|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
gelişim, resim, tarihçesiölçülendirme, tarihsel, teknik, tolerans, toleransın, ölçme |
![]() |
Teknik Resim, Ölçme Ve Tolerans Tarihçesi-Ölçülendirme Ve Toleransın Tarihsel Gelişim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Teknik Resim, Ölçme Ve Tolerans Tarihçesi-Ölçülendirme Ve Toleransın Tarihsel GelişimTEKNİK RESİM, ÖLÇME VE TOLERANS TARİHÇESİ Tasarım Hizmetleri - TAI Ölçülendirme ve Toleransın Tarihsel Gelişimi Kullandığımız ürünleri ölçülendirme gereksinimi Milattan önce (M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarihsel gelişim içinde ölçüm toplum içinde kullanımını sürdürmesine karşın ölçüye uygulanan tolerans uygulamalarda görülmez ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 1 ![]() ![]() ![]() Şekil 2 : Leanardo Da Vinci’ nin Dişli Aktarım Teknik Resimleri ![]() Leanardo Da Vinci'nin Teknik Resimlerde Neden Ölçülendirme ve Tolerans Göremiyoruz? Şekil 1 ve 2'ye göre teknik resimlerde ölçü ve tolerans gösterilmemesinin farklı nedenleri olabilir ![]() - Teknoloji tanımının temellerinin atıldığı dönemde yapılan her teknik resim yeni bir icad (-taslak tasarım) olabilir ![]() - Ürünün gerçek ölçüsel boyutları tecrübe, gözlem ve deneme-yanılmayla yapılan imalat sonucunda ortaya çıkmıştır ![]() - O dönemde seri üretim ihtiyacının olmaması teknik resmin tanımını gereksiz kılmıştır ![]() Zanaatkar Teknik resimlerde ölçü ve tolerans olmaması, ürünü imal eden sınıf olarak 'Zanaatkar' tanımını ortaya çıkarmıştır ![]() ![]() Parçaların Birbirine Göre İmalatı Zanaatkarlığın en önemli özelliği parçayı parçaya göre imal etme veya revizyonla birbirine uydurma becerisidir ![]() ![]() Bugünkü yapıda sanayi çarşılarında iş yapan ustaların (-zanaatkar) yüksek maliyetli parça değişimi yerine, parçaları ufak tefek revizyonlarla tamir etme veya düşük işçilikle tekrar yapma düşüncesi hala geçerli metot olarak karşımıza çıkmaktadır ![]() ![]() Seri Üretim Zaman içindeki değişimlerle artan tüketim seri üretim düşüncesini oluşturmuştur ![]() ![]() Seri Üretim ve Ölçü Tanımı Seri üretimde aynı parça farklı zamanlarda, farklı kişilerle, farklı tezgahlarda üretilebilir olması parçanın tanımlama ihtiyacını ölçülendirilmiş teknik resim olarak ortaya çıkarmıştır ![]() Ölçülendirilmiş teknik resim oluşumu aynı zamanda toplumsal değişmeleri de beraberinde getirmiş, zanaatkar sınıfın yerini işçi sınıfı almaya başlamıştır ![]() ![]() Seri üretimde Tolerans Gereksinimi 1900 lü yıllarla seri üretimle birlikte ürünlerdeki parçaların değiştirebilir olma gereksinimi de artırmıştır ![]() ![]() Değiştirebilirlik özelliği ürünlerin imalat tolerans kavramının da başlangıç noktası olmuştur ![]() ![]() - Ölçülemeyen hassaslık (precision) - Ölçülebilen sapma miktarı (accuracy) dır ![]() ÇOKLU ÜRETİM veya ÜRETİM (ZANAATKAR) ÜRÜNE SERİ ÜRETİM (İŞÇİ SINIFI) ÖLÇÜ GEREKSİNİMİ SERİ ÜRETİM (ÖLÇÜLENDİRME) TOLERANS ÜRÜNÜN PARÇALARININ DEĞİŞTİREBİLİRLİK ÖZELLİĞİ UYGULAMASI Ölçülemeyen Hassaslık (precision) Seri üretimi uygulayacak tezgah çeşitliliğininin az, hız ve yeteneklerinin sınırlı olması üretim ihtiyacını ve parçaların değiştirebilir özelliğini sağlamak için Şekil 3’deki ilk