|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatımı, cümleler, çözümlü, göre, hakkında, içeriklerine, konu, örnekler |
![]() |
İçeriklerine Göre Cümleler Hakkında Çözümlü Örnekler Konu Anlatımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İçeriklerine Göre Cümleler Hakkında Çözümlü Örnekler Konu Anlatımıİçeriklerine Göre Cümleler Varsayım İçeren Cümleler : Varsayım, gerçekte olup olmadığına, olmayacağına bakılmaksızın bir olay ya da durumu bir süre için var kabul etmektir ![]() ![]() Büyük ikramiye sana çıktı diyelim, bana ne alırsın? Tut ki puanın yetmedi ve üniversiteye giremedin ![]() Şu anda kapının çalındığını ve oğlunun geldiğini farz edelim ![]() Gözlerini kapa ve sımsıcacık bir odada dışarıda yağan karı seyrederek çay içtiğimizi düşün ![]() Önyargı Bildiren Cümleler : Bir eylem henüz sonuçlanmadan, o eylemin nasıl sonuçlanacağı konusunda fikir yürüten cümlelerdir ![]() Bizi görür görmez yine bağırıp çağıracak ![]() Ben zaten onun suçlu olduğunu baştan biliyordum ![]() Göreceksiniz, son şiirlerinde de ayrılık ve ölüm üzerine konuşup bizleri hayal kırıklığına uğratacak ![]() Bu çocuğun bir baltaya sap olamayacağı baştan belliydi ![]() Öneri Bildiren Cümleler : Bir sorunu çözmek, herhangi bir konuda yol gösterip bilgi ve fikir vermek amacıyla, öne sürülen görüşü, düşünceyi ve teklifi içeren cümlelere öneri bildiren cümleler denir ![]() Kitabın sonuna bir de kaynakça konsa iyi olur ![]() Konuyu iyice anlamak istiyorsan, önce tekrar et, sonra da bol bol soru çöz ![]() Oyunda günlük yaşamın derinliğine fazlaca girilmeseydi, oyun daha derli toplu olurdu ![]() Siyah eteğin üstüne mavi desenli gömleğini giyersen sana daha çok yakışır ![]() Üslupla ilgili Cümleler : Bir yazar ya da bir eserin dil ve anlatım özelliklerine üslup denir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk kitabında Halk edebiyatı söyleyişiyle yazdığı küçük şiirler vardı ![]() Tasvir bölümlerinde dili iyice ağırlaşmış; yazar söz oyunlarına sık sık başvurarak sıfatlı, mecazlı ve sanatlı bir anlatım kullanmıştır ![]() Kısa ve özlü bir anlatım, devrik cümleler, eserine en belirgin özelliğidir ![]() Olasılık - Olabilirlilik Cümleleri : Olasılık, kesinliği olmaksızın bir olay ya da durumun ortaya çıkmasının beklenilmesidir ![]() ![]() Yarın işe biraz geç gelebilirim ![]() Şimdi bizim oralara da bahar gelmiştir ![]() Sınav zamanı yaklaştı, herhalde düzenli bir çalışma yapıyordur ![]() Durumu çok iyi, bu çocuğa küçük bir yardımda bulunur sanıyorum ![]() Eşitliğin Söz Konusu Olup Olmadığını Bildiren Cümleler : Kimi cümleler, herhangi bir şeyin ortadan ya da eşit biçimde bölündüğü anlamı taşır ![]() ![]() ![]() ![]() Harçlıklarını kardeş payı yaparak birkaç gün idare ettiler ![]() Bir elmayı yarı yarıya paylaşıp yediler ![]() Kardeşler, mirastan paylarına düşeni alıp, sessizce ayrıldılar ![]() Şirketin karını hisseleri oranında paylaştılar ![]() Gerçekleşmemiş Bir Beklentiyi Dile Getiren Cümleler : Beklenti, bir olgunun sonunda gerçekleşmesi beklenen sonuç, bireyin, belli şart ve durumların alacağı biçimler veya kendisinden