|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
eğitiminin, hakkında, içerik, kaynak, mühendisi, mühendisliği, tarihçesikaynak, türkiyede |
![]() |
Türkiye'de Kaynak Mühendisi Eğitiminin Tarihçesi-Kaynak Mühendisliği Hakkında İçerik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'de Kaynak Mühendisi Eğitiminin Tarihçesi-Kaynak Mühendisliği Hakkında İçerik![]() Türkiye'de Devlet Demir Yollarının 1937'de bağımsız bir Kaynak Merkezi kurmasına ek olarak, 1953 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Malzemesi ve İmal Usulleri Enstitüsü kurulmuştur ![]() ve bu programda, DVS (Deutshe Verband für Schweisstechnik : Alman Kaynak Tekniği Cemiyetinin programı esas alınmıştır ![]() sürdürmüş ve yüksek öğretimde yapılan değişiklikler sonucu kapanmıştır ![]() 1956 yılından 1987 yılına kadar, Milletlerarası Kaynak Enstitüsünde Türkiye'yi temsil etmiştir ![]() Şu anda ülkemizde kaynakçı yetiştiren bu gibi ayrı ve bağımsız enstitüler yoktur ![]() kademesinde Kaynak Tekniği derslerini öğretim planına alan ilk fakülte, İTÜ Makina Fakültesidir ![]() Bu fakültede 1951 yılından bu yana kaynak dersleri öğretim planında bulunmaktadır ![]() Türkiye'de Kaynak Tekniği ile ilgili olarak 'Türk Kaynak Cemiyeti" 1957'de kurulmuş ve çalışmalarını 1980 yılına kadar sürdürdükten sonra kapatılmıştır ![]() bir girişimle, Kaynak Cemiyetinin yeniden kurulmasına başlanmış ve 1991 yılı Kasım ayında Prof ![]() ![]() 1986 yılında TMMOB Metalürji Mühendisleri Odası ile Alman Tahribatsız Muayene Cemiyeti (DGZfP) ortaklaşa olarak kaynak dikişlerinin tahribatsız muayenesi konusunda, çeşitli seviyelerde kurslar düzenlemiş ve katılımcılara sertifika vermiştir ![]() 1988 ylında TMMOB Makina Mühendisleri Odasının, Prof ![]() 1173'e göre yaptıkları ve 3 ay süreli Kaynak Mühendisliği kursuna, çeşitli resmi ve özel kuruluşlardan mühendisler katılmış ve "Kaynak Uzman Mühendisi" sertifikası almıştır ![]() kurs 1991 yılında tekrarlanmıştır ![]() Bundan başka, 1989 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi bünyesinde bir Kaynak Araştırma ve Tahribatsız Muayene Merkezi kurulmuştur ![]() (Schweisstechische Lehr-und Versuchanstalt: Kaynak Tekniği Öğretim ve Araştırma Kurumu) ve BAM (Bundesanstalt Material Forschung und Prüfung:Federal Malzeme Araştırma ve Muayene Kurumu) ile birlikte bir kaynak mühendisliği kursu düzenlemiştir ![]() 1991 -1992 eğitim-öğretim yılından itibaren, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı bünyesinde, bir Kaynak Mühendisliği Lisansüstü Programı açılmıştır ![]() programdaki eğitim, üç yarıyıl sürmekte, ilk iki yarıyılda, Tablo 1 'de verilen dersler okutulmakta, üçüncü yarıyılda ise, kaynak bilim ve teknolojisi ile ilgili bir teorik ve/veya pratik çalışma yaptırılmaktadır ![]() DVS'nin lisansüstü kaynak eğtimi için hazırlamış olduğj 1173 no ![]() alınmıştır ![]() ![]() ![]() Tablo 1 ![]() |
![]() |
![]() |
|