![]() |
Anlatım Bozukluğu Ders Notları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozukluğu Ders NotlarıAnlatım Bozukluğu Ders Notları anlatım bozukluğu konusu - anlatım bozuklukları Her cümle belli bir düşünceyi, duyguyu aktarmak için kurulur ![]() ![]() ![]() ![]() Biz, düşüncelerimizi en güzel şekilde cümlelerle dile getiririz ![]() ![]() ![]() Kurduğumuz cümleler birden çok anlama geliyorsa, bu cümleleri okuyan kişi, ne demek istediğimizi anlayamaz ![]() ![]() ![]() Anlatım bozukluklarının türlerini şöyle gruplandırabiliriz: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Bir cümlede gereksiz sözcük bulunduğunu anlamak için, sözcük cümleden çıkarılır ![]() ![]() Mecburen karakola gitmek zorunda kaldım ![]() Son yazdığı romanına isim bulmakta bir hayli zorlanmış ![]() Uçak, alçalarak havaalanına başarılı bir iniş yaptı ![]() Araba şu anda yola çıkmak üzere ![]() Tatileailesi ile birlikte çıkacaktı ![]() Vakfımıza karşılıksız bağışta bulundular ![]() Verilen vaatlerin hiçbiri yerine getirilmedi ![]() Gitmeden önce bir daha ara ![]() Yukarıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcükler gereksizdir ![]() ![]() ![]() Bu anlatım bozukluğu şu şekillerde olabilir: Eş ve Yakın Anlamlı Sözcüklerin Aynı Cümle İçinde Kullanılması: Atatürk?ün yaptığı yenilikçi devrimler, sosyal ve siyasal yaşamımızı kökünden değiştirmiştir ![]() Atatürk?ün yaptığı devrimler, sosyal ve siyasal yaşamımızı kökünden değiştirmiştir ![]() Yatmadan önce dişlerini fırçalamayı unutma ![]() Yatmadan dişlerini fırçalamayı unutma ![]() Giyimlerinde, konuşmalarında ve davranış biçimlerinde bir gariplik yoktu ![]() Giyimlerinde, konuşmalarında ve davranışlarında bir gariplik yoktu ![]() Eş anlamlı kelimelerin bir arada kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Bu konuda herkesin fikir ve görüşünü almalısınız ![]() Hava sıcaklığı sıfırın altında eksi sekiz derece imiş ![]() Yirmi dakika geçmesine rağmen program henüz, hâlâ başlamadı ![]() Güç ve müşkül zamanlarda üstüne düşeni yerine getirir ![]() Ben çok varlıklı, zengin biri değilim ![]() Neşeli, sağlıklı, şen bir görünüşü vardı ![]() Herkesi eleştirip tenkit etmek bize hiçbir yarar sağlamaz ![]() Anlamı zaten diğer kelimelerde bulunan kelimelerin gereksiz yere kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Şirketteki mevcut ikilik günden güne büyüyor ![]() Yaşanmış deneyimlerinden hareketle bu sonuca varıyor ![]() Millî maçın oynanacağı gün yaklaştıkça, ülkedeki heyecan gittikçe artıyor ![]() Yanına gidiniz, konuşarak derdinizi anlatınız ![]() Problemi çözmek için iki arkadaş üç saat süre ile uğraştılar ![]() Japonya?daki arkadaşıyla on yıl boyunca karşılıklı mektuplaştılar ![]() Az kalsın merdivenlerden düşeyazdı ![]() Takımın, boyu en kısa oyuncusu bendim ![]() Öğretmeniyle bütün ders boyunca tartıştı ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Sanırım ondan kuşku ettiğimizi anladı ![]() Sanırım ondan kuşkulandığımızı anladı ![]() Bizi arayacağını umut etmiştim ![]() Bizi arayacağını ummuştum ![]() Hükümet, çözülecek olan sorunları bir bir ele aldı ![]() Hükümet, çözülecek sorunları bir bir ele aldı ![]() hasta olmak ? hastalanmak hesap etmek ? hesaplamak yaşlı olmak ? yaşlanmak 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkenin bunalıma girmesini sağlayan bu tür açıklamalardan kaçınmak gerekir ![]() Ülkenin bunalıma girmesine neden olan bu tür açıklamalardan kaçınmak gerekir ![]() Bu tür bilimsel çalışmalar, dilimizin zenginleşmesine neden olacak ![]() Bu tür bilimsel çalışmalar, dilimizin zenginleşmesine katkıda bulunacak ![]() Uyarı: ?Sağlamak? ya da ?katkıda bulunmak? elde edilmesi istenen olumlu bir sonuca ulaşmaktır ![]() ![]() Avukat, sanığın suçlu olduğunu savunuyor ![]() Avukat, sanığın suçlu olduğunu öne sürüyor ![]() Muhalefet partileri, enflasyonun üç haneli rakamlara yükseldiğini savundu ![]() Muhalefet partileri, enflasyonun üç haneli rakamlara yükseldiğini öne sürdü ![]() Uyarı: ?Savunma? bir saldırıya ya da düşünceye karşı olan davranıştır ![]() ![]() Çömleğin üzerine yazılmış desenlere hayranlıkla bakıyordu ![]() Çömleğin üzerine çizilmiş desenlere hayranlıkla bakıyordu ![]() Hırsız, kadının kolundaki çantayı zorla çalıp kaçtı ![]() Hırsız, kadının kolundaki çantayı zorla alıp kaçtı ![]() Zor şartlar altında çalışan işçilerin sağlık durumları aksadı ![]() Zor şartlar altında çalışan işçilerin sağlık durumları bozuldu ![]() Bu tür tatbikatlarda ölüm şansı her zaman mevcut ![]() Bu tür tatbikatlarda ölüm olasılığı her zaman mevcut ![]() Bugün bir buzdolabının ücretiyle on yıl önce bir araba satın alınabilirdi ![]() Bugün bir buzdolabının fiyatıyla on yıl önce