Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hikaye, türleri

Hikâye Türleri

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hikâye Türleri

Hikâye Türleri

hikayenin tarihsel süreci - olay öyküsü - durum öyküsü - klasik vaka öyküsü - Çehov tarzı öykü

Hikâyeciliğin tarihsel süreci incelendiğinde karşımıza iki tür hikâye çıkmaktadır Bu türler ?olay öyküsü? ve ?durum öyküsü? olarak adlandırılır

1 Olay öyküsü

Bu tarz öykülere ?klasik vak?a öyküsü? de denir
Bu tür öykülerde olaylar zinciri, kişi, zaman, yer öğesine bağlıdır
Olaylar serim, düğüm, çözüm sırasına uygun olarak anlatılır
Olay, zamana göre mantıklı bir sıralama ile verilir, düğüm bölümünde oluşan merak, çözüm bölümünde giderilir

Bu teknik, Fransız sanatçı Guy de Maupassant (Guy dö Mopasan) tarafından geliştirildiği için bu tür öykülere ?Maupassant tarzı öykü? de denir

Türk edebiyatında bu tarz öykücülüğün en büyük temsilcisi Ömer Seyfettin?dir Ayrıca Refik Halit Karay, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu Orhan Kemal, Samim Kocagöz, Necati Cumalı, Talip Apaydın da olay türü öykücülüğünün temsilcileri arasındadır

2 Durum öyküsü

Bu tarz öykülere ?modern öykü? de denir
Her hikâye olaya dayanmaz
Bu tür öykülerde merak öğesi ikinci plandadır
Yazar, bu öykülerde okuyucuyu sarsan, çarpan, heyecana getiren bir anlatım sergilemez Onun yerine günlükhayattan bir kesit sunar veya bir insanlık durumunu anlatır

Bu öykülerde kişisel ve sosyal düşünceler, duygu ve hayaller ön plana çıkar

Durum öyküsü ünlü Rus edebiyatçı Anton Çehov tarafından geliştirildiği için bu tür öykülere ?Çehov tarzı öykü? de denir Bu tarz öykünün Türk edebiyatındaki temsilcileri: Sait Faik Abasıyanık ve Memduh Şevket Esendal

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com