Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ile, ilgili, kalıtım, terimler

Kalıtım İle İlgili Terimler

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kalıtım İle İlgili Terimler

Kalıtım İle İlgili Terimler nelerdir
Kalıtım terimleri

Kalıtım İle İlgili Terimleri şöyle açıklayabiliriz:

-Kromozom: DNA molekülü ve proteinden oluşurÜzerinde kalıtım birimi olan genler vardırİnsanların vücut hücrelerinde 46 kromozom bulunurÜreme hücrelerinde ise 23 kromozom bulunur

-Gen: Kromozomlar üzerinde bulunan kalıtım birimleridirHer organizmada kendine özgü çeşit ve sayıda bulunurNesiller boyu aktarılır

-Alel gen: Anne ve babadan gelen kromozom çiftinin aynıbölgesinde aynı karakter üzerinde etkili olan gen çiftidir

-Homolog kromozom: Biri anneden biri babadan gelen,şekil ve yapı bakımından birbirine benzeyen aynı karakterlerle ilgili genleri taşıyan kromozom çiftleridir

-Baskın(dominant) gen:Alel genlerden etkisini her zaman belli eden genlerdir(A,B, ile gösterilir)

-Çekinik(resesif) gen:Etkisini ancak dominant genin bulunmadığ zaman belli eden gendir(a,b, ile gösterilir)

-Melez(heterezigot):Homolog kromozomların karşılıklı blgelerinde bulunan genlerden birinin baskın birinin çekinik olma durumudur(Aa, gibi)

-Arı döl(homozigot):Homolog kromozomların karşılıklı bölgelerinde bulunan her iki geninde aynı olması durumudur(AA,aa, gibi)

-Fenotip:Çanlının sahip olduğu genetik yapının dışa yansıyan şeklidir

-Genotip:Bir canlının dış görünüşünün ortaya çıkmasını sağlayan genlerin toplamına denir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com