|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatımı, dersi, eylemlerde, içerik, kip, kişi, konu, türkçe, örnekler |
![]() |
Eylemlerde Kip Ve Kişi Türkçe Dersi Konu Anlatımı Örnekler Ve İçerik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eylemlerde Kip Ve Kişi Türkçe Dersi Konu Anlatımı Örnekler Ve İçerikEylemlerde Kip ve Kişi : Eylemler (Fiiller) : İş, oluş, hareket, durum ve kılış bildiren; zaman ve kişi eklerine göre çekimlenebilen; zaman ve kişi ekleriyle çekimlenmesi halinde cümle içinde yüklem görevi üstlenen sözcüklere eylem (fiil) denir ![]() Örnek : bak-, sus-, büyü-, ağla-, koş- Gel-di-m kopar-ı-yor-uz Gel (eylem kökü) kopar (eylem gövdesi) -di (zaman eki) -yor (zaman eki) -m (1 ![]() ![]() Eylemler, varlıkların yaptıkları hareketlerin niteliklerine ve özelliklerine göre, şu gruplara ayrılarak incelenir : İş ve Kılış Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır ![]() ![]() Açmak, yıkamak, kesmek Oluş Eylemleri : Gerçekleşmeleri özneye bağlı olmayan, doğal bir değişim içinde kendi kendine olan, nesne almayan tüm eylemler oluş anlamlıdır ![]() ![]() Paslanmak, büyümek, çürümek Hareket Eylemleri : Belli bir enerjinin, öznenin hareketlenmesine ya da yer değiştirmesine yönelik olarak harcandığı ve nesne almayan tüm eylemler hareket anlamlıdır ![]() Örnek : Bugün parkta uzun uzun yürüdüm ![]() Yüzmek, gitmek, kaçmak Durum Eylemleri : Öznenin kendi sitemiyle gerçekleştirdiği, daha çok içinde bulunduğu durumu gösteren ve bir durağanlık bildiren tüm eylemler durum anlamlıdır ![]() ![]() ![]() Yatmak, ağlamak, üzülmek UYARI : İş-kılış eylemleri, nesne aldığı için bu eylemler geçişlidir ![]() ![]() ![]() Eylemlerin bir bölümünün iş-kılış, oluş ve durum bildirmesi, cümledeki kullanımına bağlıdır ![]() Örnek : Çocuk kapıyı açtı ![]() Bütün çiçekler açtı ![]() Eylemlerde Zaman : Eylemin içinden geçtiği, geçmekte olduğu ya da geçeceği süre “zaman” olarak adlandırılır ![]() ![]() Geçmiş Zaman : Eylemin sözden önce gerçekleştiğini gösteren zamandır ![]() Git-ti, git-miş önce eylem, sonra anlatış Şimdiki Zaman : Eylemle anlatışın aynı anda gerçekleştiğini gösteren zamandır ![]() Örnek : bak-ı-yor, gel-i-yor eylemle anlatış aynı anda gerçekleşir ![]() Gelecek Zaman : Önce anlatışın, sonra eylemin gerçekleşeceğini gösteren zamandır ![]() ![]() ![]() Eylemlerde Kişi : Eylemin kim tarafından yapıldığını, kiminle ilgili olduğunu gösteren kavrama kişi (şahıs) denir ![]() ![]() ![]() ![]() KİŞİ TEKİ L ÇOĞ UL AÇIKLAMA ÖRNEK I ![]() Ben Biz Sözü Söyleyen OkudumOkuyoruz II ![]() Sen Siz Sözü Dinleyen Gelirsin 1 Gelirsiniz III ![]() O Onlar Hakkında Konuşulan 2 Biliyor Biliyorlar Uyarı : Üçüncü tekil kişi eki yoktur ![]() ![]() Eylemlere gelen kip eklerine göre kişi ekleri de farklılaşabilir ![]() ![]() Bekle-di-k (I ![]() Eylem Adları : Dış dünyadaki her varlığın ve her kavramın bir adı olduğu gibi eylemlerin de bir adı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu