Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çeşitleri, deneme

Deneme Çeşitleri

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Deneme Çeşitleri

Deneme Çeşitleri

Deneme türünde eserleri içerik ve anlatım özellikleri bakımından ?senli benli? (?resmi olmayan? veya ?kişisel?) ve ?düzenli? (resmi) olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür

?Senli benli deneme? Fransa?da Montaigne ile başlamıştır denebilirBu çeşit deneme yazılarında önyargılarına, kesin bir sonuca yönlendirici düşüncelerine ve belirli eğilimlere rastlanmaz

Bu gibi yazılarda canlı ve içten bir konuşma dili kullanılır; betimlemeye, gülmeceli anlatmaya (mizah) ve ince anlamlı sözlere (nükteye) geniş yer verilir

Düzenli denemenin ilk örneklerini ise İngiltere?de Bacon vermiştirBu tür deneme yazılarında anlatım biçimi olabildiğince nesnel, yoğun, ciddi, kısa ve özlüdür

Bu çeşit deneme yazıları, zamanla, ele alınan konular, anlatım biçimi ve uzunluk bakımından değişikliklere uğramış, başlangıçtaki özelliğini yitirmiştirBugün, düzenli denemelere özelliklerine göre daha çok ?makale?, ?inceleme?, veya ?tez? adı verilmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com