![]() |
Toprağın Faydaları Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Toprağın Faydaları Nelerdir?Toprağın faydaları hakkında bilgi Toprağın faydaları nedir Toprak ve yararları A ![]() B ![]() a) Toprak Yapısı: Taşlı, çakıllı, iri ve ince taneli, moloz kırıntılı ve masif olarak tanımlanır ![]() ![]() b) Toprak Dokusu: Topraktaki değişik boyutlardaki partiküllerin göreceli oranı yada mineral partikül boyutlarının ölçümüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c) Kütle yoğunluğu ve gözeneklilik: Birim kütle hacminin kuru kütle ağırlığıdır ![]() ![]() ![]() d) Toprak Rengi: Kolaylıkla tanınabilen bir özellik olup kimyasal ve biyolojik özelliklerle de ilişkilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() C ![]() a) Toprak reaksiyon derecesi: Toprağın asitlik ve bazlık derecesini temsil eder ![]() ![]() ![]() PH değeri: 0-7 ( Max-Min asitlik derecesi ) PH değeri:7 nötr PH değeri:7-14 (Min-Max bazlık veya alkali derecesi ) Düşük pH değeri asitlik, yüksek PH değeri ise bazlık şiddetini gösterir ![]() ![]() Toprak solüsyonunun pH değeri ile topraktaki emre amade besin elementleri arasında bir ilişki vardır ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() Dolaylı etki daha önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Elektriksel iletkenlik: Kurak ve yarı kurak iklime sahip bölgelerde toprak tuzluluğu büyük bir problemdir ![]() ![]() ![]() Elektriksel iletkenlik, elektriksel direncin karşılığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c) Besin element konsantrasyonu: Bitki büyümesinde 16 mineral elementin gerekli olduğu kabul edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİTKİ BESİN MADDELERİ ARASINDAKİ ETKİLEŞİM Ana besin maddelerinin etkileşimdeki rolü Ana elementler aşırı düzeyde mevcutsa Aşağıdaki iz elementlerin bitki tarafından kullanılabilirliği azalır Kalsiyum Bor, Demir, Mağnezyum Potasyum Mağnezyum Fosfor Çinko Azot Bakır Bakır(Bağcılık yapılan topraklarda) Demir ÇİNKO BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Birçok enzim sisteminde düzenleyici rol oynaması nedeniyle, alınması gereklidir ![]() Nükleik asid sentezi için alınması gereklidir ![]() Klorofil ve karbonhidrat üretimi için gereklidir ![]() Auxin isimli bitki hormonu metabolizması için alınması gereklidir ![]() NOKSANLIK BELİRTİLERİ Bitkide bodurlaşma Özellikle mısırda, orta damara paralel açık renkli şeritler Rozet teşekkülü (meyve ağaçlarında) Küçük yaprak teşekkülü Genç yapraklarda kloroz ÇİNKO NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER Organik maddesi düşük ve yüksek topraklar Yüksek pH?lı topraklar Fosforca zengin topraklar veya Fosforla aşırı gübrelenen topraklar Soğuk ? rutubetli şartlar ÇİNKO NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER Hububat, Şekerpancarı, Mısır, Keten, Taze fasülye, Meyveler, Narenciye, Bağ , Patates, Pamuk ![]() DEMİR BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Klorofil teşşekkülü için elzemdir Fotosentez için elzemdir Protein teşekkülü için elzemdir ![]() NOKSANLIK BELİRTİLERİ Genç yapraklarda kloroz (sararma) DEMİR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER Yüksek pH?lı topraklar Kalkerli, kireçli topraklar Toprakta bulunan aşırı oranda Bakır Drenajı zayıf topraklar DEMİR NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER Bağ, Meyveler, Domates, Çilek, Pamuk MOLİBDEN BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Azot metabolizması için lüzumludur Klorofil teşekkülü için lüzumludur Demir ve Fosfor metabolizmasında görev yapar NOKSANLIK BELİRTİLERİ Bitki büyümesinde azalma (Azot noksanlığı belirtileri gibi) Yaprak yüzeyinde azalma (Karnabaharda kamçılaşma) MOLİBDEN NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER Düşük pH?lı topraklar (Asit karakterli topraklar) Organik maddece zayıf topraklar MOLİBDEN NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER Baklagiller (Bezelye, Fasulye, Soya, Bakla vs ![]() Kolza, Karnabahar, Lahana vs ![]() BOR BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Meristem dokusunun büyümesini sağlar ![]() Karbonhidrat metabolizmasında görev yapar ![]() Nükleik Asid sentezi için gereklidir ![]() Polen tozunun dişicik üzerinde filizlenmesinde yardımcı olur ![]() NOKSANLIK BELİRTİLERİ Yapraklarda bükülme ve yaprak yapısında değişim ![]() Büyüme noktalarında ölüm Çatlama, bozulma ve çürüme Döllenmede zayıflama ve meyve tutumunda azalma BOR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER Yüksek pH?lı topraklar Kumlu topraklar Aşırı düzeyde Azot veya Kalsiyum?un mevcudiyeti Soğuk, nemli hava ve kurak geçen dönem BOR NOKSANLIĞINA BİTKİLER Ayçiçeği, Şekerpancarı, Kolza, Çilek, Sebzeler, Yonca, Bağ, Meyveler, Pamuk MANGANEZ BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Çeşitli enzimlerin çalışmasında katalizör görevi yapar ![]() Azot indirgenmesinde rol oynar ![]() Fotosentez için lüzumludur ![]() Protein sentezinde gereklidir ![]() NOKSANLIK BELİRTİLERİ Genç yapraklarda damar aralarında sararma Hububatta açık renkli şeritler ve kahverengi benekler Hububatta sarkma Şekerpancarında yukarıya doğru büyüme isteği ve üç köşeli yapraklar MANGANEZ NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER Aşırı organik veya kumlu topraklar Yüksek pH Soğuk-rutubetli dönemler Kabarık topraklar MANGANEZ NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER Hububat (özellikle arpa ve Yulaf) Şekerpancarı, Patates, Bağ, Meyve MAGNEZYUM BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Klorofil molekülünde yer alır ve fotosentezde aktif görev yapar ![]() Fosfor ve Azot metabolizmasında görev yapar ![]() Protein sentezinde görev yapar ![]() Suyun bitki bünyesine alınmasında görev yapar ![]() NOKSANLIK BELİRTİLERİ Damar aralarında kloroz (sararma) Bitki büyümesinde yavaşlama (Bu belirtiler önce yaşlı yapraklarda görülür ![]() MAĞNEZYUM NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER Kumlu veya asitli topraklar Potasyumca zengin topraklar veya Potasyumla aşırı gübrelenen topraklar Soğuk, rutubetli dönemler ![]() MAĞNEZYUM NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER Bağ, Meyveler, Narenciye, Şekerpancarı, Patates, Hububat, Kolza, Domates, soğan, Havuç BAKIR BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Birçok enzim faaliyetinde görev yapar Fotosentezin düzenli olması için elzemdir ![]() Hücre duvarlarında lignin teşekkülünde görev yara ![]() Hububatta dane oluşmasında görev yarar ![]() NOKSANLIK BELİRTİLERİ Yapraklarda helezonlaşma (özellikle hububatta son yaprakta) Yaprak uçlarında kloroz (sararma) Bitkide bodurlaşma Hububat başaklarında yetersiz dolum ![]() BAKIR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER Aşırı organik, kireçli veya kumlu topraklar Tarıma elverişli duruma getirilen, ıslah edilen araziler Azotlu gübrelerle yapılan aşırı uygulama BAKIR NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER Hububat, Soğan, Mısır, Baklagiller ![]() KALSİYUM BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Hücre bölünmesi ve uzamasında görev yapar ![]() ![]() NOKSANLIK BELİRTİLERİ Meyvelerde etki kısımda acı benek denilen lekelerin oluşması (özellikle elmada) Meyve sertliğinin kaybolması Mantarlaşmış meyveler Meyvenin depolanma ömrünün azalması Domates ve biberde çiçek sonu çürüklüğü KALSİYUM NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER Aşırı Azot uygulanması (aşırı köklenmeye