saatte gitmeye kalkma ![]() Oraya gidişimiz zor oldu ![]() Eylemlerde Kip : Eylemlerin iş-kılış, hareket ve durumu anlatabilmek için haber ve dilek kipleriyle birlikte kişi ekleriyle çekimlenmesine kip denir ![]() Otur - eylem kökü Otur-acak-sın çekimli eylem Otur-sa-n çekimli eylem Çekimli eylemler dört biçimde kullanılabilir: Olumlu biçim çalıştım Olumsuz biçim çalışmadım Soru biçimi çalıştım mı?Olumsuz soru biçimi çalışmadım mı? Haber (Bildirme) Kipleri : Görülen (di’li) Geçmiş Zaman : Eylem kök ya da gövdelerine “-dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü) eklerinden biri getirilerek yapılır ![]() Anlamı : Geçmişte yapılan bitmiş eylemleri kesinliğe bağlayarak anlatır ![]() Görülen ve yaşanan bir olayın anlatımında bu kip kullanılır ![]() Öğrenciler son sınavlarına geçen hafta girdiler ![]() Çocukluğumda ciddi bir hastalık geçirdim ![]() Kesinliği, tarihi belgelere dayanan olayların anlatımında da bu kip kullanılır ![]() ![]() Fatih, bütün askeri dehasını kullanarak İstanbul’u fethetti ![]() Di’li geçmiş zamanın kişilere göre çekimi şöyledir : KİŞİ TEKİ L ÇOĞ UL I ![]() Baktım Baktık II ![]() Baktın Baktınız III ![]() Baktı Baktılar Duyulan (Miş’li) Geçmiş Zaman) : Eylem kök ya da gövdelerine “-mış, -miş, -muş, -müş” eklerinden biri getirilerek yapılır ![]() Anlamı : Geçmişte yapılan bir eylemi kesinliğe bağlamadan anlatır ![]() O yıllarda ülkemizde büyük ekonomik sıkıntılar yaşanmış ![]() Gençlik yıllarında bütün Avrupa ülkelerini gezmiş ![]() Kısa bir geçmiş zaman diliminde de olsa, başkasından duyulan eylemlerin anlatımında kullanılır ![]() ![]() Erdal, dün sinemaya gitmiş, ama filmi beğenmemiş ![]() Farkında olunmayan bir eylemin anlatımında kullanılır ![]() Öyle bir dalmışız ki, sabah olmuş ![]() Bir de ne göreyim herkes gitmiş ![]() Gerçekleşen bir eyleme tanık olma durumlarında da kullanılabilir ![]() Eline sağlık, çayda çay olmuş ![]() Kısa sürede iyice yıpranmışsın ![]() “-dır, -dir” ek eylemleriyle kullanıldığında kesinlik ya da olasılık anlamı kazanır ![]() ![]() Özür dilerim, kayıtlarımız kapanmıştır ![]() Miş’li geçmiş zamanın kişilere göre çekimi şöyledir : KİŞİ TEKİ L ÇOĞ UL I ![]() Okumuşum Okumuşuz II ![]() Okumuşsun Okumuşsunuz III ![]() Okumuş Okumuşlar Şimdi Zaman : Eylem kök ya da gövdelerine “-yor” ekinin getirilmesiyle yapılır ![]() Anlamı : İçinde bulunduğumuz zaman dilimi içinde başlamış; ama henüz bitmemiş, sürmekte olan bir eylemin anlatımında kullanılır ![]() Çocuk bütün dikkatiyle ders dinliyor ![]() Ayşe’ye geçen gün gördüğümüz kazayı anlatıyordum ![]() “-dır, -dir” ek-eylemiyle kullanıldığında olasılık anlamı kazanır ![]() Bu saatte evde uyuyordur ![]() Şimdiki zamanın kişilere göre çekimi şöyledir : KİŞİ TEKİ L ÇOĞ UL I ![]() Açıyorum Açıyoruz II ![]() Açıyorsun Açıyorsunuz III ![]() Açıyor Açıyorlar Gelecek Zaman : Eylem kök ya da gövdelerine “-acak, -ecek” eki getirilerek yapılır ![]() Anlamı : Henüz yapılmamış, içine girilecek bir zaman dilimi içinde yapılacak olan bir eylemin anlatımında kullanılır ![]() ![]() Akşama misafir gelecek ![]() “-dır, -dir” ek eylemiyle kullanılırsa, kesinlik anlamı kazanır ![]() Bu sorun en geç yarın halledilecektir ![]() Gelecek zamanın kişilere göre çekimi şöyledir : KİŞİ TEKİ L ÇOĞ UL I ![]() Açacağım Açacağız II ![]() Açacaksın Açacaksınız III ![]() Açacak Açacaklar Geniş Zaman : Eylem kök ya da gövdelerine “-r (-ır, -ir, -ur, -ür, -ar, -er)” eklerinin getirilmesiyle yapılır ![]() Anlamı : Genel doğruları göstermede kullanılır ![]() ![]() Her canlı doğar, yaşar, ölür ![]() Sürekli ya da genellikle yapılan eylemlerin anlatımında kullanılır ![]() Geniş zamanın kişilere göre çekimi şöyledir : KİŞİ TEKİ L ÇOĞ UL TEKİ L ÇOĞ UL I ![]() Açarım Açmam Açarız Açmayız II ![]() Açarsın Açmazsın Açarsınız Açmazsınız III ![]() Açar Açmaz Açarlar Açmazlar UYARI : “-r” eki yalnızca olumlu çekimlerde kullanılır ![]() ![]() Dilek Kipleri : İstek Kipi : Eylem kök ya da gövdelerine “-a, -e” eki getirilerek yapılır ![]() Anlamı : Getirildiği eyleme istek anlamı verir ![]() ![]() İsteğin yanı sıra öğüt ve gereklilik anlamı verir ![]() Kimsesizlere yardım edelim ![]() Derslerimize düzenli çalışalım ![]() İstek kipinin kişilere göre çekimi şöyledir : KİŞİ TEKİL ÇOĞUL I ![]() Alayım Alalım II ![]() Alasın Alasınız III ![]() Ala Alalar Dilek – Şart Kipi : Eylem tabanlarına “-sa, -se” ekinin getirilmesiyle yapılır ![]() Anlamı : Eyleme dilek anlamı verir ![]() ![]() Tiyatroya değil de, sinemaya gitsek ![]() Koşul anlamıyla kullanılır ![]() ![]() Giderse, bir daha dönmez ![]() Dilek-şart kipinin kişilere göre çekimi şöyledir : KİŞİ TEKİ L ÇOĞ UL I ![]() Gitsem Gitsek II ![]() Gitsen Gitseniz III ![]() Gitse Gitseler Uyarı : Dilek kipleri herhangi bir zaman kavramını taşımadığı için bunlarla yapılan bileşik zamanlı eylemler, gerçekte ya tek zaman anlamı taşırlar ya da hiç zaman anlamı taşımazlar ![]() Gereklilik Kipi : Eylem kök ya da gövdelerine “-malı, -meli” ekinin getirilmesiyle yapılır ![]() Anlamı : Eylemin yapılması, olması gerektiğini bildirir ![]() ![]() ![]() Bu işi yarına bitirmeliyiz ![]() Gereklilik kipinin kişilere göre çekimi şöyledir : KİŞİ TEKİ L ÇOĞ UL I ![]() Bilmeliyim Bilmeliyiz II ![]() Bilmelisin Bilmelisiniz III ![]() Bilmeli Bilmeliler Emir (Buyurma) Kipi : Emir kipinin eki yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlamı : Eylemin yapılmasını emir biçiminde belirtir ![]() Derslerini bitirir bitirmez yat ![]() Eve zamanında gelin ![]() Dışarı çıkmayın ![]() Bazen dilek anlamıyla kullanılır ![]() ![]() Dünyada hiç aç insan olmasın ![]() Emir kipinin kişilere göre çekimi şöyledir : KİŞİ TEKİ L ÇOĞ UL I ![]() - - II ![]() Gel Gelin III ![]() Gelsin Gelsinler UYARI : Haber (bildirme) kiplerinde belli bir zaman kavramı varken, dilek kipleri zaman bildirmez ![]() Eylemlerde Bileşik Zamanlılık : Bileşik