türklerinde "sazlamağ", Türkmencede "ağı", "tavs" ya da "tavşa" denirdi ![]() ![]() Mensur Eserler Düz yazı biçiminde yazılmış yaptılardır ![]() Masal Masalların büyük bir kısmı, olağanüstü kişileri ve olayları konu edinir ![]() ![]() ![]() ![]() Atasözü Halk içinden çıkan, bir öğüdü, sağ duyusal bir gerçekliği ya da deneyime dayalı bir gözlemi dile getiren ve halkın ortak kullanımına giren kısa özlü sözlerdir ![]() Deyim Belli bir dile özgü ve bir başka dilde sözdizimsel karşılığı bulunmayan dilsel biçimdir ![]() Fıkra Hikaye, latife, nükte, kıssa da denir ![]() ![]() ![]() Gerçek olaylardan yola çıkarak, düz yazı dilinde, başlangıç, gelişme ve sonuç bölümleriyle anlatılır ![]() ![]() Halk Hikâyeleri Halk Edebiyatı'nda, hikayeci ve âşıklar tarafından, kahvelerde, köy odalarında, düğün toplantılarında söylenen hikâyelere "halk hikayesi" diye anılır ![]() ![]() ![]() ANONİM HALK EDEBİYATI DÜZYAZI ÜRÜNLERİ Atasözleri - Deyimler - Tekerlemeler - Bilmeceler - Fıkralar - Halk Hikâyeleri - Ortaoyunu - Meddah - Karagöz ANONİM HALK EDEBİYATI ŞİİR BİÇİMLERİ TÜRKÜ: Türlü ezgilerle söylenen anonim halk şiiri nazım biçimidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Söğüdün yaprağı narindir narin İçerim yanıyor dışarım serin Zeynep?i bu hafta ettiler gelin ( bent ) Zeynebim Zeynebim anlı Zeynebim Üç köyün içinde şanlı Zeynebim ( nakarat ) Türkülerin genel özellikleri: * Belli bir ezgiyle söylenir ![]() * 7,8,11,14 li ölçülerle söylenir ![]() * Hemen her konuda söylenir ![]() * Bölgesel özellik ve ad değişikliğine uğrayabilir ![]() MANİ: Halk şiirinde en küçük nazım biçimidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Le beni eyle beni Elekten ele beni Alacaksan al artık Düşürme dile beni İpek yorgan düreyim Aç koynuna gireyim Açıldıkça ört beni Var olduğun bileyim Birinci dizesi yedi heceden az olan mâniler de vardır ![]() ![]() Bugün al Yârim giymiş bugün al Şâd edersen bugün et Can alırsan bugün al Sürüne Madem çoban değilsin Ardındaki sürü ne Ben bir körpe kuzuyum Al kat beni sürüne Beni böyle yandıran Sürüm sürüm sürüne Manilerin genel özellikleri: * aaxa şeklinde kafiyelenir ![]() * 4+3 şeklinde ölçüsü vardır ![]() * İlk iki dizesi ayrık yani hazırlık özelliği taşımaktadır ![]() ![]() * Her konuda söylenebilir ![]() * Düz, cinaslı ve artık mani gibi çeşitleri vardır ![]() NİNNİ * Annelerin bebeklerini uyutmak amacıyla belli bir ezgi ile söylediği parçalardır ![]() * Çocukların psikolojisi üzerinde etkilidir * Manzum özelliktedirler ![]() AĞIT Ölüm ve yas törenlerinde söylenen lirik şiirlerdir ![]() Ölçü ve uyak düzeni genellikle Türkülerdeki gibidir ![]() islamiyet öncesi Türk edebiyatındaki karşılığı ?sagu?, Divan edebiyatındaki karşılığı ise ?mersiye?dir ![]() |
![]() |
![]() |
|