bir araba satın alınabilirdi ![]() Güzelliğinin farkında olduğunu belirten davranışlar sergiliyordu ![]() Güzelliğinin farkında olduğunu gösteren davranışlar sergiliyordu ![]() Kimi uyarıcı ilaçlar, sporculara yarardan çok zarar sağlamaktadır ![]() Kimi uyarıcı ilaçlar, sporculara yarardan çok zarar vermektedir ![]() Davranışlarıyla arkadaşlarının üzülmesini sağladı ![]() Davranışlarıyla arkadaşlarının üzülmesine neden oldu ![]() Bir kelimenin yerine yanlış anlam verecek şekilde başka bir kelime kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Petrol fiyatlarının ucuzlamasına halk olumlu tepki gösterdi ![]() Küçük kızın saçları hayli büyümüş ![]() Ormanda yetişen bir çam fidanını salonunuzdaki saksıya ekemezsiniz ![]() Son dakika içerisinde attığı golle takımının galip gelmesine yol açtı ![]() Başarısızlığını düzensiz çalışmasına borçludur ![]() Bu, Türkiye?ye özel bir durumdur ![]() Buradan gidersek yakalanma şansımız nedir? 4 ![]() ![]() ![]() Bu kadar çekimser olmana gerek yok; aralarına katıl, girişken ol ![]() Bu kadar çekingen olmana gerek yok; aralarına katıl, girişken ol ![]() Bunca yağmura karşılık barajlarda yeterince su birikmemiş ![]() Bunca yağmura karşın barajlarda yeterince su birikmemiş ![]() Bu iki olay arasındaki ayrıntıyı kimse hesaba katmıyor ![]() Bu iki olay arasındaki ayrımı kimse hesaba katmıyor ![]() Ahmet Bey, saygılı kişiliğiyle çevresine örnek olmuştu ![]() Ahmet Bey, saygın kişiliğiyle çevresine örnek olmuştu ![]() Bu eski makineler artık işlemlerini yerine getiremiyor ![]() Bu eski makineler artık işlevlerini yerine getiremiyor ![]() Yaşantısının en zor günlerini sürgüne gönderildiği Malta?da geçirdi ![]() Yaşamının en zor günlerini sürgüne gönderildiği Malta?da geçirdi ![]() İş kazalarının çokluğu, iş güvencesinin olmadığını gösteriyor ![]() İş kazalarının çokluğu, iş güvenliğinin olmadığını gösteriyor ![]() Toprağın oluşumunda başta gelen etkin, rüzgârdır ![]() Toprağın oluşumunda başta gelen etken, rüzgârdır ![]() Birbiriyle karıştırılan sözcüklerin kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Bu iki sınıf arasındaki ayrıcalık tespit edilemedi ![]() Yeni kaydolan öğrenciler bu kadar çekimser davranması normaldir ![]() Bu, Türkiye?ye özel bir durumdur ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekonomik ve sosyal yönden geri kalmış ülkemizin belli bölgelerine kalkınmada öncelik tanınacak ![]() Ülkemizin ekonomik ve sosyal yönden geri kalmış belli bölgelerine kalkınmada öncelik tanınacak ![]() Ankara?da Kızılay?ın yapılan yeni binası görkemli olacak ![]() Kızılay?ın Ankara?da yapılan yeni binası görkemli olacak ![]() Okulu bitirince doktor olarak doğduğu kasabada çalışmaya başladı ![]() Okulu bitirince doğduğu kasabada doktor olarak çalışmaya başladı ![]() Yeni eve gelmiştim ki dışarıda bir kızıl kıyamet koptu ![]() Eve yeni gelmiştim ki dışarıda bir kızıl kıyamet koptu ![]() Meclis 298 oya karşılık 152 oyla erken seçim kararı aldı ![]() Meclis 152 oya karşılık 298 oyla erken seçim kararı aldı ![]() Geçen gün, görkemli bir törenle dünya evine giren sanatçı çift, boşanmak için dava açmış ![]() Görkemli bir törenle dünya evine giren sanatçı çift, Geçen gün, boşanmak için dava açmış ![]() Eğitim, en etkili televizyonla verilir ![]() En etkili eğitim, televizyonla verilir ![]() Otobüs yoğun sis yüzünden karşıdan gelmekte olan kamyonla çarpıştı ![]() Otobüs karşıdan gelmekte olan kamyonla yoğun sis yüzünden çarpıştı ![]() Haber programları tekrar tekrar vurulan sivilleri gösteriyor ![]() Haber programları vurulan sivilleri tekrar tekrar gösteriyor ![]() Kelimelerin yanlış yerde kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Yeni durağa gelmiştik ki otobüs de hemen geldi ![]() Bu toplantıda çekinmeden düşünceler dile getirilmeli ![]() Her yolda kalan insana yardım etmeliyiz ![]() İdare, henüz yarın ders yapılıp yapılmayacağını bildirmedi ![]() İzinsiz inşaata girilmez ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Kapının önünde tamı tamına üç beş nöbetçi vardı ![]() Kapının önünde üç beş nöbetçi vardı ![]() Aşağı yukarı tam üç ay önce benzer bir yazı daha çıkmıştı ![]() Üç ay önce benzer bir yazı daha çıkmıştı ![]() Gazetede çıkan bu haber, mutlaka bakanın da kulağına erişmiş olmalı ![]() Gazetede çıkan bu haber, bakanın da kulağına erişmiş olmalı ![]() Milli Savunma Bakanı, kesinlikle askeri bir çözüme başvurulmayacağını umduğunu belirtti ![]() Milli Savunma Bakanı, kesinlikle askeri bir çözüme başvurulmayacağını belirtti ![]() Eminim ki bunca gürültü patırtı en çok onu üzmüş olsa gerek ![]() Bunca gürültü patırtı en çok onu üzmüş olsa gerek ![]() Onun önümüzdeki ay, ailesini mutlaka