nesil üretim tezgahlarına ilaveten mastar aparatı kavramını geliştirmiştir ![]() Torna-Pratt & Whitney Circa (1865) Panç tezgahı-James Nasmyth (1840) Vargel-Circa (1851) Silindir frezeleme tezgahı-John Wilkerson (1775) Şekil 3 : Kas gücünden mekanik güce geçiş tezgahları (yıl: ~1850) Mastar Aparatı Şekil 4’de gösterilen mastar aparatlı üretim biçimiyle kapak delikleri ortak bir referans oluşturan mastar aparatına koordine edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 4 : Mastar Aparatıyla kapak ve kapak yuvası delme sistemi (yıl:1940-1950) Sekil 5 : Mastar aparatı- parça tolerans ilişkisi Ölçülemeyen hassaslık (precision) tanımı (yıl:1940-1950) Mastar aparat kavramı uçak imalatında geçerliliğini koruyan bir üretim şekli olarak günümüzde de örneklerini sürdürmektedir ![]() Ölçülebilen Sapma Miktarı (-accuracy) Ürün özelliklerinin gelişmesi, imalat alanlarının farklı ortamlara (fabrikalar-yan sanayi, farklı ülkeler) taşınması, Şekil 6’da görülen yarı otomatik seri üretim tezgahların, ölçme cihazlarının gelişmesi, üründeki parça değiştirebilirlik ihtiyacının büyümesi ve maliyetin önem kazanması ölçülemeyen hassaslıktan da (precision) gerektiği kadar tolerans (ölçülebilen sapma miktarı (-accuracy)) düşüncesinin oluşmasını sağlamıştır (bakınız Şekil 7 ve 8) ![]() ![]() Ölçülebilen sapma miktarının fiziksel anlamı Şekil 7 ve 8’de açıklanmıştır ![]() ![]() Torna Çift kafalı Freze Matkap Yatay freze Şekil 6 : 2 ![]() Şekil 7 : Konum toleransı verilmiş delik (yıl: 1994) Şekil 8 : Şekil 7 de verilen toleransın, delik yerleşiminin 0 ![]() ![]() ![]() Teknik Resim Standartları Tarihçesi Ölçülendirme ve tolerans tanımların gelişmeyle birlikte ürünün tanımlanma kurallarının oluşturulması gerekliliğinin ilk örneğini 1911 yılında ilk basımı yapılan Charles J ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 9 : French ve Vierck’in Mühendislik Çizimi 10 ![]() (ASA) ne göre teknik resimdeki en çok malzeme durumu, paralellik ve tolerans gösterim örnekleri (yıl:1966) Konum Toleransı 1930 yılında Stanley Parker, ilk defa konum tolerans teorisini Kraliyet Torpido fabrikasında gerçekleştirmiştir ![]() ![]() Şekil 10 : Konum tolerans gösterimi (yıl:1994) EnCok Malzeme durumu 1940’da basılan Chevrolet Teknik ressam el kitabı dönemin toleranslarla ilgili en fazla bilgiyi ihtiva eden bir dökümandı ![]() ![]() Şekil 11 : Teknik resimde En çok Malzeme Koşulu uygulama örneği (yıl:1995’de yapılan teknik resim) Tolerans Sembolleri Ölçülendirme ve toleranslarla ilgili ilk Amerikan Askeri Standardı 1949 yılında yayınlanmıştır (MIL STD-8) ve 1953 yılındaki revizyonunda (MIL STD-8A) toleranslar için sembol tanımına geçilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 12 : Tolerans Sembolleri Günümüzde Teknik Resim ![]() Yakın bir dönem öncesine kadar teknik resim, parçanın tasarım ve imalat bilgilerinin her ikisini de tanımlamaktaydı ![]() ![]() ![]() - Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) - Teknik resim (DRAWING) olarak tanımlanmaktadır ![]() Şekil 13 : CAD Modeli (yıl: 2003) Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) CAD genel olarak ürünün mukavemet, imal edilebilirlik ve montaj ilişkileri tanımlamalarının