![]() |
Mani Ve Mani Çeşitleri Edebiyat Dersi Konu Anlatımı İçerik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mani Ve Mani Çeşitleri Edebiyat Dersi Konu Anlatımı İçerikMANİ VE MANİ ÇEŞİTLERİ Türk halk edebiyatında yaratıcısı adsız halk sanatçıları olan dörtlük biçimindeki şiir türü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dörtlüğün anlam yükünü üçüncü ve dördüncü dizeler taşıdığı için mani söyleyen bütün ustalığını son iki dizede göstermek zorundadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Manilerin Edebiyatımızdaki Yeri: Maniler,Anonim Halk Edebiyatı’nın en tanınmış folklorik ürünlerinden birisidir ![]() ![]() Maniler her türlü hayati olayları (Aşk,gurbet,hasret,kıskançlık,kırgınlık ve tabiat vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() işlekliğini gösterir ![]() Manilerdeki aşk,sevgi,kıskançlık,hasret vb ![]() ![]() örnek: İncili,fesli yarim Bülbül kafesli yarim Aceb benim olur mu Padişah nesli yarim Yine hasret duygusunun incelikleri: Gergefte sırma mısın Bağdat’ta hurma mısın Ben burada ah ederim Sen orada duyma(z)mısın Yine,Türk kızının gelin olurken gösterdiği naz ve utangaçlık duygusunu dile getiren mısralar: Ay doğar ayazlanır Gün doğar beyazlanır O yar beni gördükçe hem güler hem nazlanır Örnekler çoğaldığında görülür ki,Türk şiirinin en eski sanatkar söyleyişi,onun ince,kıvrak zekasındaki san’at anlayışından ileri gelmektedir ![]() ![]() Bahçede iğde midir Dalları yerde midir Her gördüğün seversin Sendeki mide midir Manilerin ilk iki mısrasının serbest olması ve manaya önem verilmemesi irticalen söylenmesine bağlı olabilir ![]() ![]() ![]() ve en kısa şeklidir,dememiz mümkün olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı örneklere göz attığımızda,daha yakından tanımış oluruz ![]() Mesela Karagöz’de geçen şu türküde olduğu gibi Erzincan’dan Kemah’dan Yar gelir oynamahdan Dizde derman kalmadı Zil çalıp oynamahdan Hoy dağlar hoy dağlar Hoy dağlar karlı dağlar Sılada yarim ağlar Halk hikayelerinden Ferhat ile Şirin hikayesinde,Ferhat aşkını sazıyla şöyle dillendirir: Gözlerim yolda imiş Baktıkça Şirin dermiş Ben Şirin’i gözlerken Ferhat murada ermiş Şirin gülümseyip,şöyle karşılık verir: Ben bir yare kul olmuşum Ona yanmış,kül olmuşum Kuş dilini bilmez iken Vallah(i) bülbül olmuşum Yine Halk Hikayelerinden Kerem ile Aslı’nın birleşmeyen aşkını mizahi ve dini görüşle sembolize eden şu mani örneğinde en geniş şeklini alır ![]() Bahçelerde mormeni Verem ettin sen beni Ya sen İslam ol ahçik Ya ben olam Ermeni Mani türü,o kadar Türk’ün benliğine işlemiş ki,halk tasavvuf şiirlerine kadar tesir etmiştir ![]() ahenkli ve rakseder üslubu görmek mümkündür: Ben gönlüm alan dilber Ne sevdadur diyünüz bana Gider derler gider derler İşidüp kalmanuz tana Beni tek o Leyli mecnun Gönül benden kaçup ana Eder derler,eder derler Gider derler,gider derler Maniler,bazan da divan şairlerinin aşıkane beyitleri içine sıkıştırılmıştır ![]() Buna örnek olarak Nahifi’nin (1643-1778) şu beyiti verebilir: Göz gördü gönül sevdi seni ey yüzü mahım Kurbanın olam var mı benim bunda günahım Manide de: Saçımda siyahım var Bülbül gibi ahım var Göz gördü gönül sevdi Benim ne günahım var Bu hususta ilave edebileceğimiz söz,Ziya Gökalp’ın Türk dili sevgisini anlatan şu mısraları,mani tarzının şekil geleneğinin bir devamı sayılabilir ![]() Uydurma söz yapmayız Turan’ın bir ili