ziyaret edeceğini zannediyorum ![]() Onun önümüzdeki ay, ailesini ziyaret edeceğini zannediyorum ![]() Kuşkusuz bütün çalışmalarının ödülünü sonunda belki alacaksın ![]() Kuşkusuz bütün çalışmalarının ödülünü sonunda alacaksın ![]() Bu istek, hiç şüphesiz onun kulağına gitmiş olabilir ![]() Bu istek, hiç onun kulağına gitmiş olabilir ![]() Bundan aşağı yukarı on yıl önceydi ![]() Bundan on yıl önceydi ![]() Birbiriyle çelişen sözlerin bir arada kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Kesinlikle yarın gelebilirler ![]() Şüphesiz bu sözleri bütün öğrenciler duymuş olmalı ![]() Aşağı yukarı bundan tam yirmi yıl önceydi ![]() Sözünü ettiğiniz şairin herhâlde on altıncı asırda yaşadığını zannediyorum ![]() Eminim bu saatlerde eve gelmiş olmalı ![]() Mutlaka bir gün çocukluk arkadaşlarını belki yine arayacak ![]() Yanılmıyorsam, bu ikisinin aynı şey olduğunu tahmin ediyorum ![]() Derse en erken giren öğretmen benim ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önümüzdeki haftanın önemli programlarından bazılarını sizlere hatırlatmaya çalıştık ![]() Önümüzdeki haftanın önemli programlarından bazılarını sizlere tanıtmaya çalıştık ![]() Önlem alınmazsa bu hastalık ölüme, hatta kısmi felce neden olabilir ![]() Önlem alınmazsa bu hastalık kısmi felce, hatta ölüme neden olabilir ![]() Son turda atlet, arkasındaki yarışçıyı bir hamlede geçti ![]() Son turda atlet, önündeki yarışçıyı bir hamlede geçti ![]() Düşünme ve mantık hatalarından (yani sözcüklerin yanlış anlamda kullanılması ya da anlamca çelişmesi) kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Bütün çalışan insanlar mühendis oluyor ![]() Yazar, gelecekle ilgili anılarını yazacakmış ![]() İkinci Dünya Savaşı?nın sonuçları üzerine Atatürk şöyle der ![]() Problemleri karşılıklı anlayış ve birlik içinde çözeceğiz ![]() Yiyecek bir lokma ekmeğimiz hatta yemeğimiz bile yok ![]() Bu yazıyı değil okumak, anlamak bile imkânsız ![]() Bölgeyi iyi tanımasına rağmen her yeri gezdi ![]() Yarın mutlaka bir gazete almayı unutmayın ![]() Yarının mutlu günlerine özlem duyuyorum ![]() 8 ![]() a) Deyimler ve atasözleri, kalıplaşmış söz gruplarıdır ![]() ![]() b) Bir deyimin ilettiği anlamla, cümlenin taşıdığı anlam arasında bir uyumsuzluğun olması anlatım bozukluğuna neden olur ![]() Bir koyundan iki deri çıkmaz ![]() Bir koyundan iki post çıkmaz ![]() Haydi bakalım seç pirincin taşını ![]() Haydi bakalım ayıkla pirincin taşını ![]() Tüm itirazlara göz yummuştu ![]() Tüm itirazlara kulak tıkamıştı ![]() Benim verilmeyecek hiçbir hesabım yoktur; başım açıktır ![]() Benim verilmeyecek hiçbir hesabım yoktur; alnım açıktır ![]() Biti deve yapmak ![]() Pireyi deve yapmak ![]() Çok sevinçliydi ![]() ![]() Çok sevinçliydi ![]() ![]() Atasözleri ve deyimlerin yanlış anlamda kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Damlaya damlaya deniz olur ![]() Yaramazlıklarıyla hemen, öğretmenin gözüne girdi ![]() Derdini söylemeyen, ilaç bulamaz ![]() Şimdi yan oturup doğru konuşalım ![]() 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yabancı dükkandaki eşyaları beğenmedi ![]() Yabancı, dükkandaki eşyaları beğenmedi ![]() Bebekler için, ağlamak, açlık ve korku gibi durumların en doğal ve tek anlatım biçimidir ![]() Bebekler için ağlamak, açlık ve korku gibi durumların en doğal ve tek anlatım biçimidir ![]() Kadın şoförü şöyle bir süzdü ![]() Kadın, şoförü şöyle bir süzdü ![]() Misafir odasına doğru yürüdü ![]() Misafir, odasına doğru yürüdü ![]() Ahmet, misafir odasına doğru yürüdü ![]() Genç sürücüye bir şeyler söyledi ![]() Genç, sürücüye bir şeyler söyledi ![]() Noktalama işaretlerinin yanlış kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() O arabaya bindi ![]() İhtiyar adamı karşıya geçirdi ![]() İhtiyar çobanla konuşmaya devam ediyordu ![]() 10 ![]() ![]() ![]() ![]() Kaza yerine birçok askeri ve polis aracı geldi ![]() Kaza yerine birçok askeri araçla polis aracı geldi ![]() Onun böyle işlerle uğraşmaya ne vakti vardı ne de zamanıdır ![]() Onun böyle işlerle uğraşmaya ne vakti vardı ne de bunun zamanıdır ![]() İhaleye birçok yerli ve yabancı firmalar katıldı ![]() İhaleye birçok yerli ve yabancı firma katıldı ![]() Bu önlemler ekonomik ve sağlık açısından olumlu sonuçlar verdi ![]() Bu önlemler ekonomik açıdan ve sağlık açısından olumlu sonuçlar verdi ![]() Tamlama yanlışlarından kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Bu ülkeye teknik ve bilgi yardımında bulunulacak ![]() Pasta ve meyve suyu ikram edilecek ![]() Verilen cümledeki özne ve zarf tümlecini bulun ![]() Son derste belgisiz ve sayı sıfatlarını öğrendik ![]() Bu bölge coğrafî ve iklim açısından ilgi çekici