oluşturulduğu modül olarak tanımlanabilir ![]() ![]() ![]() Teknik Resim Teknik resim, tasarlanan ürünün imalatı için gerekli iletişiminin şekilsel ve ölçüsel dökümantasyonu olarak tanımlanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 14 : Teknik resim tanımı ve imalat notları (yıl :2003) Dünya üzerinde teknolojiyi üreten firmalar ürün verilerini elektronik ortamda ( teknik resim yapılmadan üretim) bilgisayardan üretim tezgahlarına aktararak üretim yapma çalışmaları sürmesine karşın Tablo 1’de açıklanan imalat tanımlama farklılıklarının standart haline getirilememesi teknik resim tanımını günümüzde de geçerli kılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Teknik Resim Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD ) 50 ± 0 ![]() 43 ![]() ![]() CAD ortamında ölçülebilir ![]() ![]() CAD ortamında tolerans tanımı yoktur ![]() ![]() 1 ![]() CAD ortamında yüzey kalitesi tanımı yoktur Æ15H7 CAD ortamında H7 tolerans tanımı yoktur Ø25 R10, R2 3 33 CAD ortamında hatalı ölçüm yapılabilir (R2, 33) CAD ortamında ölçme işlemi uzun sürebilir (Ø25, R10, R23, 3, 33) 0 ![]() 10x0 ![]() Bu ölçüler bilindiği taktirde CAD ortamında belirlenebilir, aksi taktirde CAD ortamında görmek zordur, hatalı ölçüm yapılabilir Bakınız şekil 13 ![]() 1 ![]() CAD ortamında ölçme işlemi uzun sürebilir İmalat notları CAD ortamında imalat not tanımı yoktur ![]() ![]() Tablo 1 : Teknik resim ve CAD model tanımlamaları Anahtar Ölçü (Key Value) Ölçülendirme ve toleransla sistematik yapıya kavuşan imalat, günümüzde tolerans değişimini de kontrol altına almayı amaçlayan 'anahtar ölçü' metodu geliştirilmiştir ![]() Bu metotla kiritik ölçülere anahtar ölçü (key value) verilerek üretilen parçaların tolerans farklılıkları birbirleriyle karşılaştırılır ![]() Şekil 11 ve 16’da profil toleransına verilen anahtar ölçü değeri parçanın tolerans limitlerini ±0 ![]() ![]() ![]() ![]() Anahtar ölçümle toleranslar farklılıkları yaratan sebeplerin bazılarını örneklemek istersek; - Parçayı kesen çakı aşınması toleransı limitlere taşımış olabilir ![]() - Gece gündüz ısı farklılıkları parçaların toleranslarını artı ve eksi yönde etkilemektedir ![]() - Farklı tezgahlardaki üretim ve kesme hızlarında değişiklik tolerans değişikliği yapabilir ![]() - Vardiya değişikliği-operatör kalitesi - Soğutma suyunun kalitesi - Parçanın üretimi ve ölçümü arasındaki ısı farkları gibi genel sonuçlara çıkabilir ![]() ![]() Anahtar ölçü metoduyla amaç üretilen parçaların toleransın içinde olması yanında tolerans değişmelerinin de mümkün olan en dar tolerans aralığı içinde olmasını sağlayıp imalat standardizasyonunu da sağlamaktır ![]() Şekil 15 : Seri üretim parça tolerans dağılımı (Anahtar ölçüm değerlerin dağılımı ) Şekil 16 : Teknik resimde anahtar ölçü (KEY) gösterimi Şekil 11 den alınmıştır ![]() SONUÇ Sosyal, kültürel, ekonomik etkilerle ürüne olan talebin artması imalat düşüncesinin 3 aşamaya - Parçaların birbirine göre, - Parçaların ölçülemeyen hassaslıkta, - Parçaların ölçülebilen sapma miktarı ölçüsüne göre gelişme gösterdiğini belirtmiştik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lütfen Emeğe SAygı Yorum LArınızı EsirGemeYin |
![]() |
![]() |
|