Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hüsrev, mesnevisi, şirin

Hüsrev Ü Şirin Mesnevisi

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hüsrev Ü Şirin Mesnevisi

Hüsrev ü Şirin mesnevisi

Hüsrev ü Şirin mesnevisi Nedir - Türk edebiyatı - Hüsrev ü Şirin mesnevisi hakkında

Hüsrev ü Şirin mesnevisi Harezmi Türkçesiyle yazılan bir yapıttır Kutb mahlaslı bir ozan tarafından Nizami'nin aynı addaki mesnevisinin Türkçe 'ye çevirisi olup tek yazma nüshası Fransanın başkenti Pariste Bibliotheque Nationale'de bulunmaktadır

Bu nüsha Kutb tarafından çıkarılışından 42 yıl sonra 1385 yılında Berke Fakih adlı Kıpçak bir fıkıh bilgini tarafından İskenderiyede Altın Boga adına el yazısıyla kopyalama yapılmıştırOzan Kutb 'un bu yapıtı Altınordu hükümdarı Tini Bek Han ile karısı Melike hatun adına 1341 yılında çeviri yapılmıştır

Yapıt 4370 beyitten oluşmaktadırKutb yapıtına yer yer kendi çevresinden de katkılar yapmıştırKutb'un Hüsrev ü Şirin'i Türk yazınında yazıldığı belirlenen 21 Hüsrev ü Şirin ya da Ferhat ü Şirin mesnevisinin ilki olup bu değerli yapıtın yazarı Kutb hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz14 yüzyılda Kutb'un bu yapıtı Türkçeye çevirmesi önemli bir hadisedir

Çünkü böyle bir aşk mesnevisini Türkçe anlatmakla o dönem Türkçesinin tüm olanaklarını ortaya koyan Kutb dil hazinesinde bulunup da yazı diline geçmemiş bir çok Türkçe sözcüğü de Türk yazınına kazandırmıştırKutb'un Hüsrev ü Şirin adlı yapıtı zengin bir Türkçe sözcükler sözlüğüne sahiptir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com