Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kullanımı, toprak, ülkemizde

Ülkemizde Toprak Kullanımı

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ülkemizde Toprak Kullanımı

Türkiyede arazi kullanımı
Türkiyede toprak dağılımı
ülkemizde toprak kullanımı

Ülkemizin son derce yüksek ve engebeli yapıda olması var olan arazilerden istenilen ölçüde yararlanılmasını engelemiştir2/3 dağlık olan ülkemizde planlı bir arazi kullanımı yoktur

1Ekili dikili alanlar;Bu alanlar sebze bahçeleri,bağlar,tarlalar,meyvelikler,zeytinlikl er ve nads alanlarından oluşmaktadır1950yıllından sonra makineleşme çayır ve meralık alanlar ile orman alanlarının bir bölümünün sökülerek tarım arazisine dönüştürülmesine neden olmuşturNadas alanları ise sulamanın gelişmesine bağlı olarak hızla azalmıştır Tarım arazileri içinde en geniş ekim alanı tahıllara ayrılmıştırBunda iklimin ve sulama koşullarının önemli payı vardır

2Çayır ve otlak alanları;hayvancılık açısından önemlidirbüyük bölümü traktörle sökülerek tarım arazisi yapılmıştırÇayır ve otlaklar Doğu,İç, Güneydoğu anadolu bölgelerinde daha geniş yer kaplar

Bölge yüzölçümlerine göre ekili dikili alanların oranı şöyledir

1Marmara (%30)
2-İç Anadolu(%27)
3-Ege (%24)
4-Güneydoğu (%?20)
5-Akdeniz (%18)
6-Karadeniz (%16)
7-Doğu Anadolu (10)

Delta ovaları genelde tarımsal amaçla kullanılırMarmara bölgesinin İzmit ile boğaz arası sanayi ve yerleşme alanı olmuştur
Dağlık alanlar turizm ve madencilik alanları olarak kullanılmaktadırSahildeki birçok alan turizm yerleşme alnına dönüşmüştür
Platolar hayvancılık ve tahıl tarımı amacıyla kullanılır
Türkiye toprak dağılışı
% Kullanım şekli
%26 Orman
%32 Çayır ve meralar
%36 Ekili dikili alan
%6 Diğer

% ekilen arazinin dağılışı
%10 nadas
%30 dikili
%60 Ekili alanlar

Tarımı yapılan ürünlerin kendi içinde dağılışı
%
%56 Tahıl
%23 Sanayi bitkileri
%21 Sebzeler, Baklagiller

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com