özelliklere sahiptir ![]() Kar yüzünden tüm özel ve devlet okulları tatil edildi ![]() Ülkemiz Bosna?ya askerî ve gıda yardımı yaptı ![]() Şehrimizde çeşitli kültürel ve sanat etkinlikleri gerçekleştirildi ![]() 11 ![]() ![]() ?Her insan çevreyi korumak ve doğanın kirletilmesini önlemek için gerekli duyarlılığı göstermesi gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Her insanın, çevreyi korumak ve doğanın kirletilmesini önlemek için gerekli duyarlılığı göstermesi gerekir ![]() İsteğimiz, sınavları kazanmamızdır ![]() İsteğimiz, sınavları kazanmaktır ![]() Sınavı kazanmasının nedeni çok çalışmış olmasındandır ![]() Sınavı kazanmasının nedeni çok çalışmış olmasıdır ![]() Sorun arkadaşlarımızın bizi bu konuda iyi aydınlatmamış olduğundan kaynaklanıyor ![]() Sorun arkadaşlarımızın bizi bu konuda iyi aydınlatmamış olmasından kaynaklanıyor ![]() Okuduklarını ezberlemek değil, tartışarak özümlemesine sağlamak gerekir ![]() Okuduklarını ezberlemek değil, tartışarak özümlemesini sağlamak gerekir ![]() Her ne kadar şehir dışına taşınmışsak bile beklenen rahatlığa kavuşulmamıştır ![]() Her ne kadar şehir dışına taşınmışsak bile beklenen rahatlığa kavuşamadık ![]() Gereksiz Ek Kullanımı: İhaleye birçok yerli ve yabancı firmalar katılmıştı ![]() İhaleye birçok yerli ve yabancı firma katılmıştı ![]() Bu bestesi onun en tanınmış eseridir ![]() Bu beste onun en tanınmış eseridir ![]() Babamın başı ağrıdığında aspirin içerdi ![]() Babam başı ağrıdığında aspirin içerdi ![]() Eklerin yanlış kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Öğrencilerin başarısına ilgilenmek gerekir ![]() Bizi en çok sevindiren onun bu sınavı kazandığıdır ![]() Bazı yolcuların giriş işlemleri yapmaya başlandı ![]() Dünkü toplantıda Ali bize sınıf arkadaşlarını tanıştırdı ![]() Biricik arzumuz sınavı kazanmak ve iyi bir bölüme girmemizdir ![]() Yazarlarımızın köy yaşantısına ilgilenmeleri toplumumuz açısından çok yararlıdır ![]() Uzun yıllardan bu yana bu köyde yaşardım ![]() Bu yazı kısa zamanda yerine ulaşılabilir ![]() Konutlar daha sağlam yapılanabilirdi ![]() Eti tuzlamasan, böyle kokturursun ![]() Olay, yapılan soruşturma sonucunda ortaya çıktı ![]() 12 ![]() a) Yüklem Eksikliği: Yüklem eksikliği daha çok sıralı ve bağlı cümlelerde ortaya çıkar ![]() ![]() ?Sinemada sigara ve kabuklu yemiş yenmez ![]() ![]() ![]() ?Sinemada sigara içilmez ve kabuklu yemiş yenmez ![]() Çok az veya hiç çalışmadan sınava girdiler ![]() Çok az çalışarak veya hiç çalışmadan sınava girdiler ![]() İş konusunda ben onu, o da beni etkilemek istemez ![]() İş konusunda ben onu etkilemek istemem, o da beni etkilemek istemez ![]() Kasadaki adam bir yandan para, bir yandan da paket yapıyordu ![]() Kasadaki adam bir yandan para alıyor, bir yandan da paket yapıyordu ![]() Pikniğin bütün cefasını ben, sefasını o sürüyor ![]() Pikniğin bütün cefasını ben çekiyorum, sefasını o sürüyor ![]() Örgütün yasal ve yasal olmayan yollardan topladığı paralara el kondu ![]() Örgütün yasal olan ve yasal olmayan yollardan topladığı paralara el kondu ![]() Bugünkü nöbeti sen, yarınkini de Ali tutacak ![]() Bugünkü nöbeti sen tutacaksın, yarınkini de Ali tutacak ![]() Ne sen beni, ne de ben seni gördüm ![]() Ne sen beni gördün, ne de ben seni gördüm ![]() Yüklem eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() İstanbul?a iki kez, İzmir?e hiç gitmedim ![]() Ben kırmızıyı, eşim yeşili sever ![]() Ülkenin koruyucu hekimliğe olan ihtiyacı tespit ve giderilmeye çalışılıyor ![]() Bülent çok samimi ve ona çok yakınlık göstermişti ![]() Geceleri az, gündüzleri hiç uyumam ![]() Masayı ben, sandalyeleri eşim yerleştirdi ![]() b) Özne Eksikliği: Özne, cümlenin temel ögelerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ?Annemin sinirleri epeyce bozulmuş ve çok üzülmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ?Annemin sinirleri epeyce bozulmuş ve annem çok üzülmüştü ![]() Bağıran çocuğa engel olunarak odadan çıkarıldı ![]() Bağıran çocuğa engel olunarak çocuk, odadan çıkarıldı ![]() Kitaptaki yanlışlar düzeltilecek ve ikinci baskıya girecek ![]() Kitaptaki yanlışlar düzeltilecek ve kitap ikinci baskıya girecek ![]() O resimlerinde pastel renkleri kullanmış, bu nedenle çok çabuk satılmış ![]() O resimlerinde pastel renkleri kullanmış, bu nedenle resimleri çok çabuk satılmış ![]() Özne eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Orhan?