![]() |
Dil Ve Anlatım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dil Ve AnlatımDil ve Anlatım dil nedir - konuşma dili - ağız - lehçe - şive - yazı dili Konuşma Dili: Düşünce ve duyguların bir kişiye ya da insan grubuna sözlü olarak iletilmesidir ![]() ![]() Konuşma dili; - Yörenin ağız ve şive farklılığını yansıtabilir ![]() - Plansız olmasından dolayı dil yanlışları (anlatım bozuklukları) olabilir ![]() - Mimik ve jestler önemli bir yer tutar ![]() - Bu dil çeşiti yüz yüze olduğu için insanlar arası iletişimde daha fazla etkilidir ![]() - Tüm insanların mizacı farklı olduğu için konuşma dilinde diksiyon insandan insana değişiklik gösterir ![]() - Bu tür dilde vurgu ve tonlama önemli bir yere sahiptir ![]() Lehçe: Bilinmeyen tarih dönemlerinde ana dilden uzaklaşarak ses, biçim ve yapı olarak ana dilden farklılık arz eden dil kollarına lehçe adı verilir ![]() Şive: Bölgelere ve yörelere göre değişiklik gösteren, ana dilden ses ve biçim olarak değişiklik arz eden dil kollarına şive adı verilir ![]() Ağız: Bir şive içerisinde var olan söyleyiş (ses) farklılığına ağız adı verilir ![]() Yazı Dili: Düşünce ve duyguların bir kişi ya da insan topluluğuna yazılı bir şekilde aktarılmasına denir ![]() ![]() ![]() - Yazı dili ortak bir dildir ![]() - Yazı dilinde yazım ve noktalama önemli bir yer tutar ![]() - Planlı bir iletişim olduğu için dil yanlışı (anlatım bozuklukları) yapılmaması gerekmektedir ![]() - Yazı dilinde sanatsal imgeler daha fazla olduğu için dile hâkim olmak şarttır ![]() |
![]() |
![]() |
|