Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakteriler, enterica, salmonella

Bakteriler - Salmonella Enterica

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakteriler - Salmonella Enterica



Salmonella enterica çubuk şekilli, kamçılı, Gram-negatif bir bakteridir ve Salmonella cinsinin bir üyesidir

Serovarları

S enterica 'nın olağanüstü çok sayıda serovarları veya suşları mevcuttur? 2000'den fazlası betimlenmiştir Salmonella enterica Serovar Typhi (tarihsel olarak S typhi adıyla tür seviyesine yükseltilmiştir) tifonun hastalık etmenidir Typhimurium gibi diğer serovarları (S typhimurium olarak da bilinir) salmonellozis olarak bilinen bir insan gastroenterit tipine neden olabilir
Typhi and Typhimurium LT2 serovarlarının genom dizinleri belirlenmiştir Ayrıca, Typhimurium LT2'nin proteomunun farklı çevresel şartlardaki değişiminin analizi de yapılmıştır

Salmonella Typhi

Salmonella typhi (evvelden Salmonella choleraesuis olarak bilinen) Salmonella enterica'nın bir serovarıdır ve tifonun nedenidir Organizma dışkı yoluyla (fekal-oral yolla) iletilir ? İnsanlarda dışkı yoluyla atılır ve kirli su, gıda veya dokunma yoluyla bulaşır
Salmonella typhi üç ana antijenik faktöre sahiptir: O, veya somatik antijen; Vi, veya kapsül antijeni; ve H, veya kamçı (flagella) antijeni



Salmonella Typhimurium (kırmızı hücreler) türü bakteriler insan dokusu kültürüne saldırırken

Epidemiyoloji

Çoğu salmonellozis vakası S enterica tarafından enfekte olmuş gıdalardan kanaklanır Büyükbaş ve kümes hayvanları sıkça bu bakteri tarafından enfekte olurlar, ama ev kedileri ve evcil hamsterlerin de insan enfeksiyonlarının kaynağı olduğu gösterilmiştir Elektrikli süpürge torbalarının incelenmesinde ev ortamının da bakteri için bir rezervuar olabileceğini görülmüştür; ancak bunun olasılığı ev halkından birinin bir enfeksiyon kaynağıyla teması halinde söz konusudur, örneğin birisi hayvancılıkla uğraşıyorsa veya veterinerlikte çalışıyorsa
Kümes hayvanlarının yumurtalarında Salmonella enterica bulunabilir, ama çoğu yumurta enfekte değildir Başta yumurtanın beyazında bulunan bakteri, yumurta oda sıcaklığında beklerse yumurta sarısının zarını parçalayıp sarı kısma da geçebilir Soğutma veya dondurma bakteriyi öldürmese de çoğalmasını iyice yavaşlatır veya tamamen durdurur Gıda sanayisinde çiğ yumurta kullanılarak hazırlanan ürünlerde (dondurma gibi) pastörizasyon veya radyasyon kullanılarak Salmonella öldürülür Evde çiğ yumurta ile hazırlanan mayonez, pasta veya kurabiye gibi gıdalar kullanılmadan pişirilmezlerse Salmonella'nın yayılmasına neden olabilirler


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.