ın sinirleri epeyce bozulmuş ve oldukça üzülmüştü ![]() Hiçbiri düzenli çalışmamış, sınıfta kalmıştı ![]() Herkes görüyor ama yardım etmiyordu ![]() Kitabın birinci baskısındaki yanlışlar düzeltilerek yeniden basıldı Bu kişinin geliri nedir? Kimlerle konuşur, nerede oturur? Çocuğun karnı acıkmıştı ve uykusuzdu ![]() Soruyu çözemedi; çünkü çok zordu ![]() Önceki gün sokakta kimse kalmamıştı, eve kapanmıştı ![]() Herkes sorunun doğru cevabını bulmaya çalışıyor, sorunun yanlış olabileceğini düşünmüyordu ![]() Bu tür programların kalitesi düşüyor, izlenmez oluyor ![]() Özne Yüklem Uyumsuzluğu (Uyuşmazlığı): İyi bir cümlede tekillik-çoğulluk, olumluluk-olumsuzluk ve şahıs bakımından özne ile yüklem arasında bir uyum olması gerekir ![]() ![]() Cümlede özne tekilse yüklem de tekil; özne çoğulsa yüklem de çoğul olur ![]() Kardeşim bugün evde kalacak ![]() Özne Tekil Yüklem Tekil Dostlar yıllar sonra bir araya geldiler ![]() Özne Çoğul Yüklem Çoğul Bitki, hayvan, organ, cansız varlıklar ve zaman adları, çoğul özne olarak kullanıldığında yüklem tekil olur ![]() Meyveler bu yıl geç çiçek açtı ![]() Özne bitki çoğul Yüklem tekil Köpekler sabaha kadar havladı ![]() Özne hayvan çoğul Yüklem tekil Yürümekten ayaklarım ağrıdı ![]() Özne organ çoğul Yüklem tekil Aradan haftalar geçti ![]() Özne zaman çoğul Yüklem tekil Söze saygı, alay ya da küçümseme anlamı katılmak istenirse özne tekil, yüklem çoğul olur ![]() Beyefendi hala kalkmadılar mı? Özne tekil Yüklem çoğul Ayşe Hanım henüz gelmediler ![]() Özne tekil Yüklem çoğul Cümlede özne kişi zamiri ise yüklemin kişi eki de aynı zamiri gösterir ![]() Ben tiyatroya gidiyorum ![]() Özne Yüklem 1 ![]() ![]() Biz yakında bu araştırmayı bitireceğiz ![]() Özne Yüklem 1 ![]() ![]() Özne 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Ödevi sen ve ben hazırlarız ![]() Özne Yüklem 2 ![]() ![]() ![]() Özne 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiir etkinliğini ben ve Ali (o) izledik ![]() Özne Yüklem 1 ![]() ![]() ![]() Özne 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sen ve Ayşe (o) bana yardım edebilirsiniz ![]() Özne Yüklem 2 ![]() ![]() ![]() ?Ağaçlar yapraklarını döküyorlar ![]() ![]() Ağaçlar yapraklarını döküyor ![]() ?Ahmet ve kardeşi gezmeye gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet ve kardeşi gezmeye gittiler ![]() ?Sen ve Berkay dün nereye gitti?? cümlesinin öznesi 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Sen ve Berkay dün nereye gittiniz? Uyarı: Türkçe?de bazı özneler olumlu, bazı özneler ise olumsuz anlamlar verdiği için bu cümlelerin yüklemleri de özneye göre olumlu ya da olumsuz olması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ?Hiçbiri onun öldüğüne inanmıyor, hayret ediyordu ![]() ![]() ![]() Hiçbiri onun öldüğüne inanmıyor, herkes hayret ediyordu ![]() Herkes onu seviyor, üzmüyordu ![]() Herkes onu seviyor, kimse üzmüyordu ![]() Herkes sevinç içindeydi, üzülmüyordu ![]() Herkes sevinç içindeydi, kimse üzülmüyordu ![]() Özne-yüklem uyumsuzluğu - farklı yüklemlerin aynı özneye bağlanmasından kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Herkes ondan nefret ediyor, yüzünü görmek istemiyordu ![]() Hiçbiri anlatılanlara inanmıyor, kendi fikrinden ısrar ediyordu ![]() Bu tür dergilerin sayısı azalıyor, okunmaz oluyor ![]() Ellerim çok üşüdüler ![]() Günler iyice uzuyorlar ![]() Güzellikler giderek kayboluyorlar ![]() Ordu düşmanın üzerine hücum ettiler ![]() İki işçi, yaklaşık iki saat çalıştılar ![]() Kuzular meleşmeye başladılar ![]() Bu iş yerini ben, öğretmen arkadaşım Ali açtı ![]() c) Nesne Eksikliği: Yüklemi geçişli eylem olan cümlelerde nesne bulunmalıdır, bulunmazsa cümledeki başka bir öge, nesne gibi görünerek anlatım bozukluğuna yol açar ![]() ?Kızına sarıldı, doyasıya öptü ![]() ![]() ![]() ?Kızına sarıldı, onu doyasıya öptü ![]() Buna ancak öğretmen karar verir ve uygular ![]() Buna ancak öğretmen karar verir ve bunu uygular ![]() Kadına her fırsatta bağırıyor, sürekli aşağılıyordu ![]() Kadına her fırsatta bağırıyor, kadını sürekli aşağılıyordu ![]() Çocuğun gözlerindeki yaşı silip, yerine oturttu ![]() Çocuğun gözlerindeki yaşı silip, çocuğu yerine oturttu ![]() Nesne eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Bu konuda öğrenciler aralarında anlaşıp karar verecekler ve uygulayacaklar ![]() Söylenenlere hemen inanıyor ve her yerde savunuyordu ![]() Kendisine bütün sınıf adına teşekkür eder ve tebrik ederim ![]() Onlara niçin bu kadar yardım ediyor ve destekliyorsun? Büyüklere gereken saygıyı göstermeli, incitmemeliyiz ![]() Bize yardım edeceklerine inanıyor ve bekliyoruz ![]() d) Dolaylı Tümleç Eksikliği: Her cümlede dolaylı tümleç olmayabilir; ancak kimi cümlelerde dolaylı tümleç kullanılmaması cümledeki başka bir sözcüğün dolaylı tümleç gibi anlaşılmasına yol açarak anlatım bozukluğuna neden olur ![]() ?Nazlı kardeşini çok sever, sık sık armağanlar alırdı ![]() ![]() ![]() ?Nazlı kardeşini