![]() |
10.Sınıf Dil Anlatım Sayfa 76-144 Arası Cevaplar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 10.Sınıf Dil Anlatım Sayfa 76-144 Arası Cevaplar*** 142: 19 ![]() Durdu ^ geçişsiz Durdurdu <=> geçişli Okudu geçişli Okuttu <=> geçişli ? Fiillerdeki "-dır" ve "-t" ekleri fiillerin çatısını geçişsizken geçişli hâle getirmiştir ![]() ![]() *** 143: 20 ![]() Oldurgan yapan ekler -r , -t , -dır Ettirgen yapan ekler -r , -t -dır 21 ![]() yaz - Ettirgen Çocuklara yazı yazdırdım ![]() bil - Ettirgen Bana haberi bildirdiler ![]() çöz - Ettirgen Ayakkasının bağlarını çözdürdü ![]() gör- Ettirgen Kuşu bana o gördürdü ![]() PiŞ- pişir- Biraz yemek pişirdi ![]() yürü - yürüt- Arabayı ben yürüttüm ![]() gez- gezdir- Köpeği gezdiriyordum ![]() gül - güldür- Bütün sınıfı fıkralarıyla güldürdü ![]() *** 144 22 ![]() Trafik işaretlerinin trafik kurallarını bildirmede kullanılan bir iletişim aracı olduğu ve bunun da emredici anlatım yoluyla yapıldığı konusunda bir sunum hazırlayınız ![]() 23 ![]() * Virgül: Ben virgülüm ![]() ![]() ![]() * Ünlem:Ben ünlem işaretiyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Soru işareti: Ben soru işaretiyim ![]() ![]() ![]() 24 ![]() Sınıfınızda uyulması gereken kuralları belirleyiniz ![]() Belirlediğiniz kuralları emredici anlatımın özelliklerine göre düzenleyiniz ![]() Oluşturduğunuz metindeki fiillerin çatılarını bulunuz ![]() 25 ![]() * * Oyala-:Akş** arkadaşta biraz oyalandım ![]() * Sev-: Senden haber alınca çok sevindim * Gör-: Yaşlı ad** hâlinden memnun görünüyordu ![]() * Ara-: Odanın içinde aranıyordu ![]() * Dola: Köpekler parkta dolanıyordu ![]() 26 ![]() Süsle--? Sınıfımızı süsledik ![]() ![]() ![]() * Bak■=> dönüşlü Akş** parkta sana baktım ![]() ![]() ![]() 27 ![]() ? "Yola çıktık, ulaştık, çıkmayacaktık, uzaklaştık" filleri beraber bir işin yapıldığı anl**ını verir ancak işteşlik ekleri olan "ış, -iş,-uş,-üş" eklerini almadıkları için işteş çatılı fiil olarak değerlendirilmezler ![]() 28 ![]() Özne-Yüklem İlişkisine Göre Fiil Çatıları Etken Bu kitabı okudum ![]() Edilgen Bu kitap okundu ![]() Dönüşlü Ali tarandı, süslendi ![]() İşteş Çocuklar gülüşüyordu ![]() Nesne-Yüklem ilişkisine Göre Fiil Çatıları Geçişli Top oynarken c**ı kırdık ![]() Geçişsiz **c** dün akş** geldi ![]() Oldurgan Arkadaşım beni çok güldürdü ![]() Ettirgen Bab** bakkaldan gazete aldırttı ![]() **ÇME VE DEĞERLENDİRME 1 ![]() ![]() * Emredici metinlerin eğitici ve öğretici yönleri de vardır ![]() 2 ![]() ![]() * "-1", "-n" veya "-ş" ekini alm**ış olan bütün fiiller etkendir ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() 10 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|