zaman, basit zamanlı bir eyleme hikaye, rivayet ve koşul eklerinin getirilmesiyle yapılır ![]() Eylem tabanı + Zaman eki + idi = Hikaye bileşik zamanlı eylem Eylem tabanı + Zaman eki + imiş = Rivayet bileşik zamanlı eylem Eylem tabanı + Zaman eki + ise = Koşul bileşik zamanlı eylem BASİT ZAMANLI EYLEM + EK EYLEM =BİLEŞİK ZAMANLI EYLEM UYARI: Dilek kipleri herhangi bir zaman kavramı taşımadığı için bunlarla yapılan bileşik zamanlı eylemler, gerçekte ya tek zaman anlamı taşırlar ya da hiç zaman anlamı taşımazlar ![]() Bileşik Zaman Üç Tanedir : Hikaye Bileşik Zaman : Haber ya da dilek kipi almış bir eyleme “-dı, -di, -du, -dü” eklerinden birinin getirilmesiyle yapılır ![]() Di’li geçmiş zamanın hikayesi : bildiydim, aldıydık ![]() ![]() ![]() Miş’li geçmiş zamanın hikayesi : bilmiştim, almıştık ![]() ![]() ![]() Şimdiki zamanın hikayesi : biliyordum, alıyorduk ![]() ![]() ![]() Gelecek zamanın hikayesi : bilecektim, alacaktık ![]() ![]() ![]() Geniş zamanın hikayesi : bilirdim, alırdık ![]() ![]() ![]() İstek kipinin hikayesi : bilseydim, alsaydık ![]() ![]() ![]() Dilek-şart kipinin hikayesi : bilseydim, alsaydık ![]() ![]() ![]() Gereklilik kipinin hikayesi : bilmeliydim, almalıydık ![]() ![]() ![]() Rivayet Bileşik Zaman : Haber ya da dilek kip almış bir eyleme “–mış, -miş, -muş, -müş” eklerinden birinin getirilmesiyle yapılır ![]() Di’li geçmiş zamanın rivayeti yoktur ![]() Miş’li geçmiş zamanın rivayeti : bilmişmişim, alıyormuşuz ![]() ![]() ![]() Şimdiki zamanın rivayeti : biliyormuşum, alıyormuşuz ![]() ![]() ![]() Gelecek zamanın rivayeti : bilecekmişim, alacakmışım ![]() ![]() ![]() İstek kipinin rivayeti : bileymişim, alaymışız ![]() ![]() ![]() Dilek-şart kipinin rivayeti : bilseymişim, alsaymışız ![]() ![]() ![]() Gereklilik kipinin rivayeti : bilmeliymişim, almalıymışız ![]() ![]() ![]() Koşul Bileşik Zamanı : Haber ya da dilek kipiyle çekimli bir eyleme “-sa, -se” ekinin getirilmesiyle yapılır ![]() ![]() Di’li geçmiş zamanın koşulu : bildiysem, aldıysak ![]() ![]() ![]() Miş’li geçmiş zamanın koşulu : bilmişsem, almışsak ![]() ![]() ![]() Şimdiki zamanın koşulu : biliyorsam, alıyorsak ![]() ![]() ![]() Geniş zamanın koşulu : bilirsem, alırsak ![]() ![]() ![]() Gelecek zamanın koşulu : bileceksem, alacaksak ![]() ![]() ![]() Gereklilik kipinin koşulu : bilmeliysem, almalıysak ![]() ![]() ![]() Eylem Kipinde Anlam Kayması : Bir kipin kendi anlamı dışında, bir başka kipin anlamını verecek bir biçimde kullanılmasına eylem kipinde anlam kayması ya da zaman kayması denir ![]() Anlam kaymasına uğrayan başlıca kipler şunlardır : Şimdiki Zaman Kipi : Şimdiki zaman kipi “-yor” geçmiş zaman, gelecek zaman ve geniş zaman kipi yerine kullanılabilir ![]() Onu yolda görüyor ve selam vermiyor ![]() Ninem, teyzeme bir mektup yazıyor ve beni şikayet ediyor ![]() Her Pazar buraya geliyor ve bizimle sohbet ediyor ![]() Ben yarın geliyorum ![]() Geniş Zaman Kipi : Geniş