yol açar) Sıcak ? Kuru mevsim Aşırı Potasyum seviyesi İri boyutlu meyveler KALSİYUM NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER Meyve ağaçları (Elma, Armut, Şeftali, Kiraz gibi) Domates, Biber, Hıyar, Marul, Çilek, Kavun FOSFOR BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Enerji transfer eder ![]() Nucleic Asid teşekkülünde görev yapar ![]() Protein sentezine yardımcı olur ![]() Hücre zarı bileşimine girer ![]() NOKSANLIK BELİRTİLERİ Büyüme azalır ![]() Yapraklar koyu yeşil teşekkül eder ![]() Hububatta kardeşlenme azalır ![]() Yaprak kenarları kırmızı veya yeşil renk alır, daha yaşlı yapraklarda doku ölümü görülür ![]() Meyve kalitesi ve depolama ömrü azalır ![]() FOSFOR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER Toprakta organik madde yetersizliği Asit topraklar Soğuk ve rutubetli şartlar FOSFOR NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER Mısır, Kışlık buğday (ilkbaharda), Pamuk, Meyve ağaçları ve üzümsü meyveler ![]() III ![]() Toprak flora ve faunası, doğal ekosistemin sürdürülebilmesi için makro ve mikro besinler kadar gereklidir ![]() ![]() ![]() IV ![]() Toprağı oluşturan mineraller iki grupta sınıflandırılır ![]() a) Çatısal Mineraller : Toprağın ana bileşenini teşkil eden birincil minerallerdir ![]() ![]() b) Kil Mineralleri ve şekilsiz ince taneli bileşenler: Toprağın kil fragsiyonunda bulunan şekilsiz-ince taneli minerallerdir ![]() ![]() Fazla aşınmış topraklarda ise gibbsite ve hydrous ironoxide killer ağırlıktadır ![]() B ![]() Toprak kondisyonlayıcılar, bitki büyümesi ve gelişimini arttırmak için doğrudan toprak yüzeyine serpilerek yada toprak işlenirken karıştırılarak uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkilerin gelişimi ve optimum biyolojik etkinliği için dört ana faktör gereklidir ![]() 1-Uygun hava ve toprak sıcaklığı, 2-Optimum emre amade toprak suyu ve havası 3-Yeşil bitkilerin fotosentez yapabilmesi için enerji kaynağı olarak ışık, 4-Bitkilerin beslenmesi için ihtiyaç duyduğu besin elementlerinin toprakta alınabilecek uygunlukta ve oranda bulunması ![]() Toprak kondisyonlayıcılar, toprak verimliliği ve üretim artışı açısından öncelikle verimlilik yöntemi sağlamak, tuzluluk oranı tamponlamak, toprak PH değerini düzenlemek ( bazik topraklarda şaşırtıcı etki gösterir ![]() ![]() LEONARDİT (ORGANİK HUMAT) TOPRAK KONDİSYONLAYICILAR 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() Bitki besin elementlerinden mikrobesinler, enzim moleküllerinin baskın oranda bileşenleriyken makrobesinler genellikle proteinler ve nükleik asitler gibi bitkilerde bulunan organik bileşenlerin bileşenleridir ![]() Bitki besin maddeleri fiziksel ve kimyasal davranışlarına göre sınıflandırılırlar ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Leonardit (Organik Humat ) bünyesindeki düşük molekül ağırlıklı hümik maddeler (fulvat) bitkilerin metabolik işlemlerini etkileyen kimyasal reaksiyonlarla ilişkiliyken yüksek molekül ağırlıklı hümik maddeler ( humat ) toprağın fiziksel karakterlerini değiştirir ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() AUXINS; doğal bitki hormonlarıdır ![]() ![]() ![]() 6 ![]() enzim etkisi gösterir ![]() ![]() üzerinde direk ve pozitif etkisi olduğu kabul edilir ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Topraktaki mikroorganizmalar bitki yaşamını ve gelişimini etkileyen vitaminleri üretir ![]() ![]() Toprak bakterileri tarafından üretilen antibiyotikler güvenli ve dengeli bir mikrobiyal popülasyon sağlanmasında önemli bir rol üstlenirler ![]() ![]() ![]() ![]() Leonardit (Organik Humat ) toprak kondisyonlayıcının yararları şunlardır: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|