çok sever, ona sık sık armağanlar alırdı ![]() Alanya?yı çok sevmişti, dönmeyi düşünmüyordu ![]() Alanya?yı çok sevmişti, Alanya?dan dönmeyi düşünmüyordu ![]() Beni hiçbir zaman unutmadı, her zaman mektup yazdı ![]() Beni hiçbir zaman unutmadı, her zaman bana mektup yazdı ![]() Sana her konuda güveniyor ve yardım bekliyoruz ![]() Sana her konuda güveniyor ve senden yardım bekliyoruz ![]() Dolaylı tümleç eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Kayaya yaklaşıyor muyuz, yoksa uzaklaşıyor muyuz? Öğrencileri, teşvik etmeli, yüreklendirmeli, destek olmalıyız ![]() Olanları böyle değerlendirmek, bu gözle bakmak gerekir ![]() Öğrencileri rahat edecekleri odalara yerleştirmiş, bütün imkânları sağlamıştı ![]() Duvarları kirletmek, yazı yazmak kesinlikle yasaktır ![]() e) Zarf Tümleci Eksikliği: Her cümlede zarf tümleci olmayabilir; ancak kimi cümlelerde zarf tümlecinin kullanılmayışı kapalılığa yol açarak anlatım bozukluğuna neden olur ![]() Her zaman senin yanındayım, seni yalnız bırakmayacağım ![]() Her zaman senin yanındayım, hiçbir zaman seni yalnız bırakmayacağım ![]() Hiçbir zaman kendini düşünmedi, ailesinin mutluluğu için çalıştı ![]() Hiçbir zaman kendini düşünmedi, her zaman ailesinin mutluluğu için çalıştı ![]() f) Edat Tümleci Eksikliği: Her cümlede edat tümleci olmayabilir; ancak kimi cümlelerde edat tümlecinin kullanılmayışı kapalılığa yol açarak anlatım bozukluğuna neden olur ?Eşimi çok severim; her konuda çok iyi anlaşırız ![]() ![]() ?Eşimi çok severim; onunla her konuda çok iyi anlaşırız ![]() Akşamları kitapçıya uğrar, saatlerce sohbet ederdi ![]() Akşamları kitapçıya uğrar, saatlerce onunla sohbet ederdi ![]() Arkadaşımın babası geldi, bir süre sohbet ettik ![]() Arkadaşımın babası geldi, bir süre onunla sohbet ettik ![]() Bu güçlüklere nasıl göğüs gerdi, nasıl başa çıktı? Bu güçlüklere nasıl göğüs gerdi, bu güçlüklerle nasıl başa çıktı? 13 ![]() ![]() ?Bakışları güzel; ama dostça değildi ![]() ![]() ![]() ![]() ?Bakışları güzeldi; ama dostça değildi ![]() Murat çok şişman, boyu da uzun değildi ![]() Murat çok şişmandı, boyu da uzun değildi ![]() O yaşlı şair geleneklere bağlı, ama yeniliklere kapalı değildi ![]() O yaşlı şair geleneklere bağlıydı, ama yeniliklere kapalı değildi ![]() Hava açık; ama sıcak değildi ![]() Hava açıktı; ama sıcak değildi ![]() Ek fiil eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulup düzeltiniz ![]() Yaşı küçük; boyu da uzun değildi ![]() İfadesi düzgün; yalnız mimikleri anlamlı değildi ![]() Seradaki saksılar büyük; toprakları da az değildi ![]() Aşağıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluklarını bularak, düzeltiniz ![]() Ekşi yiyecekleri az , acıyı ise hiç yemezdi ![]() Bu yazıyı değil okumak, anlamak bile imkânsız ![]() Ben ona ağabey, o da bana kardeşim derdi ![]() Toplantıda pasta ve meyve suyu ikram edildi ![]() Biricik arzum bu yılki sınavı kazanmak ve iyi bir bölüme girmemizdir ![]() Bu işi ben ve sen yapmalısınız ![]() Kendisine bütün sınıf adına teşekkür eder ve tebrik ederim ![]() Yarının mutlu günlerine özlem duyuyorum ![]() Bu bölge coğrafî ve iklim açısından ilgi çekici özelliklere sahiptir ![]() Hiçbiri anlatılanlara inanmıyor, kendi fikrinde ısrar ediyordu ![]() Bir yıl boyunca devamlı çalışarak kazanıldı ![]() Bu yasadan özel ve kamu kuruluşlarında çalışanlar yararlanacak ![]() Dünkü toplantıda Ali bana okul arkadaşını tanıştırdı ![]() Beyin zarı iltihapları iyi tedavi edilmezse ölüme hatta sara nöbetlerine yol açabilir ![]() Her yolda kalan insana yardım etmeliyiz ![]() Bu tür konuşmalar gözlerimi yaşartırlar ![]() Şüphesiz ki bu sözleri bazı öğrenciler duymuş olmalı ![]() Başarısını düzensiz çalışmasına borçludur ![]() Kitap için kendisine verilen paranın eksik ve yeterli olmadığını söyledi ![]() Herkes onu görmek istemiyordu ![]() Japonya?daki arkadaşıyla on yıl boyunca karşılıklı mektuplaşmış ![]() Büyüklere gereken saygıyı göstermeli ve incitmemeliyiz ![]() Bu erikler çok tatlıdırlar ![]() Yanına gidin, konuşup derdinizi anlatın ![]() Bu konuda söylenenlere inanıyor, her yerde öne sürüyordu ![]() Ağaç bayramında ben de birkaç fidan ektim ![]() Karaya yaklaşıyor mu, yoksa uzaklaşıyor muyuz? Hiç kimse bu paraya bu işi yapar ![]() Erzurum?da hava sıcaklığı sıfırın altında eksi otuz dolaylarındaydı ![]() Güç ve müşkül zamanlarda üstüne düşeni yerine getirir ![]() Mutlaka bugün çocukluk arkadaşını belki arayacak ![]() Öğrencileri, teşvik etmeli, yüreklendirmeli, destek olmalıyız ![]() Şirketteki mevcut ikilik günden güne büyüyor ![]() Bu iki sınıf arasındaki ayrıcalık tespit edilemedi ![]() Yeni kaydolan öğrencilerin bu kadar çekimser davranmalarına bir