zaman kipi “-r,-ır,-ir,-ur,-ür,-ar,-er” geçmiş zaman, şimdiki zaman, gelecek zaman ve emir kipi yerine kullanılabilir ![]() Günlerden bir gün kasabaya yaşlı başlı bir adam gelir ![]() Merak etme, birazdan gelir ![]() Şimdi sen de beni düşünür müsün? (Şimdiki zaman yerine) Oraya gider, Hamza’yı bulursun ![]() Gelecek Zaman Kipi : Gelecek zaman kipi “-acak, -ecek” geçmiş zaman, gereklilik ve emir kipi yerine kullanılabilir ![]() ![]() Beni arayan Ayşe olacak ![]() Burayı derhal temizleyeceksin ![]() Ek-Eylem (Ek-Fiil) : Ad ve ad soylu sözcüklerin sonuna gelerek, onların belirli bir kesinlik kazanıp yüklem olmasını sağlayan eklerdir ![]() Örnek : Hava dün gece karlı Hava dün gece karlıydı ![]() -dır Ali’nin boyu Erdal’dan uzundur ![]() -imiş Babası oldukça zenginmiş ![]() -dı Durmadan beni arayıp soran oydu ![]() -ım Ben de bir insanım ![]() -sın Dikkat et, sen daha küçük bir çocuksun ![]() -iz Biz bu işe biraz isteksiz gibiyiz ![]() -siniz Siz de diğer insanlarla eşitsiniz ![]() -dırlar Bu saatte evde yokturlar ![]() -ise Ya, bizi muayene edecek bu doktorsa ![]() ![]() ![]() Yapıları Yönünden Eylemler : Basit (Yalın) Eylemler : Kök durumunda olan ya da yalnızca çekim eki alan eylemler biçimsel yönden basittir ![]() Git git-ecek-miş-im Uyu uyu-malı-y-dı-k Bak bak-sa-y-dı-nız Konuş konuş-uyor-muş-sunuz Türemiş Eylemler : Ad ya da eylem köklerine çeşitli yapım eklerinin getirilmesiyle gövde durumuna geçen eylemler biçimsel olarak türemiş eylemdir ![]() Kara-r Addan eylem piş-ir- Eylemden eylem Oyun-a türemiş aç-ıl- türemiş Bileşik Eylemler : İki ya da daha çok sözcüğün biçimce veya anlamca kaynaşarak tek bir yargıyı anlatacak hale gelmesiyle oluşan eylemler, yapıları yönünden bileşik eylem adını alır ![]() Bileşik Eylemler Üç Farklı Biçimde Oluşur : Yardımcı Eylemle Kurulan Bileşik Eylemler : Özellikle “et(mek), eyle(mek), ol(mak), kıl(mak), buyur(mak)” eylemleri çoğunlukla bir eylemi bir yargıyı tek başlarına ifade edemez, bu nedenle de tek başlarına yüklem olamazlar ![]() ![]() ![]() Ad/ad soylu sözcük + yardımcı eylem = Yardımcı eylemle kurulan bileşik eylem Örnek : Pişman + ol(mak) Bütün yaptıklarına pişman olacak ![]() Yardım + et(mek) Ödevlerimi yaparken bana yardım etti ![]() His+et(mek) Olacakları önceden hissettim ![]() Kabul+eyle(mek) Dualarımızı kabul eyle ![]() Şükür+et(mek) Biz buna şükredelim ![]() Yardımcı Bileşik Eylemle İlgili Uyarılar Et(mek), eyle(mek), ol(mak), kıl(mak) sözcükleri, kimi durumlarda tam (asıl) eylem olup, tek başlarına kesin bir yargı bildirirler ![]() ![]() ![]() Yarın orada olurum ![]() Bu sözcükler tam (asıl) eylem olduklarında tek başlarına yüklem görevi üstlenirler ![]() ![]() Yardımcı eylemle kurulan bileşik eylemlerde, ad ve ad soylu sözcüklerde ses düşmesi veya ses türemesi meydan gelirse, bunlar yardımcı eylemle bitişik yazılır ![]() Zan+et- zannet- Hapis+ol- hapsol- Red+et- reddetmek- Ad ve ad soylu sözcük, yardımcı