Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
artışı, dünyada, nüfus

Dünyada Nüfus Artışı

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dünyada Nüfus Artışı

Nüfus Artışının Olumsuz Etkileri
Nüfus Artışının Olumlu Etkileri

Bir ülkede nüfus artmasında; doğumların ölümlerden fazla olması ve dış göçler etkilidir Türkiye nüfusunun artmasında en fazla doğum oranlarının yüksekliği etkilidir Ayrıca sağlık hizmetlerindeki gelişmeler, çocuk ölümlerinin azalması, beslenme şartlarının iyileşmesi ve ortalama insan ömrünün uzaması gösterilebilir

Türkiye?de en az nüfus artışı 1940-45 yıllarında olmuştur(%010,59) Sebebi ikinci dünya savaşından dolayı genç nüfusun askerde olması(seferberlik durumu) ve kıtlıktır En fazla nüfus artışı 1955-60 yılları arasında olmuştur (%o 28,58) Savaşların bitmesi, sağlık hizmetlerindeki gelişmeler gösterilebilir

Hızlı Nüfus Artışının Olumsuz Etkileri

Tüketim artar İhracat azalır veya ithalat artar

Demoğrafik ( Nüfusa yapılan yatırım-yol su ,elektrik, konut, hastane, okul gibi) yatırımlar artar

Tasarruflar azalır

Kalkınma hızı yavaşlar

Kişi başına düşen milli gelir azalır

Konut sıkıntısı olur Sonuçta gecekondulaşma olur

İşsizlik artar İç ve dış göçler artar

Tarım alanlarının amaç dışı kullanımı artar

Çevre sorunları artar

Bir ülkede milli gelir sürekli olarak artmasına rağmen ,kişi başına düşen gelir aynı şekilde artmıyorsa , o ülkede nüfus artış hızı fazladır

Bir ülkede çalışan nüfusun yaş ortalaması düşük ise , o ülkede doğum oranı yüksektir (nüfus artış hızı fazladır)

Bir yerde nüfusun artması ile iş imkanları arasında bir paralellik varsa , orada nüfus artışında dış göçler etkilidir

Hızlı Nüfus Artışının Olumlu Etkileri

Mal ve hizmetlere talep artar

Ekonomide çeşitlilik artar

Ülke savunmasına katkısı olur

İşçi ücretleri düşer Dolayısıyla üretim maliyeti azalır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com