10.Sınıf Dil Anlatım Sayfa 76-144 Arası Cevaplar |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
10.Sınıf Dil Anlatım Sayfa 76-144 Arası Cevaplar*** 142: 19 EtkinlikDurdu ^ geçişsiz Durdurdu <=> geçişli Okudu geçişli Okuttu <=> geçişli ? Fiillerdeki "-dır" ve "-t" ekleri fiillerin çatısını geçişsizken geçişli hâle getirmiştir Anl** olarak da fiilin bildirdiği işi özne kendi yaparken (durdu, okudu) fiil "-dır ve -t" eklerini aldıktan sonra işi başkasına yaptırma (durdurdu, okuttu) anl**ını kazanmıştır![]() *** 143: 20 EtkinlikOldurgan yapan ekler -r , -t , -dır Ettirgen yapan ekler -r , -t -dır 21 Etkinlikyaz - Ettirgen Çocuklara yazı yazdırdım ![]() bil - Ettirgen Bana haberi bildirdiler ![]() çöz - Ettirgen Ayakkasının bağlarını çözdürdü ![]() gör- Ettirgen Kuşu bana o gördürdü ![]() PiŞ- pişir- Biraz yemek pişirdi ![]() yürü - yürüt- Arabayı ben yürüttüm ![]() gez- gezdir- Köpeği gezdiriyordum ![]() gül - güldür- Bütün sınıfı fıkralarıyla güldürdü ![]() *** 144 22 EtkinlikTrafik işaretlerinin trafik kurallarını bildirmede kullanılan bir iletişim aracı olduğu ve bunun da emredici anlatım yoluyla yapıldığı konusunda bir sunum hazırlayınız ![]() 23 Etkinlik* Virgül: Ben virgülüm Birbiri ardınca sıralanan eş görevli sözcük ve sözcük gruplarının arasına konarım Beni görünce "durakla"![]() * Ünlem:Ben ünlem işaretiyim Sevinç, korku, acıma, şaşma gibi duygulan anlatan cümlelerin sonuna konarım Beni görünce "şaşır, heyecanlan, bağır![]() ![]() "![]() * Soru işareti: Ben soru işaretiyim Soru bildiren cümle ve sözlerin sonuna konarım Beni görünce "cevapla"![]() 24 EtkinlikSınıfınızda uyulması gereken kuralları belirleyiniz ![]() Belirlediğiniz kuralları emredici anlatımın özelliklerine göre düzenleyiniz ![]() Oluşturduğunuz metindeki fiillerin çatılarını bulunuz ![]() 25 Etkinlik* * Oyala-:Akş** arkadaşta biraz oyalandım ![]() * Sev-: Senden haber alınca çok sevindim * Gör-: Yaşlı ad** hâlinden memnun görünüyordu ![]() * Ara-: Odanın içinde aranıyordu ![]() * Dola: Köpekler parkta dolanıyordu ![]() 26 EtkinlikSüsle--? Sınıfımızı süsledik ■=> etken Bütün sokaklar süslenmiş => edilgen Oya, aynanın karşısında süsleniyor![]() * Bak■=> dönüşlü Akş** parkta sana baktım etken Bütün odalara bakıldı ■=> edilgen Onu görebilmek için sağa sola bakındı ■=> dönüşlü27 Etkinlik? "Yola çıktık, ulaştık, çıkmayacaktık, uzaklaştık" filleri beraber bir işin yapıldığı anl**ını verir ancak işteşlik ekleri olan "ış, -iş,-uş,-üş" eklerini almadıkları için işteş çatılı fiil olarak değerlendirilmezler ![]() 28 EtkinlikÖzne-Yüklem İlişkisine Göre Fiil Çatıları Etken Bu kitabı okudum ![]() Edilgen Bu kitap okundu ![]() Dönüşlü Ali tarandı, süslendi ![]() İşteş Çocuklar gülüşüyordu ![]() Nesne-Yüklem ilişkisine Göre Fiil Çatıları Geçişli Top oynarken c**ı kırdık ![]() Geçişsiz **c** dün akş** geldi ![]() Oldurgan Arkadaşım beni çok güldürdü ![]() Ettirgen Bab** bakkaldan gazete aldırttı ![]() **ÇME VE DEĞERLENDİRME 1 * Emredici anlatımda emir, telkin ve öneri ifade eden kelimeler çok kullanılır![]() * Emredici metinlerin eğitici ve öğretici yönleri de vardır ![]() 2 * Edilgen ve dönüşlü çatılı fiiller "-1" veya "-ın" ekini alır (D)* "-1", "-n" veya "-ş" ekini alm**ış olan bütün fiiller etkendir ![]() 3 Doğru yanıt C seçeneğidir Kurallı birleşik fiiller her z**an bitişik yazılır![]() 4 Doğru yanıt E seçeneğidir Emredici metinlerin okuyucuyu duygulandırmak gibi bir **acı yoktur![]() 5 A ve D seçeneklerindeki "-ma,-me" ekleri fiilden fiil yapma eki olarak, B, C ve E seçeneklerinde de isim-fiil olarak kullanılmıştır Soru hatalıdır![]() 6 Doğru yanıt B seçeneğidir Diğer seçeneklerde sıfat-fiil özne görevinde kullanılmış ancak B seçeneğinde ise nesne görevinde kullanılmıştır![]() 7 Doğru yanıt B seçeneğidir Diğer seçeneklerde zarf-fiiller vardır ancak B seçeneğinde sıfat-fiil vardır![]() 8 Doğru yanıt D seçeneğidir Diğer seçeneklerde olduğu gibi D seçeneğindeki sıfat-fiil, sıfat görevinde kullanılm**ıştır![]() 9 Doğru yanıt D seçeneğidir "Anlatılanları" sözcüğü adlaşmış bir sıfat-fiil görevinde kullanılmıştır![]() 10 Emredici anlatımda bir iş yapmaya, bir eylemde bulunmaya zorl**a anl**ı vardır Emredici anlatımın telkin, öneri ve emir anl**ları olduğu için sosyal hayatın düzenlenmesinde emredici anlatım kullanılır![]() |
|
|
|