Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
harfler, sesli, ünlü

Sesli - Ünlü Harfler

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sesli - Ünlü Harfler

Sesli - Ünlü Harfler

Sesli - Ünlü Harfler Hakkinda - Ünlü Harfler Hakkinda Bilgi - Sesli Harfler Hakkinda - Sesli Harfler Nelerdir

B aşlı başına söylenebilen, ciğerlerden gelen havanın ağız ya da burun boşluğunda bir engele uğramadan rahatça çıkmasıyla oluşan seslerdir Ünlülerin tınısı ve hacmi, ünsüzlere kıyasla daha fazladır Türkçede bulunan sekiz ünlü şunlardır: a, e, ı, i, o, ö, u ve ü

Bu sekiz ünlüyü üç grupta topluyoruz:

1 İnce-kalın ayrımı

İnce (Dilin ön kısmı aktif) Kalın (Dilin art kısmı aktif)

e, i, ö, ü a, ı, o, u

2 Dar-geniş ayrımı

Dar (Dil damağa yakın) Geniş (Dil damağa yakın değil)

ı, i, u, ü a, e, o, ö

3 Düz-yuvarlak ayrımı

Düz (Dudaklarda yayılma var) Yuvarlak (Dudaklarda yuvarlaklaşma var)
a, e, i, ı o, ö, u, ü

Ünlü Harfler - Sesli Harfler

Ses kulağın duyabildiği titreşimdir

Ciğerlerden gelen havanın ses yolunda yaptığı titreşimlerden oluşan seslerin bir araya gelmesiyle sözcükler oluşur Seslerin yazıdaki şekillerine harf denir; harfler alfabeyi oluşturur

Seslerin yazıdaki gösterimini oluşturan alfabedeki harfler ünlü (sesli) ve ünsüz (sessiz) olarak ikiye ayrılır

Alfabemizde 8 ünlü, 21 ünsüz harf vardır

Türkçedeki ünlüler; a, e, ı, i, o, ö, u, ü'dür

Ünlüler, ses yolunda bir engele çarpmadan çıkan seslerdir

Ünlüler tek başına okunur ve hece olabilir

Ünlüler "kalın-ince, geniş-dar, düz-yuvarlak" olarak gruplandırılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com