anlam veremiyorum ![]() Son dakikada attığı golle takımının galip gelmesine yol açtı ![]() Sınavı düzenli çalışmasına karşın kazandı ![]() Ülkemizde bu tür ameliyatlarda ölüm şansı Avrupa?da yapılanlardan ancak yüzde bir fazladır ![]() Aşağı yukarı bundan tam iki yıl önceydi ![]() Oturduğu yerden ayağa kalktı, yanıma geldi ![]() O fabrikada benim iyi tanıdığım bir adam var ![]() Parktaki yeşil çimenlere basınca bekçiyi kızdırdık ![]() Kardeşim yanıma geldi, kulağıma yavaşça bir şeyler fısıldadı ![]() Arkadaşım gizli sırlarımızı ona da söylemiş ![]() Bugünden sonra sağlığınıza, sıhhatinize dikkat etmelisiniz ![]() Köyde birçok hayvanlar ölmüş ![]() Bana yardım ederek, işi kısa sürede bitirmeme neden oldu ![]() Aşağıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluklarını bularak, düzeltiniz ![]() Ekşi yiyecekleri az , acıyı ise hiç yemezdi ![]() Ekşi yiyecekleri az yerdi, acıyı ise hiç yemezdi ![]() Bu yazıyı değil okumak, anlamak bile imkânsız ![]() Bu yazıyı değil anlamak, okumak bile imkânsız ![]() Ben ona ağabey, o da bana kardeşim derdi ![]() Ben ona ağabey derdim, o da bana kardeşim derdi ![]() Toplantıda pasta ve meyve suyu ikram edildi ![]() Toplantıda meyve suyu ve pasta ikram edildi ![]() Biricik arzum bu yılki sınavı kazanmak ve iyi bir bölüme girmemizdir ![]() Biricik arzum bu yılki sınavı kazanmanız ve iyi bir bölüme girmenizdir ![]() Bu işi ben ve sen yapmalısınız ![]() Bu işi ben ve sen yapmalıyız ![]() Kendisine bütün sınıf adına teşekkür eder ve tebrik ederim ![]() Kendisine bütün sınıf adına teşekkür eder ve kendisini tebrik ederim ![]() Yarının mutlu günlerine özlem duyuyorum ![]() Özlem geçmişe duyulur ![]() Bu bölge coğrafî ve iklim açısından ilgi çekici özelliklere sahiptir ![]() Bu bölge coğrafî açıdan ve iklim açısından ilgi çekici özelliklere sahiptir ![]() Hiçbiri anlatılanlara inanmıyor, kendi fikrinde ısrar ediyordu ![]() Hiçbiri anlatılanlara inanmıyor, herkes kendi fikrinde ısrar ediyordu ![]() Bir yıl boyunca devamlı çalışarak kazanıldı ![]() Bir yıl boyunca devamlı çalışılarak kazanıldı ![]() Bu yasadan özel ve kamu kuruluşlarında çalışanlar yararlanacak ![]() Bu yasadan özel kuruluşlar ve kamu kuruluşlarında çalışanlar yararlanacak ![]() Dünkü toplantıda Ali bana okul arkadaşını tanıştırdı ![]() Dünkü toplantıda Ali bana okul arkadaşını tanıttı ![]() Dünkü toplantıda Ali benimle okul arkadaşını tanıştırdı ![]() Beyin zarı iltihapları iyi tedavi edilmezse ölüme hatta sara nöbetlerine yol açabilir ![]() Beyin zarı iltihapları iyi tedavi edilmezse sara nöbetlerine hatta ölüme yol açabilir ![]() Her yolda kalan insana yardım etmeliyiz ![]() Yolda kalan her insana yardım etmeliyiz ![]() Bu tür konuşmalar gözlerimi yaşartırlar ![]() Bu tür konuşmalar gözlerimi yaşartır ![]() Şüphesiz ki bu sözleri bazı öğrenciler duymuş olmalı ![]() Mantık yanlışıdır ![]() Başarısını düzensiz çalışmasına borçludur ![]() Başarısını düzenli çalışmasına borçludur ![]() Kitap için kendisine verilen paranın eksik ve yeterli olmadığını söyledi ![]() Kitap için kendisine verilen paranın eksik olduğunu ve yeterli olmadığını söyledi ![]() Herkes onu görmek istemiyordu ![]() Hiç kimse onu görmek istemiyordu ![]() Japonya?daki arkadaşıyla on yıl boyunca karşılıklı mektuplaşmış ![]() Japonya?daki arkadaşıyla on yıl boyunca mektuplaşmış ![]() Büyüklere gereken saygıyı göstermeli ve incitmemeliyiz ![]() Büyüklere gereken saygıyı göstermeli ve büyükleri incitmemeliyiz ![]() Bu erikler çok tatlıdırlar ![]() Bu erikler çok tatlıdır ![]() Yanına gidin, konuşup derdinizi anlatın ![]() Yanına gidin, derdinizi anlatın ![]() Bu konuda söylenenlere inanıyor, her yerde öne sürüyordu ![]() Bu konuda söylenenlere inanıyor, söylenenleri her yerde öne sürüyordu ![]() Ağaç bayramında ben de birkaç fidan ektim ![]() Ağaç bayramında ben de birkaç fidan diktim ![]() Karaya yaklaşıyor mu, yoksa uzaklaşıyor muyuz? Karaya yaklaşıyor mu, yoksa karadan uzaklaşıyor muyuz? Hiç kimse bu paraya bu işi yapar ![]() Herkes bu paraya bu işi yapmaz ![]() Erzurum?da hava sıcaklığı sıfırın altında eksi otuz dolaylarındaydı ![]() Erzurum?da hava sıcaklığı eksi otuz dolaylarındaydı ![]() Güç ve müşkül zamanlarda üstüne düşeni yerine getirir ![]() Güç zamanlarda üstüne düşeni yerine getirir ![]() Mutlaka bugün çocukluk arkadaşını belki arayacak ![]() Mantık yanlışı vardır ![]() Öğrencileri, teşvik etmeli, yüreklendirmeli, destek olmalıyız ![]() Öğrencileri, teşvik etmeli, yüreklendirmeli, onlara destek olmalıyız ![]() Şirketteki mevcut ikilik günden güne büyüyor ![]() Şirketteki ikilik günden güne büyüyor ![]() Bu iki sınıf arasındaki ayrıcalık tespit edilemedi ![]() Bu iki sınıf