12-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Nazım Hikmet'in Şiirlerinin Analizi Hakkında Eğitici Bilgiler Ve Yararlı Yazılar
Nazım şiire hececi sair olarak baslar yayımlanan ilk şiiri Yahya kemal’in bir dizesini düzelttiği kendi adıyla ilk şiiri Mehmet nazım adıyla “hala servilerde ağlıyorlar mı” şiiridir şiirlerin de Mevlana, Tevfik , Namık Kemal ve hocası Yahya kemal etkisi görülür ilk donem şiirlerinde Türklük ,bağımsızlık ve direniş konuları vardır bu donem şiiri etkilenmenin büyük olduğu coşkulu ahenkli şiirleridir kurtuluş savaşı yıllarında halkı işgalcilere karşi direnişe çağırır kendi tabiriyle 14 yasında şiire başlayan sair dedesinin de etkisiyle divan ve halk edebiyatından etkilenmiştir (m fuat www nazımhikmetran com)
Nazım hikmet sanatçı bir aileden gelir Dedesi şair ,anası ressamdır kültürlü bir aile ocağında yetişir ilk şiir denemelerine heybeli ada bahriye mektebinde başlar öğretmeni olan Yahya kemal , nazım hikmetin şiirlerini düzeltir ve geleceğe hazırlar bu konuda Yahya kemal şunları söyler:
“nazım hikmet , deniz kolejinde talebemdi bir gün ,bir şiirini getirdi tahsisi ettim ve Mehmet Nazım imzası ile Yeni Mecmua’da neşrettim O şiir şöyledir:
Hala servilerde ağlıyorlar mı ?
Bir inilti duydum serviliklerde
Dedim: burada da ağlayan var mı ?
Yoksa tek basına bun kuytu yerde,
Eski bir sevgiliyi anan rüzgar mı ?
Gözlere inerken siyah örtüler,
Umardım ki artık ölenler güler,
Yoksa hayatında sevmiş ölüler,
Hala servilerde ağlıyorlar mı?
(Nazım hikmet,İlk şiirleri s,67)
Nazımın ilk intişar eden şiiri budur fakat bu şiiri ben o kadar tahsis ettim ki adeta yeni baştan yazdığımı söyleye bilirim kendisi ritmi benden öğrendiğini her zaman itiraf etmiştir fakat nazım hikmet sair değildir şiirleri şiirden ziyade hitabete benzer; daha doğrusu hitabettir (Sermet sami uysal, işte gerçek Yahya kemal s 135)
1920 de Alemdar gazetesinin düzenlediği yarışmada bir dakika adlı şiiri ile birinci olur![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Nazımın ilk şiirleri aruzun ses özelliğini taşır o, şiirde işe, kafiye ile başlar kafiyelerini mısra sonlarında değil de bir başta bir sonda dener ilk şiir denemesini 1913 yılında yazdığı feryad-ı va![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) ![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
|
|
|