![]() |
Güfteler Semtinde Cevelan |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güfteler Semtinde CevelanGüfteler Semtinde Cevelan Düşer mi Şanına ey şeh-i Huban Bırakmak aşıkı böyle perişan? Esirger mi efendi kuldan ihsan? Buyur kendi kulundur eyle ferman! Günümüz diliyle:" Ey güzeller şahı, aşıkını böyle perişan etmek senin şanına düşer mi? Efendiler köleden bağış esirgerler mi? Buyur, ben senin kulunum, ne dilersen ferman et!" Bu şarkı güftesi sevgiliye yönelik bir yakarış, yakarıştır ![]() ![]() klasik şiirde ![]() ![]() Gizli aşklar Nereden sevdim o zalim kadını? Bana zehretti hayatın tadını Söylemem sormayın adını Bana zehretti hayatın tadını ![]() 80 li yılların ortalarına kadar televole, paparazzi, magazin programları yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sırayla herkesin suda sureti kayboluyordu ![]() ![]() Ümitsiz aşıklar Bir kendi gibi zalimi sevmiş yanıyormuş Duydum ki beni, şimdi vefasız anıyormuş Kalbim gibi feryad ediyor sızlanıyormuş Duydum ki beni şimdi vefasız anıyormuş Bu şarkıda çok yumuşak ifade edilen bir öç alma rahatlama duygusu var, fakat "oh olsun" havası yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sana kırıldım, efendim!" Sana ey canımın canı efendim Kırıldım küstüm incindim gücendim Benim nevreste-i bağ-ı bülendim Kırıldım küstüm incindim gücendim Bu güftede de sevgiliye kırgınlık hakaret edilmeden," yürü ense traşını görelim" denmeden," efendim" diye hitap edilerek dile getiriliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hüsrev Hatemi "Güfteler Semtinde Cevelan" |
![]() |
![]() |
|