Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
analizi, bilgiler, eğitici, hakkında, hikmetin, nazım, yararlı, yazılar, şiirlerinin

Nazım Hikmet'in Şiirlerinin Analizi Hakkında Eğitici Bilgiler Ve Yararlı Yazılar

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nazım Hikmet'in Şiirlerinin Analizi Hakkında Eğitici Bilgiler Ve Yararlı Yazılar

Nazım şiire hececi sair olarak baslaryayımlanan ilk şiiri Yahya kemal’in bir dizesini düzelttiğikendi adıyla ilk şiiri Mehmet nazım adıyla “hala servilerde ağlıyorlar mı” şiiridir şiirlerin de Mevlana, Tevfik , Namık Kemal ve hocası Yahya kemal etkisi görülürilk donem şiirlerinde Türklük ,bağımsızlık ve direniş konuları vardırbu donem şiiri etkilenmenin büyük olduğu coşkulu ahenkli şiirleridirkurtuluş savaşı yıllarında halkı işgalcilere karşi direnişe çağırırkendi tabiriyle 14 yasında şiire başlayan sair dedesinin de etkisiyle divan ve halk edebiyatından etkilenmiştir(mfuat wwwnazımhikmetrancom)

Nazım hikmet sanatçı bir aileden gelirDedesi şair ,anası ressamdırkültürlü bir aile ocağında yetişirilk şiir denemelerine heybeli ada bahriye mektebinde başlaröğretmeni olan Yahya kemal , nazım hikmetin şiirlerini düzeltir ve geleceğe hazırlarbu konuda Yahya kemal şunları söyler:

“nazım hikmet , deniz kolejinde talebemdibir gün ,bir şiirini getirditahsisi ettim ve Mehmet Nazım imzası ile Yeni Mecmua’da neşrettim O şiir şöyledir:

Hala servilerde ağlıyorlar mı ?

Bir inilti duydum serviliklerde

Dedim: burada da ağlayan var mı ?

Yoksa tek basına bun kuytu yerde,

Eski bir sevgiliyi anan rüzgar mı ?

Gözlere inerken siyah örtüler,

Umardım ki artık ölenler güler,

Yoksa hayatında sevmiş ölüler,

Hala servilerde ağlıyorlar mı?

(Nazım hikmet,İlk şiirleri s,67)

Nazımın ilk intişar eden şiiri budur fakat bu şiiri ben o kadar tahsis ettim ki adeta yeni baştan yazdığımı söyleye bilirimkendisi ritmi benden öğrendiğini her zaman itiraf etmiştirfakat nazım hikmet sair değildir şiirleri şiirden ziyade hitabete benzer; daha doğrusu hitabettir(Sermet sami uysal, işte gerçek Yahya kemal s135)

1920 de Alemdar gazetesinin düzenlediği yarışmada bir dakika adlı şiiri ile birinci olur

Nazımın ilk şiirleri aruzun ses özelliğini taşıro, şiirde işe, kafiye ile başlarkafiyelerini mısra sonlarında değil de bir başta bir sonda denerilk şiir denemesini 1913 yılında yazdığı feryad-ı va

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com