eylemle birleştiğinde herhangi bir ses olayı meydana gelmemişse, bunlar yardımcı eylemden ayrı yazılır ![]() Arz et- Hak et- Yetkili kıl- İhmal et- Kurallı (Özel) Bileşik Eylemler : İki eylem tabanının biçimce ve anlamca birleşip kaynaşmasıyla oluşan bir birleşik eylem çeşididir ![]() ![]() ![]() Kurallı (özel) Bileşik Eylemler Dörde Ayrılır : Yeterlik Eylemi : Yapılışı : Eylem + (a, e) + bil(mek) Anlamı : Eyleme “yeterli olma, başarabilme ya da olasılık” anlamı verir ![]() Örnek : Akşama size gelebilirim ![]() Bu soruyu Ahmet çözebilir ![]() Ben İngilizce konuşabilirim ![]() Yeterlik birleşik eylemi üç şekilde olumsuz yapılır : ANLAM OLUMLU OLUMSUZ OLASILIK Yapabilirim Yapmayabilirim YETERLİ OLMAYIŞ Yapabilirim Yapamayabilirim KESİ NLİK Yapabilirim Yapamam Tezlik Eylemi : Yapılışı : Eylem + (ı, i, u, ü) + ver(mek) Anlamı : Eylemin “çabucak veya kolayca yapıldığı” nı gösterir ![]() Örnek : Hastalığını duyunca geliverdim ![]() Soruları okuyuverdim ![]() Tezlik eylemi iki şekilde olumsuz yapılır : OLUMLU OLUMSUZ Çıkıverdi Çıkmayıverdi Bitiverdi Bitmeyiverdi Sürerlik Eylemi : Yapılışı : Eylem + (a, e) gel(mek), kal(mak), dur(mak) Anlamı : Eylemin bir süre aralıksız sürdüğü, kesintisiz devam ettiğini gösterir ![]() Örnek : Bu iş böyle süregelmiş ![]() Adamın arkasından bakakaldım ![]() Sen, verdiğim işleri yapadur ![]() Yaklaşma Eylemi : Yapılışı : Eylem + (a, e) yaz(mak) Anlamı : Eylemin gerçekleşmesine “çok yaklaşıldığı, çok az kaldığı”nı gösterir ![]() Örnek : Kazada babam da öleyazdı ![]() Yürürken düşeyazdım ![]() Anlamca Kaynaşmış Bileşik Eylemler : Anlamca kaynaşmış bileşik eylemler, bir araya gelen ad ve eylemden kimi zaman birinin kimi zamanda her ikisinin gerçek anlamlarından uzaklaşarak anlamca kaynaşmasıyla oluşan bileşik eylemlerdir ![]() Anlamca kaynaşmış bileşik eylemler, şu yollarla oluşabilir: Bir eylemin, eylemsi ya da yardımcı eylemle birleşmesiyle meydana gelebilirler ![]() Göresi gel(mek) Ağlayacağı tut(mak) Bu bileşik eylemde, ikinci sözcük (eylem) gerçek Bilm ezlikten gel(mek) anlamından uzaklaşmıştır ![]() Bitirmiş ol(mak) Ad soylu sözcüklerle bir eylemin birleşmesinden meydana gelebilirler ![]() Acı çek(mek) gerçek anlamını korurken, eylemler Nasihat ver(mek) gerçek anlamından uzaklaşır ![]() Yalan at(mak) Hem ad hem de eylemin gerçek anlamından uzaklaşarak bir deyim grubu oluşturmasından meydan gelen birleşik eylemler ![]() Örnek : abayı yak(mak) Çam devir(mek) Başı göğe er(mek) Kaşıkla yedirip sapıyla göz çıkar(mak) UYARI : Ad eylemin gerçek anlamını yitirdiği ancak deyim oluşturmayan ve bitişik yazılan birleşik eylemler de vardır ![]() Vazgeç(mek) Elver(mek) Öngör(mek) Cümlenin öğelerine ayrılmasında birleşik eylemler bir bütün olarak ele alınmalı, aynı öğeyi oluşturduklarına dikkat edilmeli, bölünmemelidir ![]() ![]() Dolaylı Tümleç Nesne Yüklem B u k o n u d a b u r n u n d a n k ı l a l d ı r m ı y o r ![]() Yüklem |
![]() |
![]() |
|