![]() |
Düzyazı - Nesir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Düzyazı - NesirDüzyazı - Nesir düz yazı nedir - nesir nedir - türkçe edebiyat ders notları Düzyazı (nesir), dil kurallarından başka hiçbir kurala bağlı olmayan, konuşma diline yakın olan doğal anlatım yoludur ![]() ![]() ![]() ![]() Yazı öncesi dönemden yakın çağlara kadar düzyazı sanat sayılmadığı için ve anlatılanları hatırda tutmak güç olduğu için, düzyazı ile sanat eseri üretilmemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() işinden ve ezber yükünden kurtulunca, asıl işlevi olan düşünme işlevini yaptıve düşünce üretmeye başladı ![]() ![]() ![]() Demek ki, düzyazının şiir gibi kurallı olmaması, onu değersiz kılmaz; üstelik içeriği iyi, anlatımı güzel bir düzyazı en az şiir kadar değerli sayılır ![]() Özet Düzyazı, dil kurallarından başka hiçbir kurala bağlıolmayan, konuşma diline yakın olan do- ğal anlatım yoludur ![]() anlatılır ![]() ![]() yazmalarında bir iki yabancı sözcük, daha sonra İslâm dininin etkisi ile Farsça, Arapça sözcükler girer ![]() Türk halkının Orta Asya'dan beri anlatımını sürdürdüğü masallar, destanlar,halk hikâyeleri, Kuran açıklamaları birer düzyazı örneği sayılabilir ![]() ![]() Göktürklerde harfler bitiştirilmez ![]() ![]() ![]() ![]() Türklerdeki ilk noktalama işareti, Orhun Yazıtlarında kullanılan iki nokta üst üstedir Uygurlar kimi zaman cümle bitimlerine nokta ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göktürk Yazıtlarında bin kadar sözcük varken, Caferoğlu'nun Eski Uygur Türkçesi Sözlüğü'nün üçüncü baskısında 7500 sözcük, Divan ü Lugait-Türk'te bir o kadar sözcük, Türk Dil Kurumunun 1998 basımıolan Türkçe Sözlük'te bugün kullanılan 75 ![]() ![]() Göktürkçede cümle yapısıgenellikle basittir ![]() ![]() ![]() Türk Dil Kurumu'nun çalışmaları sonucunda düzyazı anlatım dili bugünkü duruma gelmiştir ![]() Türklerin ilk düzyazılarında konu günlük yaşam ve savaştır ![]() ![]() Düzyazıda asıl önemli konu çeşitlemesi Tanzimat'tan sonra olur ![]() Türk edebiyatının ilk düzyazı örnekleri atasözleridir ![]() kuk ile Yullug Tigin'dir ![]() deki en derli toplu ilk din kitabıdır ![]() Divan-ı Lugat-it Türk adlı sözlüğü bu dönemin düzyazı örneği sayabiliriz ![]() kitabı Türk nesrinin elde bulunan önemli örneklerinden biridir ![]() |
![]() |
![]() |
|