var Yapma yola sapmayız Ve yalnız bir dili var Türkçeleşmiş Türkçe’dir Başka dil var diyenin Eski köke tapmayız Başka bir emeli var Görüldüğü gibi,bütün bu mısralar en sade ve pürüzsüz söyleyişin en güzel ifadeleridir ![]() Manilerin Şekil Hususiyetleri: Maniler,genel olarak 7 hecelidir ![]() ![]() ![]() ![]() mısradan az olan mani olmamakla beraber Prof ![]() Kuzey Bulgaristan’la Romanya’da yaşayan Gagavuz Türkleri’nin eserlerinde görüldüğünü söyler ![]() Anadolu halk ağızlarında çok az bir değişiklikle söylenen mani kelimesi,Kars’ta ‘’meni’’,Aydın’da ‘’mana’’,Denizli’de ‘’mana’’,Urfa’da ‘’meani’’,Kırım’da ‘’mane’’,Azerbaycan’da ‘’mahni’’,Doğu Anadolu’da ‘’baytı’’ adını alır ![]() Manileri yapı bakımından incelerken,1 ![]() ![]() a-Düz veya Tam Mani ![]() b-Yedekli veya Artık Mani ![]() c-Cinaslı veya Kesik Mani ![]() d-Karşılıklı Mani(Deyiş) ![]() e-Katar Mani’ler olmak üzere ayırabiliriz ![]() a-Düz veya Tam Mani Bu mani kafiyesine göre aaba,hece sayısını bütün mısralarda 7 ve 3 /4 veya 4/3 duraklı,dört mısradan meydana gelen kafiyeli,cinassız olan manilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A benim bahtiyarim Bahçelerde baz olur Gönülde tahtı yarim Gül açılır yaz olur Yüzünde göz izi var Ben sana gülüm demem Sana kim bahtı yarim Gülün ömrü az olur (baz:doğan) b-Yedekli veya Artık Mani: Dört mısralık Düz mani sonuna,aynı kafiyede anlamı tamamlıyan başka mısralar eklenerek (eserde 6 mısralık) yapılan manilere Yedekli veya Artık mani denir ![]() ![]() ![]() ![]() Örnekler: Bülbülün yuvasına Derdim var beller gibi Gül girer rü’yasına Söylemem eller gibi Bülbül güle aşıktır Kalbimin hüsnü var Mecnun da Leyla’sına Yıkılmış iller gibi Mecnun Leyla der iken Gözlerimden yaş akar Erişti Mevla’sına Coşmuş seller gibi c-Cinaslı veya Kesik Mani: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Cinaslı manilerde,1 ![]() ![]() ![]() Bu mani çeşidinde mana birimi beyittir ![]() ![]() ![]() Fuad Köprülü,bu tür cinaslı manilere ‘’Tuyug’’ adını verir ![]() Ayrıca bu Kesik Maniler içinde,1 ![]() ![]() Cinaslı Mani Örnekleri: Budala Bağ bana Bülbül konar bu dala Bahçe sana bağ bana Ne kadar aklım olsa Değme zincir kar itmez Yine derler budala Zülfün teli bağ bana Kara tavuk bensiz Yüz güzel Güzel ölemem sensiz Elli güzel yüz güzel Koynuna yılan girsin Nice sevmem o yari Nice yatarsın bensiz Gerdan beyaz yüz güzel Sürüne Her gün ah Koyun kuzu sürü ne Her gün aman her gün ah Çünkü çoban değilsin Sana gönül vereli Arkandaki sürü ne Etmedeyim her gün ah Ben bir körpe kuzuyum Her günah bizde imiş Al kat beni sürüne Ben sanırdım bir günah Beni böyle yandıran Elbette seni tutar Yüz üstüne sürüne Eyler isem bir gün ah d-Karşılıklı Mani(Deyiş): Bu tür maniler karşılıklı iki kişinin söyledikleri manilerdir ![]() ![]() Ağa-Adilem sen na-çarsın Adile-Ağam derim na-çarım La’l ü gevher saçarsın İnci mercan saçarım Ben Azrail olunca Sen Azrail olunca Kuzum nere kaçarsın Ben cennete kaçarım Yine bazı saz ve tekke şairlerinin söylediği mahlaslı maniler vardır ki,bunlarda şair,maninin I ![]() ![]() Hatayim hal çağında Hak gönül alçağında Bin Kabe’den yegrektir Bir gönül al çağında e-Katar Mani: Bir konu bütünlüğü içinde birbiri ardı sıra gelen manilere Katar Mani denir ![]() Bu mani çeşitlerinden başka,Karşılıklı Katar Manileri,Düğün Manileri,Saya Manileri,Şehir Manileri,Ramazan Manileri,Çağatay |
![]() |
![]() |
|