arasındaki farklılık tespit edilemedi ![]() Yeni kaydolan öğrencilerin bu kadar çekimser davranmalarına bir anlam veremiyorum ![]() Yeni kaydolan öğrencilerin bu kadar çekingen davranmalarına bir anlam veremiyorum ![]() Son dakikada attığı golle takımının galip gelmesine yol açtı ![]() Son dakikada attığı golle takımının galip gelmesini sağladı ![]() Yol açmak olumsuz işler için kullanılır ![]() Sınavı düzenli çalışmasına karşın kazandı ![]() Sınavı düzenli çalışmasına karşın kazanamadı ![]() Ülkemizde bu tür ameliyatlarda ölüm şansı Avrupa?da yapılanlardan ancak yüzde bir fazladır ![]() Ülkemizde bu tür ameliyatlarda ölüm ihtimali Avrupa?da yapılanlardan ancak yüzde bir fazladır ![]() Aşağı yukarı bundan tam iki yıl önceydi ![]() Mantık yanlışlığı vardır ![]() Oturduğu yerden ayağa kalktı, yanıma geldi ![]() Oturduğu yerden kalktı, yanıma geldi ![]() O fabrikada benim iyi tanıdığım bir adam var ![]() O fabrikada iyi tanıdığım bir adam var ![]() Parktaki yeşil çimenlere basınca bekçiyi kızdırdık ![]() Parktaki çimenlere basınca bekçiyi kızdırdık ![]() Kardeşim yanıma geldi, kulağıma yavaşça bir şeyler fısıldadı ![]() Kardeşim yanıma geldi, kulağıma bir şeyler fısıldadı ![]() Arkadaşım gizli sırlarımızı ona da söylemiş ![]() Arkadaşım sırlarımızı ona da söylemiş ![]() Bugünden sonra sağlığınıza, sıhhatinize dikkat etmelisiniz ![]() Bugünden sonra sağlığınıza dikkat etmelisiniz ![]() Köyde birçok hayvanlar ölmüş ![]() Köyde birçok hayvan ölmüş ![]() Bana yardım ederek, işi kısa sürede bitirmeme neden oldu ![]() Bana yardım ederek, işi kısa sürede bitirmemi sağladı ![]() CEVAPLARI OLAN ÖRNEKLER Sözcüklerin Seçiminde Yanlışlık Yapılıyor: Düşüncelerimiz arasında ayrıcalık giderek büyüyor ![]() ayrım Bahçeye ektiğin elma fidanı kurumuş ![]() diktiğin Ali?nin saçları büyümüş ![]() Uzamış İnsanlar, hırsızlık, dolandırıcılık, gibi bayağı hünerlerden uzak durmalı ![]() davranışlardan Toplum içinde bu çekimserlik niye? çekingenlik Bu makine iyi resim çekmiyor ![]() fotoğraf İçeri girdi, önce kendini tanıştırdı ![]() tanıttı Her girişimden çekinmez ![]() Hiçbir Anlamca Çelişen Sözcükleri Bir Cümlede Kullanıyoruz: Bundan aşağı yukarı tam üç yıl öncesiydi ![]() olasılık kesinlik Herhalde onlarda gelecek sanırım ![]() kesinlik olasılık Eminiz ki saat üçte burada olsa gerek ![]() kesinlik olasılık Bize öyle geliyor ki bunlar kaçmış olsa gerek ![]() kişisel görüş olasılık Ses Bakımından Birbirine Benzeyen Sözcükleri Yanlış Kullanıyoruz Öğle-öyle (1 ![]() ![]() Porte- portre (1 ![]() ![]() Tesviye - tasviye ( 1 ![]() ![]() Eğer- eyer (1 ![]() ![]() Basım - basın (1 ![]() ![]() Etkin- etken (1 ![]() ![]() Cümledeki Sözcükleri Yanlış Yerde Kullanıyoruz: NOT: Öğelerin yerli yerinde olması gerekir ![]() Bir türlü aklım almıyor ![]() ![]() özne özne Patatesler çok suda pişmiş ![]() ![]() zarf zarf Fazla canını sıkma ![]() ![]() zarf zarf Kısaca bazı bildiklerimi anlatmak istiyorum ![]() Bazı bildiklerimi kısaca anlatmak istiyorum ![]() Bazı çalışkan öğrencilerin notlarına bakın ![]() Çalışkan bazı öğrencilerin notlarına bakın ![]() Gereksiz Sözcük Kullanımlarıyla Anlatımdaki Duruluk İlkesi Bozuluyor: Birbirine selam verdiler ![]() ![]() Okula arkadaşlarıyla birlikte gitmiş ![]() ![]() En güzel taşıt aracı trendir ![]() ![]() Sabah pencereden baktığımda bulutlu ve hafif yağmurlu bir hava ile karşılaştım ![]() ![]() Artık bundan böyle başının çaresine bak ![]() ![]() İçeri girmek ve hem de onları görmek istiyorum ![]() ![]() Anlamca Yakın Sözcüklerin Seçiminde Yanlışlık Yapılıyor: Atı alan Kadıköy?ü geçti ![]() ![]() Neşeli şen şakrak bir adamdı ![]() ![]() Karşılıklı tartışmanın bir anlamı yok ![]() ![]() Oysa bizim arkadaşın ise hiçbir suçu yok ![]() ![]() Tümleçlerle İlgili Yanlışlıklar Yapıyoruz: ?Sanatçı gerçeğe ulaşır, yorumlar ![]() ![]() ![]() ![]() ?Bu güçlüklere nasıl göğüs gerdi, nasıl başa çıktı?? ?Bu güçlüklerle nasıl başa çıktı ![]() ![]() Arkadaşlarına gitmiş, yardım istemişti ![]() onlardan (dolaylı tümleç ) eksikliği var ![]() ?İnsanlara öfke veren, aşağılık duygusuna düşüren nedenlere bakalım ![]() ![]() ?Buna ancak yönetim kurulu karar verir, uygular ![]() İkinci cümlede nesne eksikliği var ![]() ![]() Tamlamalarla İlgili Yapılan Yanlışlıklar: Sorunlar karşılıklı anlayış ve birlik içinde çözülmelidir ![]() Bu haliyle karşılıklı , birlik içinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıpkırmızı çiçekler, ekinler birbiriyle kucaklaşıyordu ![]() Kırmızı ekinler olmaz ![]() ![]() ![]() Bu karardan vazgeçmeyeceğim, üzerinde inatla durduğunu biliyoruz ![]() Açıklama: İkinci cümlede tamlayan söylenmemiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|