Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
düzyazısının, türk, türleri

Türk Düzyazısının Türleri

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

düzyazı türleri - türkçe edebiyat ders notları

1 Sade Düzyazı

Halkın konuşma diliyle yazılmış, sanat oyunlarına ve süslü ifadelere yer vermeyen,kolay anlaşılan düzyazıdır Geniş halk kitlelerine değişik konularda bilgi vermeyiamaçlayan Kur'an tercüme ve tefsirleri, hadis kitapları, evliyaların kerametlerineyer veren menakıpnameler, ilmihâl, vaaz kitapları, tasavvufî eserler, halkhikâyeleri, anonim Osmanlı tarihleri genellikle bu düzyazı türüyle kaleme alınmış-lardırTanzimattan sonra batıdan yeni türlerin girmesiyle birlikte de kimi roman vehikâyeler, tiyatrolar, eleştiri, deneme, gazete ve dergi yazıları da sade düzyazıylayazılmıştır
2 Sanatlı Düzyazı (Süslü Nesir-İnşa)

Türkler, özellikle X yüzyıldan itibaren kitleler hâlinde ve devlet olarak İslâmiyetibenimsemelerinden itibaren, İslâm medeniyeti etkisinde yeni bir kültür ve edebiyatgeliştirmeye başladılar Bu edebiyat ağırlık olarak XIX yüzyıla kadar devam etmiş-tir İşte bu süre içerisinde aydın kesimin ortaya koyduğu edebiyata Divan edebiyatıdiyoruz Divan edebiyatı bir anlamda şiir demek ise de düzyazı (nesir) türünde deeserler verilmiştir İşte Divan edebiyatındaki güzel yazma amacını taşıyan bu türesüslü nesirya dainşa, bu metinleri yazanlara münşive bu metinlerden oluşmuşeser-lere de münşeât denmektedir Tanzimattan sonra okullarda okutulan yazı -kom-pozisyon derslerine de inşa adı verilmiştir

İnşa adı verilen Divan düzyazılarının dili genellikle Arapça ve Farsça sözcük vetamlamalarla dolu, secili, cümleler uzun ve sanatlıdır Bu nesir türüyle yazılmışme-tinleri belli bir kültür ve eğitim düzeyine erişmiş olan kesim anlayabilir
3 Orta Düzyazı

Süslü nesir ile sade düzyazı arasında yer alan bir düzyazı türüdür Hem halkın ko-nuşma dilinden farklı bir kültür diline sahiptir, hem de süslü nesrin sanatlıüslûbundan uzaktır Doğrudan doğruya anlatılmak istenen meram ortaya konma-ya çalışılır Birçok dinî, ahlâkî, siyasî, coğrafî, tarihî eserler, biyografiler genellikle budüzyazı türüyle yazılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com