![]() |
Dil Ve Anlatım Test Sınav Soruları Ve Cevapları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dil Ve Anlatım Test Sınav Soruları Ve CevaplarıDil ve Anlatım Test Sınav Soruları ve Cevapları türkçe sınav soruları - türkçe test soruları - türkçe anlatım test soruları - dilbilgisi sınav soruları Sorular : S ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) açıklayıcı B) öyküleyici C) kanıtlayıcı D) Betimleyici E) tartışmacı S ![]() A) Devrik cümleler B) Eksiltili cümleler C) Soru cümleleri D) Kurallı ve uzun cümleler E) Mecaz ve yan anlamlı kelimeler S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada aşağıdaki anlatım türlerinden hangisine ait özellikler ağır basmaktadır? A) Destansı anlatım B) Tartışmacı anlatım C) Öğretici anlatım D) Betimleyici anlatım E) Emredici anlatım S ![]() A) En çok kullanılan anlatım türlerinden biridir ![]() B) Amacı; sözlü veya yazılı olsun ele alınan konu hakkında bilgi vermektir ![]() C) Bu metinlerin amaçlarından biri de okuyanları ve ya dinleyenleri o konu hakkında aydınlatmaktır ![]() D) Öğretici metinler okuyanlara veya dinleyenlere estetik zevk ve heyecan kazandırır ![]() E) Öğretici metinlerde yazarlar nesnel ifadelere yer verirler ![]() S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmamıştır? A) Öykülemeye B) Kişileştirmeye C)Eksiltili cümlelere D) Nesnel verilere E) Abartmaya S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır? A) Tartışma B) Açıklama C) Betimleme D) Örneklendirme E) Öyküleme S7- ?Oku-? fiilinin yeterliliğinin geniş zaman hikaye birleşik 2 ![]() A) Okuyabilirdiniz B) Okumazmışız C) Okuyamazdınız D) Okumazdınız E) Okumalıydınız S ![]() A) Erkekler geniş salona kadınlar da bir odaya alındı ![]() B) Benim bildiğim erkek adam sözünde durur ![]() C) Erkeğin dünyasıyla kadının dünyası birbirinden farklıdır ![]() D) Televizyonlar şimdi de erkek güzeli seçiyormuş ![]() E) Sana yarın geleceğime dair erkek sözü veriyorum ![]() S ![]() A) O da durumundan pek memnun değil ![]() B) Dışarısı çok soğuk isterseniz içeri girin ![]() C) İnsan söz vermişse sözünü yerine getirmelidir D) Verilen işi niçin zamanında yapmazsın ki! E) Kendimi bugün daha iyi hissediyorum ![]() S ![]() A) Taşlı yollardan geçerek eve geldik ![]() B) Köprü yapılmış ama yoları yok ![]() C) Bir yolunu bulup ona doğruyu söylemeliyim ![]() D) Caddeye bir de bisiklet yolu yapılacakmış ![]() E) Yola kadar yürüyüp bir minibüse bindik ![]() S ![]() A) Kaza yerinin korkunç manzarasına bakmadım hiç ![]() B) Kazananların sevinç çığlıkları yayıldı etrafa ![]() C) Her insanın inanç dünyası farklıdır ![]() D) Oğlu onun için her zaman övünç kaynağı olmuştur ![]() E) Isırgan otu köylüler için kazanç kapısı olmaya başlamıştı ![]() S ![]() A) Rüzgar öyle hızlı esiyordu ki önünde ne varsa oraya buraya savuruyordu ![]() B) Ben hiçbir yerde öyle hava öyle deniz görmedim ![]() C) Bu evde zamanında öyle insanlar yaşamış ki namı hala sürüyor ![]() D) Öyle bir konuşuyorsun ki duyan da burasını cennet sanacak ![]() E) Hava öyle bunaltıcıydı ki herkes bir ağaç gölgesinde uyuyordu ![]() S13- Aşağıdakilerden hangisi açıklayıcı betimlemenin özelliklerinden biridir? A) Betimlenecek varlıklara kişisel duygu ve düşünceler katılır ![]() B) Daha özel ayrıntılar üzerinde durulur ![]() C) Amaç bilgi vermek değil; izlenim kazandırmaktır ![]() D) Anlatım özneldir ![]() E)Daha genel ayrıntılar üzerinde durulur ![]() S ![]() I Çiçekli d ![]() ![]() ![]() II Renklerle çözülse geceler III Nar bahçelerinde geçse gün IV V Bu dizelerde altı çizili sözcüklerden hangisi tür bakımından diğerlerinden farklıdır? A) 1 B)2 C) 3 D) 4 E) 5 S ![]() A) Zavallı adam hiç gün görmemişti B) Dile geliyordu etrafımdaki eşyalar C) Asırlarca ayakta durabilmiş bu bina D) El etek çekecekti bütün işlerden artık E) Ömrü yetseydi daha neler yapardı S ![]() A) El ele verip bu işe bir çözüm bulalım B) Gözlerini üstüme dikince rahatsız oldum C) Kitabı bitirir bitirmez kütüphaneye götürecekti D) Ayaklarını masaya uzatmış bir şekilde oturuyordu E) Bu kitap nice emek verilerek hazırlandı S ![]() A) Durun durun bir dünya iniyor tepemizden B) Gelişin mantığı yoktur gidişin mantığı yok ![]() C) Herkes sağır kimsenin kimseye aldırdığı yok ![]() D) Hiç düşünmez ki kalan bir kuru addır ancak ![]() E) O hayat sandığımız şey iki yokluk arası ![]() S ![]() A) Hafif yağmurlu geceleri severim ![]() B) Yağmurlu gecelerde bir telaştır alır sokakları ![]() C) Severim ışıkları yağmurlu gecelerde ![]() D) Yağmurlu gecelerde kapatır kendini düşüncelere insan ![]() E) Bir dinle sen de seversin yağmurlu geceler ![]() S ![]() ![]() ![]() Bu cümlede aşağıdakilerden hangisine örnek yoktur? A) Birleşik zamanlı fiil B) Ekeylem C) Sıfat-fiil D) Zarf-fiil E) Basit zamanlı fiil S ![]() A) Yazısını dergiye gününde yetiştiremedi ![]() B) Çok üsteledim ama senin gelmeni beklemedi ![]() C) Üç yıldır çalışmasına rağmen sınavı kazanamadı ![]() D) Soruyu sınıfta hiçbir öğrenci çözemedi ![]() E) Otobüs öyle kalabalıktı ki hiç birimiz ona binemedik ![]() S ![]() A) Resimlerine genellikle doğa güzelliklerini konu ediyor ![]() B) Akşam olmadan doğduğum kasabaya varacağım ![]() C) Gökyüzünü kaplayan kara bulutlar hepimizi korkuttu ![]() D) Çiçekleri sabah erken ve akşam geç saatte sulamalısınız ![]() E) Size daha önce de sıkıntılarımı aktarmıştım ![]() S ![]() ![]() Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur? A) Etken fiil B) Edilgen fiil C) Geçişli fiil D) Geçişsiz fiil E) Dönüşlü fiil S ![]() A) Koçum benim yine sınıfı doğrudan geçmiş ![]() B) Makinenin kolunu yavaşça yukarı kaldırdı ![]() C) Dağın başından çevreyi seyretmek çok güzel ![]() D) Odanın bir gözünde de sen durursun ![]() E) Bu ırmağın ağzında güçlü bir akıntı var ![]() S ![]() ![]() A) Somutlaştırma B) Ad aktarması C) Benzetme D) Anlam daralması E) Deyim aktarması S ![]() A) Kendi isteğiyle görevinden ayrıldı ![]() B) Bahçeye büyükçe bir kuyu kazdırdı ![]() C) Komşumuz dün buradan taşındı ![]() D) Şiirin tamamını bir günde ezberledi ![]() E) Koltuklar daha yeni silindi ![]() 1B 2D 3C 4D 5E 6A 7C 8A 9E 10C 11A 12D 13E 14B 15A 16D 17A 18E 19A 20B 21B 22D 23A 24B 25B |
![]() |
![]() |
|