![]() |
Kalıtım İle İlgili Terimler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kalıtım İle İlgili TerimlerKalıtım İle İlgili Terimler nelerdir Kalıtım terimleri Kalıtım İle İlgili Terimleri şöyle açıklayabiliriz: -Kromozom: DNA molekülü ve proteinden oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() -Gen: Kromozomlar üzerinde bulunan kalıtım birimleridir ![]() ![]() ![]() -Alel gen: Anne ve babadan gelen kromozom çiftinin aynıbölgesinde aynı karakter üzerinde etkili olan gen çiftidir ![]() -Homolog kromozom: Biri anneden biri babadan gelen,şekil ve yapı bakımından birbirine benzeyen aynı karakterlerle ilgili genleri taşıyan kromozom çiftleridir ![]() -Baskın(dominant) gen:Alel genlerden etkisini her zaman belli eden genlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() -Çekinik(resesif) gen:Etkisini ancak dominant genin bulunmadığ zaman belli eden gendir ![]() ![]() ![]() ![]() -Melez(heterezigot):Homolog kromozomların karşılıklı blgelerinde bulunan genlerden birinin baskın birinin çekinik olma durumudur ![]() ![]() ![]() ![]() -Arı döl(homozigot):Homolog kromozomların karşılıklı bölgelerinde bulunan her iki geninde aynı olması durumudur ![]() ![]() ![]() ![]() -Fenotip:Çanlının sahip olduğu genetik yapının dışa yansıyan şeklidir ![]() -Genotip:Bir canlının dış görünüşünün ortaya çıkmasını sağlayan genlerin toplamına denir ![]() |
![]() |
![]() |
|