![]() |
Anne Sütü Nasıl Muhafaza Edilir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anne Sütü Nasıl Muhafaza EdilirAnne Sütü Nasıl Muhafaza Edilir Anne Sütünü Saklama Koşulları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Saklanır? Yakın zamanda yapılan çalışmalarda, anne sütünün buzdolabı veya derin dondurucuda saklanması ile besin değerini kaybetmeden korunabildiği ortaya çıkmıştır ![]() Yapılan çalışmalar, anne sütünün bakteri üremesine dirençli olduğunu ve oda ısısında 10 saate kadar özelliklerinden bir şey kaybetmeden saklanabileceğini göstermektedir ![]() ![]() Burada sözü edilen plastik, şeffaf sert plastik (polikarbonat) veya buğulu sert plastiktir (polipropilen) ![]() ![]() Bunlar kilitli, önceden sterilize edilmiş, kalın ve özel torbalardır ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle süt bankalarında sıklıkla kullanılan bir yöntem olan pastörizasyon ile antimikrobiyal özelliklerini kaybederler ![]() Anne sütünün +4 derecede buzdolabında veya -20 derecede derin dondurucuda saklanması ile bakteriyel yükün azaldığı, sütün anti bakteriyel etkilerinin arttığı gösterilmiştir ![]() 50-100cc sağılmış anne sütünü temiz bir kap veya süt saklama poşetine koyabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Güvenli süt saklama koşulları: -Odanın serin bir yerinde 6-8 saat -Buzdolabının rafında 72 saat (3 gün) -Buzdolabının buzluğunda 2 hafta-2 ay arası -Derin dondurucuda 6 ay Dondurulmuş anne sütünün eritilmesi ve ısıtılması -Sakladığınız anne sütünü kesinlikle ocağın üstüne veya mikrodalga fırına koymayınız ![]() ![]() -Süt poşetini bir kaba koyduğunuz ılık suyun içine ağzı dışarıda kalacak şekilde batırarak çözülmesini sağlayınız (benmari usulü) ve salladıktan sonra sıcaklığını kontrol ederek bebeğinize veriniz ![]() Unutmayın! Çözülmüş süt kullanılana kadar buzdolabında saklanmalıdır ![]() 24 saat içinde kullanılmalıdır ![]() Bebeğinizi besledikten sonra sütün arta kalanını atılmalıdır ![]() Her zaman önce en eski tarihli süt kullanılmalıdır ![]() FIRINDA ISITMAYIN Zamanında doğmuş bebekte kolostrum (ilk 6 gündeki süt) oda ısısında 27-32 derecede, 12 saat sonraki süt 15 derecede, 24 saat 19-22 derecede, 10 saat 25 derecede, 4-6 saat buzdolabında 0-4 derecede, 8 gün buzlukta 2 hafta ayrı kapısı olan buzlukta, 3-4 ay ayrı kapısı olan derin dondurucuda 6 ay ve üzeri saklanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|