beklenenler konusundaki ön görüşü anlamına gelir ![]() ![]() Ankara'ya geldiğinde beni arar sanmıştım ![]() Bizi bu sefer daha sıcak karşılayacağını düşünmüştük ![]() Yıl boyunca çalışıp didindiğini görünce iyi bir okula gireceğini zannediyordum ![]() Bu işten daha çok para kazanacağımızı ummuştuk ![]() Gerçekte Var Olmayıp Öyle Sanılma Anlamı Taşıyan Cümleler : Kimi cümleler, herhangi bir olgu gerçekte var olmadığı halde, kişinin bu olgunun var olduğunu zannetmesi anlamını taşır ![]() Ben onun kardeşi değil, düşmanıydım sanki ![]() Adama bak, sanki para vermiş de karşılığını bekliyor ![]() Arkadaşı soruları çözdükçe, kendisi çözüyor gibi seviniyordu ![]() Hayıflanma - Üzülme Anlamı Taşıyan Cümleler : Hayıflanma cümleleri bir olay, durum ve kişi karşısında üzülme ya da yerinme anlamlarını taşır ![]() Kuşlar göç ediyor, ne yazık ki kış geliyor ![]() O güzelim kız, birkaç yılda çöküp yaşlandı ![]() Yüreğinin acısını, yılların izini taşıyordu yüzündeki derin çizgiler ![]() Zavallı adam, çocuklarını yetiştirebilmek için ne acılar çekti ![]() Sitem - Kızgınlık Anlamı Taşıyan Cümleler : Sözü ya da hareketleriyle, birinin, bir kimseyi kırdığını, üzdüğünü veya gücendirdiğini öfkelenmeden dile getiren cümleler sitem anlatımlı; sözü söyleyenin bir kişiye kızdığını anlatan cümlelerse kızgınlık anlamlı cümlelerdir ![]() Her hafta sonu toplanıp kıra gidersiniz de beni çağırmazsınız ![]() İnsan, kendisine bunca emeği geçen insanı bir kere de olsa arayıp sorar ![]() Dediklerimi yapma da göreyim seni! Sen kim oluyorsun da bana karşı böyle konuşuyorsun! Yapıtın Konusuna Değinen Cümleler : Bir anlatımda verilmek istenen öz, düşünce ve duygu bütününe içerik adı verilirken kimi cümleler, herhangi bir yapıtın konusuna ya da özün ne olduğuna yani içeriğine değinir ![]() Cahit Sıtkı'nın şiirlerinde genel olarak ölüm ve yalnızlık teması ele alınıyor ![]() Romanda kent insanlarının bireyci yaşamları ve bunun yarattığı bunalımlar anlatılmış ![]() Ömer Seyfettin, kimi öykülerinde çocukluk ve askerlik anılarını işliyor ![]() Ziya Osman Saba, yalın ve içten bir anlatımla yoksul yaşamlara karşı duyduğu ezikliği anlatır bu şiirinde ![]() Aşamalı Bir Durumu Bildiren Cümleler : Aşamalı bir anlam içeren cümlelerde, bir durumun gitgide ilerlemesi anlamı vardır ![]() Zavallı kadın sürekli zayıflıyor, her geçen gün biraz daha küçülüyordu ![]() Uçak önce havalandı, sonra yavaş yavaş bulutların arasında kayboldu ![]() Hastamız günden güne iyiye gidiyor ![]() Kurşun sırtından girince, asker önce dizlerinin üzerine çöktü, sonra boylu boyunca yere yığıldı ![]() Beğenme - Takdir Etme Anlamı İçeren Cümleler : Beğenme, takdir etme anlamı içeren cümleler, herhangi bir şeye yönelik beğeniyi, övgüyü dile getiren cümlelerdir ![]() Aşkolsun delikanlıya, rakibinin sırtını bir hamlede yere getirdi ![]() Her türlü rezaletin yaşandığı bu çevrede dürüst ve tertemiz bir insan olarak yetişti ![]() Eserlerinde yapaylığa kaçmadan içten ve yalın bir söyleyişle dile getirir duygularını ![]() Bozkırın ortasında açılmış sapsarı bir çiçektir bu şiirler ![]() |
![]() |
![]() |
|